Το μουσικό ταξίδι του 5ου ΓΕΛ στην ψυχική υγεία

Το μουσικό ταξίδι του 5ου ΓΕΛ στην ψυχική υγεία

Την εβδομάδα 16-22 Οκτωβρίου 2022 ομάδα δύο εκπαιδευτικών και έξι μαθητών του 5ουΓενικού Λυκείου Βέροιας, επισκέφτηκε το Linz της Αυστρίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων KA229»με τίτλο «Mental Health for European Youth».

Μέρες γεμάτες δημιουργικότητα, καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες, ξεγνοιασιά και χαμόγελα περίμεναν τα παιδιά, τα οποία -αφού διανυκτέρευσαν το βράδυ του Σαββάτου 15/10 στη μαγευτική Βιέννη- ταξίδεψαν με τρένο στην πόλη διαμονής τους, όπου συναντήθηκαν με τους μέχρι πρότινος διαδικτυακούς τους φίλους αλλά και με τις οικογένειες που τους περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες. 


 Αφού ξεκουράστηκαν στο φιλόξενο οικογενειακό περιβάλλον, οι μαθητές ένιωσαν έτοιμοι να συνάψουν νέους φιλικούς δεσμούς, διαδικασία που ευνοήθηκε από μια σειρά σύντομων ερωτήσεων που είχαν προετοιμάσει οι Αυστριακοί καθηγητές, αναφορικά με τα ενδιαφέροντα, την καθημερινότητα και τις ασχολίες τους. Μέσω αυτών των συζητήσεων -που έλαβαν χώρα σε μικτές ομάδες Ελλήνων, Αυστριακών, Γερμανών και Πορτογάλων- αλλά και κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου με θέμα τις μεθόδους βελτίωσης της ψυχικής υγείας, οι μαθητές απέβαλαν κάθε αμηχανία. Στη συνέχεια παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε κάθε χώρα για την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας.

Φυσικά, η πρωινή βόλτα στους γραφικούς λιθόστρωτους δρόμους του Linz, με τα κτίρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωριστούν ακόμα καλύτερα μεταξύ τους, με το περπάτημα και τον αδιάλειπτο διάλογο να τους φέρνουν πιο κοντά. Επόμενη στάση το μάθημα σωστών αναπνοών. Παρά τη σχετική κούραση, οι μαθητές ακολούθησαν με προθυμία τις υποδείξεις του εκπαιδευτή, αφενός ηρεμώντας πνευματικά αφετέρου διασκεδάζοντας με τους εναλλακτικούς τρόπους καταστολής του άγχους που αυτός χρησιμοποίησε. 

Βέβαια, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή και με τις ειδικότερες εκπαιδευτικές γνώσεις που παρέχει το αυστριακό σχολείο -στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του design- και χρωματίζοντας με γέλια τις στιγμές τους, κατόπιν εμπεριστατωμένων οδηγιών και με τη συνεχή καθοδήγηση των καθηγητών, κατασκεύασαν το δικό τους cajon, το οποίο σφράγισαν με το προσωπικό τους σύμβολο, όπως και ένα άσπρο μπλουζάκι με μηδενικό προηγουμένως ενδιαφέρον. Η δραστηριότητα αυτή κορυφώθηκε με μια μικρή συναυλία  cajon με τα ίδια τα παιδιά να λειτουργούν σαν απόλυτα δεμένη ορχήστρα.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι ώρες της διασκέδασης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι φαινομενικά διαφορετικές εθνικότητες ενώθηκαν απόλυτα μέσα από χορούς, τραγούδια και φαγητό, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές παιχνιδιού, με τους Έλληνες να «διδάσκουν» τα «μήλα», το γνωστό παραδοσιακό παιχνίδι στους καινούργιους φίλους τους.

Η κινητικότητα αυτή αποδείχθηκε γόνιμη: οι μαθητές ανακάλυψαν νέους τρόπους προώθησης της ψυχικής υγείας μέσα από τη συνύπαρξη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, και το σχολείο μας έλαβε μια γενναία ανατροφοδότηση προκειμένου να εμπλουτίσει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας στην κοινότητά του.

Συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Στέλλα–Θεοδώρα Γκαϊτατζή, Αλίκη Θεοχαροπούλου, Κατερίνα Ζαχοπούλου, Γιώργος Χαρέλας, Θανάσης Σκούφιας, Αιμίλιος Χριστοφορίδης, και οι καθηγητές: Έφη Λιακοπούλου και Τάσος Μοσχόπουλος.

#IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...