Βεροιώτικα και Λαογραφικά -  Όσιος Νικόδημος ο Νέος ο Βεροιεύς

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Όσιος Νικόδημος ο Νέος ο Βεροιεύς

Του Μάκη Δημητράκη


Γεννήθηκε στη Βέροια γύρω στα 1260 – 1270 από γονείς εύπορους και με μεγάλη παιδεία. Ανατράφηκε προσεκτικά και αντί των ανέσεων που μπορούσε να τύχει επέλεξε τον μοναχικό βίο και την ερημιά με τις κακουχίες και τις θλίψεις.

Στην αρχή της ασκητικής του ζωής βρέθηκε στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου και αργότερα στη Μονή Σωτήρος του Χριστού την αποκαλούμενη του Φιλοκάλλους στη Θεσσαλονίκη από όπου εκδιώχθηκε αρκετές φορές γιατί κατηγορήθηκε ότι συναναστρεφόταν πόρνες.

Στην πραγματικότητα μοχθούσε να επαναφέρει στο δρόμο του Θεού τις πόρνες με μόνη συμφωνία να παραμείνουν στο εξής αρρύπαντες, γεγονός που εξόργισε τους φιλόπορνους οι οποίοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του και τέλος τον κατέσφαξαν κάποια ημέρα που ο Νικόδημος βρισκόταν εκτός της Μονής.


Παρέδωσε το πνεύμα του στην αυλόπορτα της Μονής σε ηλικία περίπου 40 χρόνων αφού προηγουμένως ο ηγούμενος της Μονής τον κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Το τίμιο σώμα του - το 1307 ή 1308 – έθαψαν οι μοναχοί έξω από τη Μονή. Λίγα χρόνια αργότερα το σώμα του βρήκαν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, οδηγούμενοι από την ευωδιά του χώρου. Ήταν σώο και απείραχτο και οι πιστοί στη συνέχεια το ενταφίασαν με πολλές τιμές ενώ λίγο αργότερα στον ίδιο χώρο έκτισαν Ναό αφιερωμένο στον όσιο Νικόδημο η μνήμη του οποίου τιμάται στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα της χειροτονίας του εις επίσκοπο, καθώς η ημέρα της κοιμήσεως του οσίου δεν είναι γνωστή. ενώ βιογράφος του υπήρξε ο Άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Δυστυχώς οι ιστορικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να ανευρεθεί ο Ναός του Οσίου Νικοδήμου αλλά ούτε και η Μονή Φιλοκάλλους.

Ο Ναός στη Βέροια


Στη συνοικία «Εργατικά» (εργατικές Κατοικίες) στις 21 Μαϊου 1992 θεμελιώθηκε ναός που εγκαινιάσθηκε στις 28 Ιουνίου 1998 και ο οποίος είναι αφιερωμένος στους ισαπόστολους Κων/νο και Ελένη αλλά και στον Οσιομάρτυρα Νικόδημο τον Βεροιαίο.

Ο Ναός κτίσθηκε σε οικόπεδο που παρεχώρησε ο Δήμος Βέροιας και οι κάτοικοι της συνοικίας πρόσφεραν ποικιλότροπα στην ανέγερση του τόσο με προσωπική εργασία όσο και με ερανικές προσφορές που διενήργησαν η ερανική επιτροπή και το εκκλησιαστικό συμβούλιο που αποτελούσαν οι Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κοψιδάς, Ιωάννης Ιορδανίδης, Βλαδίμηρος Μεταλλίδης, Χρήστος Παπαδόπουλος και Κων/νος Κωνσταντινίδης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Β΄ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Β΄ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ...

Γράφει οΠαναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΣυνέχεια...

Το δικό μου παράθυρο - Γράφει η Όλγα Κουτμηρίδου - Μεταξά

Το δικό μου παράθυρο - Γράφει η Όλγα Κουτμηρίδου -...

Το γραφείο ευρύχωρο,φωτεινό,με ένα μεγάλο παράθυρο που...

«ΤΟΙΣ ΠΤΩΧΟΙΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΣΤΙ ΘΕΟΣ» ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ (1ος αι. π.Χ.)

«ΤΟΙΣ ΠΤΩΧΟΙΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΣΤΙ ΘΕΟΣ» ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ...

Γράφει οΘωμάς Γαβριηλίδης«ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ...

Παρά τη βροχή στη Βέροια, διαμαρτυρήθηκαν κατά του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ

Παρά τη βροχή στη Βέροια, διαμαρτυρήθηκαν κατά του...

Παρά τη συνεχή βροχή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της...

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΩΝ» ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ»

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΩΝ» ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ...

* του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου Η βάση για ένα...

Οι νόμοι γιατί  περιφρονούνται;

Οι νόμοι γιατί περιφρονούνται;

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΗ πολιτισμική κρίση που...

1935: Όταν ο Δήμαρχος Βέροιας δώριζε στον βασιλιά ένα… ελάφι

1935: Όταν ο Δήμαρχος Βέροιας δώριζε στον βασιλιά ένα…...

του Χρήστου ΜπλατσιώτηΤην 1η Μαρτίου του 1935, η πλευρά...

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ!

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια...

-Δήμαρχος Βέροιας και Αντιπεριφερειάρχης θα ανάψουν το δέντρο της γιορτήςΤα Χριστούγεννα πλησιάζουν και προ(σ)καλούν όσο ποτέ τη θετική μας διάθεση απέναντι στη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής μας. Στο...

Στις 27 Νοεμβρίου ο φαρμακευτικός σύλλογος Ημαθίας καλείται να ψηφίσει αυτούς που θα τον οδηγήσουν στη μελλοντική πορεία του και στον αγώνα για την βιωσιμότητα των φαρμακείων του.Οραματιζόμαστε ένα ευοίωνο...

Του Πάρη ΠαπακανάκηΤον Νοέμβριο του 1974, η Βέροια, στον απόηχο του Αττίλα ΙΙ και εν όψει της 1ης επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου, έκανε τα πρώτα βήματα που της αναλογούσαν στο πλαίσιο της νεότευκτης Γ’...