Μικρές ιστορίες του Μουντιάλ  - Όλιβερ Καν: Ο «ηγεμόνας» των γκολπόστ και η προφητεία του παππού του

Μικρές ιστορίες του Μουντιάλ - Όλιβερ Καν: Ο «ηγεμόνας» των γκολπόστ και η προφητεία του παππού του

του Χρήστου

Μπλατσιώτη


Για τον κόσμο του ποδοσφαίρου το όνομα Όλιβερ Καν προκαλεί έναν παγκόσμιο σεβασμό. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της σύγχρονης ιστορίας. σε μια δεκάδα κορυφής στην οποία συγκαταλέγονται ο Γκορτον Μπανκς, ο Λεβ Γιασίν, ο Ντίνο Τζοφ, ο Ζεπ Μάγιερ, ο Πίτερ Σίλτον, ο Ρινάτ Ντασάεφ, ο Πέτερ Σμάιχελ, ο Ίκερ Κασίγιας και ο Έντβιν Φαν Ντε Σαρ.

Ο Όλιβερ Καν ξεχωρίζει όμως από όλους διότι είναι κάτοχος ενός παγκόσμιου τίτλου, που στη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική ιστορία, μόνο διάσημοι επιθετικοί τον έχουν κατακτήσει. Τον τίτλο της «Χρυσής Μπάλας» και είναι ο μόνος τερματοφύλακας που τον κέρδισε όσο περίεργο κι αν φαίνεται.

Γεννημένος στην Καρλσρούη το 1969 κι έχοντας γερμανο - λετονικές ρίζες, ξεκίνησε να αγωνίζεται με την τοπική ομάδα όπου έμεινε 7 χρόνια (1987 – 1994) και πήρε μεταγραφή στη Μπάγερν Μονάχου όπου συνέχισε να αγωνίζεται για άλλα 14 χρόνια (1994 – 2008) μέχρι που κρέμασε τα γάντια του, σε ηλικία 39 ετών. Φόρεσε το εθνόσημο της Εθνικής Γερμανίας το 1995 και αγωνίστηκε ως διεθνής επί 12 συνεχή χρόνια, μέχρι το 2006, δηλαδή δύο χρόνια πριν κλείσει την καριέρα του.

Για όλους εμάς τους φανατικούς «ακόλουθους» του διεθνούς ποδοσφαίρου, όταν ο Όλιβερ Καν εμφανίζονταν στους τηλεοπτικούς δέκτες είχε μια μορφή που ξεχώριζε. Επιβλητικός με ύψος 1,88 μ. και πάντα με σκληρή όψη, δίχως κανέναν μορφασμό, σχεδόν παγωμένος. Το ίδιο και στις αμέτρητες φωτογραφίες του σε περιοδικά και εφημερίδες. Όπως ο ίδιος περιέγραψε, ένα ολόιδιο σκηνικό υπήρχε και στις συγκεντρώσεις των ομάδων που αγωνίζονταν, λίγο πριν από ένα αγώνα ή στη διάρκεια μιας προετοιμασίας. Οι συμπαίκτες του έπαιζαν μεταξύ τους playstation ή κι αυτός προτιμούσε να τραβιέται σε μια άκρη και να διαβάζει ένα βιβλίο, με τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι να είναι το αγαπημένο του.

Η «ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Ο Όλιβερ Καν ξεκίνησε να παίζει μπάλα όταν ήταν 6 ετών. Ο πατέρας του ήταν αυτός που τον πήγε στην Ακαδημία της Καρλσρούης, έχοντας όνειρο να τον καμαρώσει κάποτε ως έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς της Γερμανίας. Όμως όταν ήταν 9 χρονών, παραμονές Χριστουγέννων, όλα άλλαξαν. Ήταν τότε που η κορυφαία μπαλαδόφατσα της οικογένειας, ο παππούς του, του έκανε δώρο μια φανέλα τερματοφύλακα της εθνικής Γερμανίας, έχοντας γραμμένο στην πλάτη, το όνομα του θρυλικού Ζεπ Μάγερ. Τον συμβούλεψε μάλιστα να αλλάξει «θέση» και να γίνει τερματοφύλακας. Ο παππούς Καν αποδείχθηκε πως έβλεπε μακριά, ήταν προφήτης και η προφητεία του εκπληρώθηκε στα επόμενα χρόνια.

Ο εγγονός τον άκουσε, έγινε τερματοφύλακας και από τη θέση αυτή συμμετείχε συνολικά σε 630 αγώνες των γερμανικών διοργανώσεων (πρωτάθλημα και κύπελλα) καθώς και σε 86 επίσημα διεθνή παιγνίδια. Κατέκτησε συνολικά 23 γερμανικούς και διεθνείς τίτλους, μεταξύ των οποίων το Τσάμπιονς Λιγκ, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Διηπειρωτικό Κύπελλο Συλλόγων (με τη Μπάγερν Μονάχου), το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (με την εθνική Γερμανίας). Ανάμεσα όμως σε όλο αυτό τον γαλαξία των διακρίσεων, ο Όλιβερ Καν κατέκτησε κι έναν τίτλο μοναδικό στον κόσμο.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗ «ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ»

Είναι ο μόνος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου που του έχει απονεμηθεί ο τίτλος της «Χρυσής Μπάλας», ένα βραβείο που απονέμεται σε κάθε παγκόσμιο κύπελλο και συνήθως απονέμεται στους πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης.

Ήταν στο Μουντιάλ του 2002 της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπου ο Όλιβερ Καν δέχθηκε μόλις 3 γκολ σε όλη τη διοργάνωση. Το ένα στον προκριματικό της Γερμανίας με την Ιρλανδία όπου το σκορ έληξε 1-1 με τον Ρόμπι Κιν των Ιρλανδών να νικά τον Καν στο 92’ της αναμέτρησης και τα άλλα δύο στον μοιραίο τελικό με τη Βραζιλία όπου η «σελεσάο» κέρδισε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, με σκορ 2-0 και με δράστη τον Ρονάλντο και τις δύο φορές.

Τα μόλις 3 γκολ που δέχθηκε ο Όλιβερ Καν σε όλη τη διάρκεια των τελικών εκείνου του Παγκόσμιου Κυπέλου και γενικά η «παρά τρίχα» απαραβίαστη απόδοση που είχε κάτω από το τέρμα σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης έγιναν η αιτία που του αποδόθηκε ο τίτλος του καλύτερου παίκτη και της «Χρυσής Μπάλας».

Μια απόφαση που ξάφνιασε αρχικά βάζοντας διότι τέτοιο βραβείο είθισται να απονέμεται μόνο σε επιθετικούς, άντε σε κάνα «σούπερ σταρ» μέσο, ούτε καν σε αμυντικούς. Όμως όταν όλοι έβαλαν τα πράγματα κάτω, η απονομή στον Όλιβερ Καν δεν θεωρήθηκε υπερβολική και έγινε αποδεκτή με κρυφό ή φανερό θαυμασμό. Και ήταν μια επίδοση τιμής ένεκεν σε μια απόδοση τερματοφύλακα που όμοιά της δεν είχε σημειωθεί ποτέ μέχρι τότε κι ούτε έχει καταρριφτεί ακόμη.

Ο Όλιβερ Καν δεν ήταν απλώς ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του. Δεν ήταν απλώς ένας «ηγεμόνας» των γκολπόστ. Είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και όντας ο μοναδικός με αυτή τη μοναδική διάκριση στη συλλογή του, ξεχωρίζει ένα βήμα μπροστά από όλους.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάλεψε αλλά έμεινε στο 1-1 με Πανθρακικό η Βέροια -

Πάλεψε αλλά έμεινε στο 1-1 με Πανθρακικό η Βέροια -...

Δεν κατάφερε να επιστρέψει στα επιτυχημένα αποτέλεσμα...

Conference League: Τα ζευγάρια των «8» και το μονοπάτι για Ολυμπιακό - ΠΑΟΚ ως τον τελικό!

Conference League: Τα ζευγάρια των «8» και το μονοπάτι για...

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός μπήκαν στην κλήρωση για τους...

Με Γιώτη Τσαλουχίδη για το

Με Γιώτη Τσαλουχίδη για το "θαύμα" ο ΝΠΣ Βεροια!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Βεροιώτικο στρατόπεδο...

Οι διαιτητές των Σαββατιάτικων αγώνων Βέροιας και Αγ. Μαρίνας

Οι διαιτητές των Σαββατιάτικων αγώνων Βέροιας και Αγ....

Το Σάββατο (16/3) θα διεξαχθεί η 27η αγωνιστική της Γ’...

Α' ΕΠΣΗ: Το αναλυτικό πρόγραμμα των Play-off και Play-out

Α' ΕΠΣΗ: Το αναλυτικό πρόγραμμα των Play-off και Play-out

Έγινε η κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ στην Α'...

Ανακοίνωση της ΕΠΟ για την έδρα του τελικού

Ανακοίνωση της ΕΠΟ για την έδρα του τελικού

Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου...

Κύπελλο ΕΠΣΗ: Νάουσα και Άγιος Γεώργιος το ζευγάρι του τελικού!

Κύπελλο ΕΠΣΗ: Νάουσα και Άγιος Γεώργιος το ζευγάρι του...

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 13/03 η ημιτελική φάση του...

Γ’ ΕΠΣΗ: «Σφράγισαν» την πρωτιά τα Ριζώματα

Γ’ ΕΠΣΗ: «Σφράγισαν» την πρωτιά τα Ριζώματα

Συνεχίστηκε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ'...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θύρα 4 και «πέταλο» για φιλάθλους «Γ’ Κατηγορίας»;;;Δυστυχώς δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε για φωτομοντάζ, αλλά είναι η άθλια πραγματικότητα στο μισό γήπεδο του δημοτικού σταδίου Βέροιας!!! Και...

Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού, όπου μεταξύ άλλων καταργείται η Football League, επανέρχεται το ιδιώνυμο, υπάρχουν αποφάσεις για τις λέσχες φιλάθλων και την...

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης με δήλωση στο σάιτ της ομάδας ζητάει συγγνώμη για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ υποστήριξε πως δεν απείλησε κανέναν.Ιβάν Σαββίδης, μέσω δήλωσης στην...

Ο Γιώργος Χατζάρας, πρώην παίκτης και προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βέροιας μίλησε στον  ΑΚΟΥ 996 και στην εκπομπή "Σιγά τον Πολυέλαιο" σχετικά με τη διάλυση της ομάδας. Πώς αισθάνεσαι εσύ με...