ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ - Ψηφοδέλτια, υποψήφιοι, αντιπλημμυρικά, τουρισμός, απεργία και δημοτικά τέλη στο επίκεντρο της συνεδρίασης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ - Ψηφοδέλτια, υποψήφιοι, αντιπλημμυρικά, τουρισμός, απεργία και δημοτικά τέλη στο επίκεντρο της συνεδρίασης

-Μήνας Μανόλη Ανδρόνικου ο Νοέμβριος από το 2023, ενώ μέσα στο μήνα τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών

Τα νέα από τη πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο, μετέφερε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως είπε, συζητήθηκαν κάποιες βελτιώσεις και ξεκαθαρίστηκαν κάποια σημεία, κυρίως στον τρόπο εκλογής προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, όπου δεν θα υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος αλλά μόνο σύμβουλοι και όποιος πλειοψηφήσει θα γίνει πρόεδρος. Επίσης χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των εκλεγμένων συμβούλων, αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων. Σήμερα οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Βέροιας είναι 41, ανάλογα με τον πληθυσμό, ενώ με το νέο νόμο μειώνονται σε 35 κάτι που προκαλεί την αντίδραση των δημάρχων που αναρωτιούνται μεταξύ άλλων, γιατί πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εκλεγμένων όταν μάλιστα δεν πληρώνονται. Η ΚΕΔΕ, όπως είπε ο δήμαρχος, θα ζητήσει να επανέλθει ο αριθμός των συμβούλων στα προηγούμενα, που σημαίνει ότι για τη Βέροια, εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση, θα παραμείνουν 41 οι σύμβουλοι. «Υπάρχει τελικά τόσος πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για τα κοινά και εμείς δεν μπορούμε να τον βρούμε;», σχολίασε ο κ. Βοργιαζίδης. Υπενθυμίζεται ότι τα κεντρικά ψηφοδέλτια του δήμου θα χρειάζονται τουλάχιστον 100 υποψήφιους συμβούλους.


Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συζητήθηκαν και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην κεντρική Μακεδονία για τα οποία ο δήμαρχος εξέφρασε και το «παράπονο» του ότι δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, εκεί που πηγαίνουν τα περισσότερα έργα, και γι αυτό σύντομα θα επισκεφθεί την περιφέρεια «αφού πρώτα επισκεφθούμε τον Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Καλαϊτζίδη για τα αντιπλημμυρικά του δήμου», όπως είπε.

Η Γ. Μπατσαρά ευχήθηκε για τον γιο του Λάζαρου Ασλανίδη και επιφυλάχθηκε να ενημερώσει για κάποια θέματα κοινωνικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο Παύλος Παυλίδης, επεσήμανε στον δήμαρχο ότι το κριτήριο για συμμετοχή υποψηφίων συμβούλων στα ψηφοδέλτια δεν είναι μόνο το αν πληρώνονται. «Θεωρώ ότι με το δημογραφικό και την ερήμωση των οικισμών, δεν μπορεί να παραμείνει ο ίδιος αριθμός υποψηφίων συμβούλων», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Τουρισμού Λ. Ασλανίδη, πρότεινε «να καθιερωθεί ο Νοέμβριος, ως μήνας Μανόλη Ανδρόνικου, ενώ θα έπρεπε ήδη να γίνει ένα διεθνές συνέδριο τιμής για τον Ανδρόνικο και την Βεργίνα». Ρώτησε επίσης τι γίνεται με το σχολείο του Τσαλέρα, με το παλαιό δικαστικό μέγαρο της πλατείας Ωρολογίου και με την ασφαλτόστρωση των δρόμων που γίνεται μέσα στο Νοέμβριο. Απαντώντας ο κ. Ασλανίδης, συμφώνησε να χαρακτηριστεί ο Νοέμβριος μήνας Ανδρόνικου, αλλά όπως είπε, φέτος λόγω των επικείμενων εγκαινίων του νέου μουσείου εντός του μήνα, η βαρύτητα δόθηκε σε αυτό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Από του χρόνου όμως και μετά, υπάρχει η πρόθεση να θεσμοθετηθεί ο Νοέμβριος, ως μήνας Ανδρόνικου.

Για το σχολείο Τσαλέρα ο δήμαρχος απάντησε οτι έχουν γίνει προσχέδια από τον κ. Παλουκίδη για προσθήκη καθ΄ ύψος στο σχολείο, όμως ο χώρος είναι δίπλα στα αρχαία τείχη της Βέροιας και ο δήμος αναμένει το ΟΚ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για να προχωρήσει. Για τα παλιά δικαστήρια, παρέπεμψε στις δεσμεύσεις του υφυπουργού οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου ότι επίκειται η ανταλλαγή του δικαστηρίου, το οποίο θα πάει στο υπουργείο οικονομικών και από κει θα περιέλθει στον Δήμο. Για τις ασφαλτοστρώσεις ο κ. Βοργιαζίδης είπε ότι οι συμβάσεις χωρίστηκαν σε τέσσερις χωροταξικές περιοχές για αποκατάσταση των οδοστρωμάτων και για τις νέες οδούς και ότι ο δήμος φροντίζει να γίνονται χωρίς προβλήματα οι εργασίες.


Ο Δημ. Τσανακτσίδης, εκτίμησε ότι παρά την απεργία, τα θέματα για τα δημοτικά τέλη είναι σοβαρά και απαιτείται η παρουσία τους. Αναφέρθηκε στον στολισμό του εμπορικού κέντρου με λαμπάκια και ζήτησε να στολιστούν, όσο γίνεται, λόγω της ενεργειακής κρίσης, και άλλοι δρόμοι. Τέλος, συγχάρηκε για την καμπάνια τουριστικής προβολής της Βέροιας επισημαίνοντας ότι η αντιδημαρχία τουρισμού θα πρέπει να στελεχωθεί περεταίρω. Ο κ. Ασλανίδης απάντησε ότι δεν είναι μόνο δυο άνθρωποι στον Τουρισμό αλλά και άλλοι ικανοί συνεργάτες που βοηθάνε και στηρίζουν το έργο τους.

«Η απεργία έστειλε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μείνει αμέτοχος σε όσα γίνονται, δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στο μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο κ. Μελιόπουλος της ΛΑΣ, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση αφού δήλωσε ότι «καταψηφίζει τα χαράτσια των δημοτικών τελών». Για τα τέλη ο κ. Τσαναξίδης πρόσθεσε οτι «τα οικονομικά των πολιτών είναι σε απελπιστική κατάσταση και η μη αναπροσαρμογή, ουσιαστικά θεωρείται αύξηση σε σχέση με το εισόδημα». Και οι δυο εκπρόσωποι της ΛΑΣ ζήτησαν την μείωση ή και την κατάργηση των δημοτικών τελών. Επίσης ο κ. Τσαναξίδης ενημέρωσε για το πανελλήνιο συνέδριο των Φιλολόγων που ξεκίνησε από χθες Πέμπτη στη Βέροια, στη Στέγη και στο Χώρο Τεχνών, με 74 εισηγητές Έλληνες και Κύπριους.

Τα συμπεράσματα από το συνέδριο δικτύου πόλεων στο οποίο συμμετείχε, μετέφερε στο Σώμα ο Δημ. Πυρινός.

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ρώτησε για την κατάσταση (κρανίου τόπος, είπε) που επικρατεί στα νταμάρια, στα μαρμαράδικα της Βέροιας και ρώτησε αν προχώρησε ο δήμος σε κάποια αποκατάσταση ή παρέμβαση. Αναφέρθηκε επίσης στις μικρές χωματερές που υπάρχουν στα χωριά προτείνοντας να υπάρχουν σε κάθε χωριό κάποιοι χώροι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μικρά «πράσινα σημεία».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Βασίλης Παπαδόπουλος, είπε ότι αυτοσχέδια πράσινα σημεία δεν γίνεται να υπάρχουν. «Σχεδιάσαμε και δημοπρατείται ένα πράσινο σημείο το οποίο θα λύσει αρκετά ζητήματα και παρακαλούμε τους αγρότες να συνεργαστούν», τόνισε και ενημέρωσε για το συνέδριο οικολογικών οργανώσεων που έγινε τον Οκτώβριο στην Καλαμπάκα, για τη διαχείριση της αγροτικής ρύπανσης και για το νέο σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και τις ενστάσεις της ΚΕΔΕ, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Συρμούλα Τζήμα, επεσήμανε ότι δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός των υποψηφίων αλλά η ουσιαστική συμμετοχή τους και κυρίως η συμμετοχή των νέων που όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τα κοινά. «Εκεί θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για την ουσιαστική πολιτικοποίηση των νέων μας και πώς μπορούμε να τους πείσουμε να δραστηριοποιηθούν ενεργά. Η συζήτηση αυτή είναι αρκετά συνδεδεμένη με την αποχή των νέων από τα κοινά αλλά και με την ποσόστωση των γυναικών», πρόσθεσε.

Ο Λαζ. Ασλανίδης ευχαρίστησε για τις ευχές των συναδέλφων του για τον νεογέννητο γιο του, ενημέρωσε για την απεργία κατά της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που προβληματίζουν τον κόσμο καθώς και για τη συμμετοχή των επαγγελματιών βιοτεχνών στην απεργία, για την ημερίδα τουριστικής προβολής του δήμου και για τη συμμετοχή του δήμου στη filoxenia.

Για τις χριστουγεννιάτικες δράσεις της ΚΕΠΑ και την προετοιμασία τους έκανε λόγο ο πρόεδρος Κώστας Ρίζος, τονίζοντας ότι θα αφορούν μικρούς και μεγάλους, με γνώμονα την αποφυγή σπατάλης στην ενέργεια.

Ο Θανάσης Δέλλας μίλησε για τη διοργάνωση του 9ου Φιλιππειου δρόμου και τη συμμετοχή του ΚΑΠΑ στη σημαντική αυτή δράση, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ περί αύξησης των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, τα οποία χαρακτήρισε αναληθή και ανακριβή. Εντός των ημερών «θα δοθεί δημόσια απάντηση διότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έγινε καμία αναπροσαρμογή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου», όπως είπε. Ενημέρωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες μία Επιτροπή θα εξετάσει τις ενστάσεις των κατοίκων για το θέμα του αγροκτήματος Ριζωμάτων.

Καμία αναπροσαρμογή δημοτικών τελών

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε η αναπροσαρμογή ή μη των δημοτικών τελών η οποία πέρασε ενιαία και προβλέπει καμία αύξηση τελών για το 2023, όπου το Σώμα συμφώνησε ομόφωνα, με επιμέρους παρατηρήσεις συμβούλων, όπως του Γ. Μιχαηλίδη για μείωση στο ποσοστό των τελών άρδευσης, του Π. Παυλίδη για το 2% που προβλέπει ο νέος νόμος για τη διαφήμιση στα μέσα μεταφοράς, του Δ. Τσανακτσίδη για τα τέλη που αφορούν την αγορά και τα καταστήματα και του Κ. Παλουκίδη, που πρότεινε αύξηση στο τέλος πολιτικού γάμου καθώς, όπως είπε, το σημερινό ποσό αδικεί την όλη διαδικασία.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...