Το ΥπΑΑΤ απαντάει σε Ερώτηση Βελόπουλου για την καταστροφή αγροτικής παραγωγής στον Αρχάγγελο Ημαθίας

Το ΥπΑΑΤ απαντάει σε Ερώτηση Βελόπουλου για την καταστροφή αγροτικής παραγωγής στον Αρχάγγελο Ημαθίας

Ερώτηση στη Βουλή προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, με θέμα «Καταστροφή αγροτικής παραγωγής στον Αρχάγγελο Ημαθίας». Μαζί με την ερώτηση ο Κυριάκος Βελόπουλος αποστέλλει και την απάντηση του υπουργού:

Στην Ερώτηση αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών Νάουσας, σφοδρότατη χαλαζόπτωση έπληξε μέσα Ιουνίου τον Αρχάγγελο Νάουσας Ημαθίας, η οποία προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής. Η καταστροφή δεν επικεντρώνεται μόνο στις καλλιέργειες της περιοχής αλλά και στα οπωροφόρα δέντρα της. Στην ευρύτερη περιοχή και σε έκταση 25.000 στρεμμάτων καλλιεργούνται βαμβάκι, παντζάρια, κολοκύθες, καλαμπόκι και ακτινίδια. Αναφορές καταστροφών υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας, όπως στην Κουλούρα και στα Καβάσιλα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Διενεργήσατε τους ενδεδειγμένους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή των αναφερόμενων περιοχών της Ημαθίας, ώστε εν συνεχεία να αποδοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες;»

Η Απάντηση του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, στις 9 Νοεμβρίου 2022:

«Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από βροχόπτωση τον Ιούνιο 2022 σε διάφορες καλλιέργειες (δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτηρά, κηπευτικά κ.λ.π) στην Π.Ε Ημαθίας, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 15 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 48 δηλώσεις ζημίας.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα.

Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ 2022.

Τονίζεται δε ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα ...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις 26 Μαρτίου 2024,...

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι σε Καμποχώρι και Σταυρό

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα, 22 Μαρτίου...

Πορίσματα  ΕΛ.Γ.Α.  από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Πορίσματα ΕΛ.Γ.Α. από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α.  για  ΔΙΑΒΑΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α. για ΔΙΑΒΑΤΟ

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι και Στενήμαχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε καλλιέργειες της Πρασινάδας

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή 15 ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...