Βεροιώτικα και Λαογραφικά Παλιά εξοχικά κέντρα της Βέροιας «ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ» εξήντα χρόνια το «στέκι» των καλοφαγάδων σε μια μαγευτική τοποθεσία

Βεροιώτικα και Λαογραφικά Παλιά εξοχικά κέντρα της Βέροιας «ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ» εξήντα χρόνια το «στέκι» των καλοφαγάδων σε μια μαγευτική τοποθεσία

Του Μάκη Δημητράκη

Από το Χουδί της Μικρασίας στη Βέροια

Το μοναδικό από τα παλιά εξοχικά κέντρα της Βέροιας που λειτουργεί και στις μέρες μας «έξω» από την πόλη είναι οι «ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ¨», εξοχικό που απέχει από την πλατεία Ωρολογίου δύο χιλιόμετρα.

Πήρε την ονομασία από τις πανύψηλες και πολυσκίερες φλαμουριές που φύτεψε στον χώρο – το 1952 - ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος που είχε έρθει - νεαρό προσφυγόπουλο - το 1922 από το Χουδί της Νικομήδειας της Μικράς Ασίας.


ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ»

Πρώτη «επιχειρησιακή κίνηση» του αείμνηστου Μιχάλη Τζαφερόπουλου, του ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης υπήρξε το παραδοσιακό καφενείο «ΔΙΕΘΝΕΣ», στο κέντρο της αγοράς, στην πλατεία «Πλατάνων». Ήταν διαμπερές (Κεντρικής και Π. Τσαλδάρη) και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το στέκι πολλών Βεροιωτάδων. Θυμάμαι – τότε που μικρός περνούσα από τον χώρο - τις ταβλομαχίες που παρακολουθούσαν ακόμη και όρθιοι θαμώνες. Όλοι ήταν ίδιοι και ίσοι απέναντι στον αγώνα- παιχνίδι! Αφεντικά και υπάλληλοι, μορφωμένοι και μη, ευκατάστατοι και μεροκαματιάρηδες! Την ώρα της «μάχης» μόνο οι «πόρτες», το «πλακωτό», το «φεύγα» και τα «ζάρια» τους ενδιέφεραν! Και δεν είχαν άδικο – όπως διαπίστωσα - όταν πολύ αργότερα άρχισα να παίζω και εγώ τάβλι!

ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑ και ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ

Ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος, ανήσυχος, εργατικός αλλά και τελειομανής όπως τον χαρακτήριζαν όσοι τον γνώριζαν καλά, θέλησε να δημιουργήσει κάτι το εντελώς δικό του , κάτι το πρωτοποριακό. Έτσι αφού «άφησε» το «ΔΙΕΘΝΕΣ» - που το ανέλαβε ο Καραφέντζος – και αγόρασε στην τοποθεσία Γιοτζαλίκια ένα κομμάτι γης, ανώμαλο και πετρώδες.

Με άριστους πετροτεχνίτες από τον οικισμό της Μικρής Σάντας, τους γνωστούς «πελεκάνους» (από το ρήμα πελεκώ την πέτρα) διαμορφώθηκε ο χώρος σε τέσσερα επίπεδα σε ένα από τα οποία οικοδομήθηκε η οικογενειακή κατοικία. Ταυτόχρονα φυτεύτηκαν τα φλαμουρόδεντρα που έδωσαν και την ονομασία στο εξοχικό κέντρο που άρχισε να λειτουργεί το 1964. Υπερπολύτιμος συνεργάτης, του Μιχάλη η σύζυγός του Μαρία.


κρεατικά αλλά και τηγανιτή πέστροφα …με φρέσκο βούτυρο

Από πολύ παλιά τα πεντακάθαρα νερά του Τριπόταμου αποτέλεσαν πόλο έλξης για επενδύσεις και ιχθυοκαλλιέργειες. Από την πρόκληση εκείνης της περιόδου για δημιουργία ιχθυοτροφείων δεν έμειναν «ασυγκίνητες» και οι …ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ. Σε άριστες εγκαταστάσεις, από το 1968 και για τέσσερα χρόνια, εκτρέφονταν στο χώρο πέστροφες, που τηγανισμένες με φρέσκο βούτυρο αποτέλεσαν μια επί πλέον γαστρονομική επιλογή!

Βασίλης… και ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Το 1973 και αφού προηγήθηκε η συνταξιοδότηση του «δημιουργού» της επιχείρησης, οι «Φλαμουριές» εκμισθώθηκαν για μια δεκαπενταετία περίπου.

Το 1997 τα «ηνία» της επιχείρησης αλλά και τη διεύθυνση στις «Φλαμουριές» ανέλαβε ο τριτότοκος γιος της οικογένειας Βασίλης. Με την πολύτιμη συνδρομή της κ. Ευθυμίας – συζύγου του Βασίλη - αρχικά και των γιων του ακολούθως οι «ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ» επανάκτησαν την αρχική – παλιά τους αίγλη και καθιερώθηκαν «γαστρονομικά» στους καλοφαγάδες Βεροιωτάδες και όχι μόνο!

Με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον στα ριζά του Βέρμιου, μια «ανάσα» από την κοίτη του Τριπόταμου, με θέα το Πανόραμα και τον καταπράσινο κάμπο της ευρύτερης περιοχής, οι «Φλαμουριές» αποτελούν μια όαση δροσιάς τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού αλλά και μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα τις χειμωνιάτικες κρύες ημέρες.


Με τις άριστες εγκαταστάσεις, με το πολυάριθμο και εξειδικευμένο προσωπικό που διακρίνεται για την συνέπεια, την υπευθυνότητα, το άψογο σέρβις τη φιλική διάθεση και με την πλούσια κουζίνα οι «Φλαμουριές» αποτελούν «γαστρονομικό πόλο,» της Βέροιας.

Διεθνής και ντόπια «κουζίνα»! Ψητά στη σούβλα (αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι κεμπάπ). Ζυγούρι στη γάστρα! Όλα τα κρεατικά της ώρας! Ποικιλία σε ποτά, ορεκτικά και σαλάτες (ντολμαδάκια, φασουλονταβάς, θαλασσινά κ.ά.). Μεγάλη ποικιλία σε επιδόρπια! Τα πάντα ώστε να ικανοποιείται και ο πλέον απαιτητικός πελάτης.

Η «σκυτάλη» …στην τρίτη γενιά

Το 2020 οι «Φλαμουριές» πέρασαν στην τρίτη γενιά της «δυναστείας Τζαφ». Στους δύο γιους του Βασίλη. Τον Θόδωρο και τον Θανάση που ακολούθησαν επαγγελματικά τον πατέρα τους. Ο τρίτος γιος του Βασίλη, ο πρωτότοκος Μιχάλης (διεθνής διαιτητής του Χαντ-Μπολ) υπηρετεί στην Αστυνομία αλλά πάντα βρίσκεται –όταν οι ανάγκες το απαιτούν- επικουρικά κοντά στην οικογενειακή επιχείρηση.

Διαθέσιμοι χώροι - Ευαισθησία της διεύθυνσης

Στην κεντρική κλειστή σάλα του Κέντρου μπορούν να εξυπηρετηθούν περίπου 100 πελάτες και διατίθεται για κάθε είδος κοινωνικής εκδήλωσης ( γάμοι, βαφτίσεις, αρραβώνες επετειακές συναθροίσεις κ.ά.), ενώ στο «φυσικό μπαλκόνι» κάτω από τις φουντωτές και πολυσκίερες φλαμουριές μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 200 θαμώνες!

Αξιοσημείωτη είναι και η ευαισθησία της Διεύθυνσης που παραχωρεί τον χώρο αλλά και το προσωπικό της επιχείρησης για εκδηλώσεις κοινωνικών φορέων της Βέροιας καθώς και το ετήσιο γεύμα που παραθέτει στους τρόφιμους του Γηροκομείου!

Παρέλαση …προσωπικοτήτων


Οι «Φλαμουριές» δεν αποτελούν στέκι μόνο των ντόπιων καλοφαγάδων αλλά και πολλών επισκεπτών της πολης μας όπως φαίνεται και από την πλούσια συλλογή φωτογραφιών που υπάρχουν στο Κέντρο.

Καλλιτέχνες του θεάτρου και του κινηματογράφου


Ανάμεσά στους θαμώνες διακρίναμε τα ζεύγη Δημήτρη Παπαμιχαήλ - Αλίκης Βουγιουκλάκη, Καζάκου – Καρέζης, Κατσαδράμη-Παπανίκα, τους «δικούς μας» αείμνηστο Γιώργο Τσαούση (στενός φίλος της Βουγιουκλάκη), Δημήτρη Μαυρόπουλο. και Παύλο Κοντογιαννίδη , τον Παύλο Χαϊκάλη, τον Κώστα Βουτσά κ.ά.

αλλά και της… πίστας

και ανάμεσά τους ο Βασίλης Καράς, ο Πασχάλης, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη και οι «δικοί μας» αδερφοί Τσαχουρίδη.

Και… αστέρια του αθλητισμού όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Μίμης Δομάζος, ο Γκόνιας, ο Βαμβακούλας, ο Αντωνιάδης, ο Μάνθος Κατσούλης, ο Κουκοδήμος, ο προπονητής του μπάσκετ Αλεξανδρίδης και ο «δικός» μας Κώστας Τσαρτσαρής.

Διακρίναμε ακόμη


στις φωτογραφίες πολιτικά πρόσωπα όπως την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Λεβέντη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον τέως δήμαρχο Αθηναίων Νίκο Καμίτση, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέτα, τον αρεοπαγίτη Γεώργιο Παπαηλιάδη, τον «δικό» μας ποινικολόγο Σάκη Κεχαγιόγλου που είναι και στενός συγγενής της οικογένειας Τζαφερόπουλου αλλά μεγαλοδημοσιογράφους και ανάμεσά τους, τους «δικούς μας» Χρήστο Ζαμπούνη και Μάκη Τριανταφυλόπουλο. Επίσης τον σεφ Βησσαρίωνα μέχρι και την πάλαι – ποτέ πριγκίπισσα Ειρήνη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...