Επίκαιρα και μη. Το παλιό ρολόι και η πλατεία που πεθαίνει

Επίκαιρα και μη. Το παλιό ρολόι και η πλατεία που πεθαίνει

Διάβασα πως οι Πειραιώτες αναστηλώνουν το παλιό τους ρολόι στην πλατεία του λιμανιού. Ένα πανάρχαιο μνημείο που διατηρούσαν στη μνήμη τους οι γηραιότεροι και νοερά ζούσαν με το δικό τους τρόπο νοσταλγικές στιγμές του παρελθόντος. «Ήτανε μέρος της ιστορίας μας» λένε. Και με την ιστορία τους αυτή έδωσαν ραντεβού που τώρα ήλθε η ώρα να πραγματώσουν.

Δώσαμε κι εμείς οι Βεροιώτες κάποτε την υπόσχεση πως θα συναντηθούμε δημιουργικά με τη δική μας ιστορία. Πως θα ξαναστήσουμε τον πύργο με το γλυκόηχο ρολόι εκεί στην πλατεία, δίπλα στο γηρασμένο πλατάνι.

Έγραφε ο Χριστοδούλου στην «Ιστορία της Βέροιας» που κυκλοφόρησε το 1962 και περιλαμβάνει πολύτιμα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της προπολεμικής ιδίως πόλης:

«Με το μεγαλοπρεπές ύψος του, προσέφερεν ο πύργος θετικήν υπηρεσίαν. Η «Ώρα», το ρολόι που φιλοξενούσε στην κορυφή του, ήτο η συντροφιά μας. Κτυπούσε δύο φορές ώστε και οι αφηρημένοι να έχουν την ευκαιρία στο δεύτερο κτύπημα να ξαναμετρήσουν. Ηκούετο στην πόλη και στα γύρω χωριά. Για τους εργαζόμενους στα χωράφια και τους μπαχτσέδες, ήτο σύντροφος και οδηγός».

Εξίσου νοσταλγικά υπήρξαν και τα χρονογραφήματα του Στέλιου Σβαρνόπουλου που αναφέρονται στις καλές προπολεμικές μέρες της Βέροιας.

Αλλά και οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου σε κάθε προεκλογική τους εμφάνιση αφήνανε να διαφανεί πως η αναστήλωση του πύργου με το ρολόι ανήκει στις προτεραιότητες της επικείμενης δημιουργικής τους δράσης.

Πριν από χρόνια, στο πλαίσιο της αποτυχημένης ανάπλασης της πλατείας, μπήκαν οι βάσεις για τον πύργο. Είπαμε τότε πως η ώρα του ραντεβού μας με την ιστορία, έφτασε. Πως η αναστήλωση του μνημείου με τις νοσταλγικές αναμνήσεις είναι πλέον επί θύραις. Πέρασαν όμως πέντε χρόνια σιωπής. Οι περαστικοί βλέπουν ανάμεσα στις ακατέργαστες κροκάλες τα τέσσερα μαρμάρινα βάθρα. Και πάνω σ’ αυτά, βιώνουν τη μοναξιά τους οι 32 σκουριασμένες βίδες, όπου υποτίθεται πως θα κλείδωνε ο πύργος των ονείρων μας.

Οι επερχόμενες δημαιρεσίες αποτελούν λαμπρή ευκαιρία για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα. Μαζί του θα επανέλθει το παλιό υποσχολόγιο. Και οι δημότες θα σπεύσουν να χειροκροτήσουν τον υποψήφιο που θα παραθέσει την πιο πειστική πρόταση.

Εγώ προσωπικά θα διαφωνήσω. Η ένδοξη και ιστορική πλατεία Ωρολογίου, πνέει τα λοίσθια. Αν κάποιοι ετοιμάζουν τα καλλυντικά τους για να την ομορφύνουν, ματαίως κοπιάζουν. Λίφτιγκ σε ετοιμοθάνατο δεν ωφελεί, όσο καλαίσθητο κι αν γίνει.

Της πλατείας μας πια δεν της χρειάζεται καμπανάκι που θα λέει την ώρα. Καμπάνα που θα καλεί τον κόσμο στη νεκρώσιμη ακολουθία της χρειάζεται.

Επίκαιρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνωνυμία με δύο πρώην δημάρχους Βέροιας  στην λίστα των «Πολιτών σε Δράση»

Συνωνυμία με δύο πρώην δημάρχους Βέροιας στην λίστα...

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία δύο ονομάτων στην λίστα...

Ο Άγιος Αντώνιος, το παλιό πανηγύρι και η μουριά

Ο Άγιος Αντώνιος, το παλιό πανηγύρι και η μουριά

Του Αγίου Αντωνίου σήμερα Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και...

«Παγίδα»  με σοβάδες  στον πεζόδρομο  της Παναγή  Τσαλδάρη

«Παγίδα» με σοβάδες στον πεζόδρομο της Παναγή ...

Μπορεί να καθαρίστηκε από τον πάγο ένας διάδρομος στον...

Στα… κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τον «άδικο τρόπο» των νέων διορισμών

Στα… κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τον «άδικο τρόπο»...

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν σήμερα οι...

78χρονη έσπασε το πόδι της από επίθεση αδέσποτων και ακόμα ψάχνει να βρει το δίκιο της

78χρονη έσπασε το πόδι της από επίθεση αδέσποτων και...

Ένα τηλεφώνημα μιας 78χρονης συνπολίτισσάς μας, της κας...

Παραλειπόμενα από τη συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Μακεδονία

Παραλειπόμενα από τη συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής...

Για το συλλαλητήριο στη Βέροια, είπαν:Είναι μία...

Συνέντευξη για δουλειά: Οι 4 λέξεις που θα σας χαρίσουν την θέση εργασίας

Συνέντευξη για δουλειά: Οι 4 λέξεις που θα σας χαρίσουν...

Το να βρεις δουλειά είναι κάτι πολύ δύσκολο αυτή την...

Όνειρικό ταξίδι  στη… Χώρα των θαυμάτων!

Όνειρικό ταξίδι στη… Χώρα των θαυμάτων!

Από την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν, στο φουλ, οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...