Ε.Σ.Υ. σε κρίση; Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία

Ε.Σ.Υ. σε κρίση; Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία

Σήμερα, οι Έλληνες καταβάλλουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη. Όποιος έχει χρειαστεί μια εγχείρηση, γνωρίζει ότι οι αναμονές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, κάτι που επιδεινώθηκε μέσα στην πανδημία. Για το λόγο αυτό, πολλοί απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν δυσκολεύονται να αντέξουν το κόστος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να λύσει το πρόβλημα. Επιλέγει να το εκμεταλλευτεί για να παραδώσει ολόκληρη την υγεία στον ιδιωτικό τομέα. Ονομάζει μεταρρύθμιση την επιστροφή σε ένα μοντέλο που η χώρα άφησε πίσω με την ίδρυση του Ε.Σ.Υ. από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στην καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν ο γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό εξασφάλισε στους ασθενείς τη βεβαιότητα ότι στο Νοσοκομείο θα υπάρχει πάντα γιατρός, ότι το πρόβλημά τους δε θα γίνει αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, ότι κανένας δε θα τους κάνει «πάσα» σε κάποια ιδιωτική κλινική για το κέρδος.

Σήμερα, αυτή η ασφάλεια δεν υπάρχει. Η λύση όμως δεν είναι η επιστροφή στο σύστημα που ιστορικά γνωρίζουμε ότι λειτουργούσε σε βάρος της πλειοψηφίας μέχρι το 1983. Η λύση είναι η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Η κάλυψη των κενών με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η αύξηση των αποδοχών ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε τους γιατρούς μας να φεύγουν για το εξωτερικό. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη νέων και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Η δημιουργία σύγχρονων μονάδων περίθαλψης εκτός των νοσοκομείων, όπως δημόσια κέντρα για χρόνια πάσχοντες και για αποκατάσταση.

Η σοσιαλδημοκρατία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «οικονομικά της υγείας». Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος πρέπει να γίνεται με φειδώ και για την κάλυψη υπαρκτών αναγκών. Δεν αποδέχεται όμως ποτέ το «εμπόριο της υγείας». Ο ανθρώπινος πόνος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν επιτρέπεται να γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Αυτό ίσχυε το 1983. Ισχύει εξίσου το 2023.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα, συνεχίζει να εμπνέεται από τον αλτρουισμό των πρωτεργατών του Ε.Σ.Υ., όπως ο σπουδαίος γιατρός και πολιτικός Θανάσης Γεωργιάδης που έκλεισε το ιδιωτικό του ιατρείο για να ενταχθεί με πλήρη απασχόληση στο Νοσοκομείο Βέροιας, δωρίζοντας ταυτόχρονα τα υπερσύγχρονα μηχανήματά του. Για αυτούς αλλά και για το μέλλον όλων μας, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο, πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας που θα υποδέχεται και θα υπηρετεί κάθε πολίτη.

Ολυμπία Αποστόλου

Οικονομολόγος - Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Ένα ταξίδι  τόσο  κοντά  από την πόλη της  Βέροιας...

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων από πλημμύρες και χιονόπτωση στην Αλεξάνδρεια

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών...

Συνεδρίασε σήμερα την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 το...

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Αναργύρους, Κύρο και Ιωάννη

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους...

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Τρισάγιο και ...  ανθρώπινη

Τρισάγιο και ... ανθρώπινη "αλυσίδα" κατά της βίας...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ...

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η...

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα στο κέντρο ης Βέροιας - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά...

Οι αγρότες της Ημαθίας με την υποστήριξη της...

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή  για την οικονομία της Ημαθίας

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή για την οικονομία...

- Η Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΣΤΟ 31ο MONEY-SHOW...

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ» και Υπατίας 2022

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο...

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της E.Μ.E....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή μας Άλκη Καμπανού, οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Βέροιας ενώνονται με τους μαθητές/τριες και τους...

Η σύμβαση κατασκευής του Διοικητηρίου Ημαθίας υπογράφηκε με επισημότητα χθες στη Βέροια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Ημαθίας, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», από τον περιφερειάρχη Κεντρικής...

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης 17 Ιανουαρίου σπορ αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και μπήκε σε αυλή κοντά στα Φανάρια της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός Ρομά που οδηγούσε το σπορ αυτοκίνητο...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα δικαίωσης πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι ένα έργο που αποτέλεσε διαχρονικά πρώτο αίτημα του Δήμου Βέροιας και του Νομού Ημαθίας, εγκαινιάζεται από τον...