Χριστουγενιάτικος στολισμός και εκδηλώσεις, διαγραμμίσεις, ασφαλτοστρώσεις, ΔΕΥΑΒ και τρέχοντα της πόλης, στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Χριστουγενιάτικος στολισμός και εκδηλώσεις, διαγραμμίσεις, ασφαλτοστρώσεις, ΔΕΥΑΒ και τρέχοντα της πόλης, στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Με την απουσία της παράταξης Μαρκούλη, λόγω της ημερίδας που πραγματοποιούσε την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας στο «Αιγές Μέλαθρον», συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου 2022, με καταρχάς ενημέρωση του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη για την συμμετοχή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στον Βόλο, τονίζοντας συμπερασματικά ότι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση δυστυχώς παραμένει στα μνημόνια, καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε αυτά που υποσχέθηκε στους Δήμους». Ενημέρωσε επίσης και για την συμμετοχή του (μεταξύ των 7 Ελλήνων δημάρχων) στη διημερίδα του δήμου Αθηναίων όπου κατατέθηκαν οι θέσεις τους κατά του αντισημιτισμού. Οι περισσότεροι δήμαρχοι προέρχονταν από τις Ηνωμένες πολιτείες και κυρίως τη Νέα Υόρκη αλλά και από Λατινική Αμερική και Ευρώπη. «Ελπίζουμε ότι το παρελθόν θα μας διδάσκει», σχολίασε ο δήμαρχος σχετικά με το θέμα της συνάντησης.

Παρατηρήσεις, ερωτήσεις τοποθετήσεις


Η Γεωργία Μπατσαρά αναφέρθηκε στις δύο επετείους και τις εκδηλώσεις που έγιναν στη Βέροια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την πρόληψη και προστασία παιδιών από την κακοποίηση και συγχάρηκε το δήμο και τους κοινωνικούς φορείς για τις δράσεις τους κατά της βίας.

Παρατηρήσεις και ερωτήματα έθεσε ο Παύλος Παυλίδης, για διαγραμμίσεις που έμειναν στη μέση, για τα χρέη των πολιτών απέναντι στην ΔΕΥΑΒ και για το «ταμείο» του ΚΑΠΑ και της ΚΕΠΑ επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Κορωνά ότι ως πρώην πρόεδρος άφησε ένα εκατομμύριο ευρώ στο ΚΑΠΑ και απόθεμα 300.000 ευρώ στην ΚΕΠΑ το οποίο σήμερα έφτασε τις 160.000. Αναρωτήθηκε για τα σημερινά αποθέματα καθώς και για το ποσό των 27.000 ευρώ το χρόνο με το οποίο πληρώνεται ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΠΑ, τα αναδρομικά και σε πόση δουλειά αντιστοιχεί στο ποσό αυτό.

Αρνητική κριτική σχετικά με τον στολισμό της πόλης, τη φωταγώγηση του δέντρου και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ και του Δήμου σε συνεργασία με την Π. Ε.Ημαθίας έκανε ο Δημήτρης Τσανακτσίδης, χαρακτηρίζοντας άστοχη την επιλογή, ενώ σχολίασε ότι η συναυλία παραδοσιακής μουσικής δεν κατάφερε να κρατήσει τους πολίτες στην πλατεία και θα ταίριαζε για καλοκαίρι. Όσο για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, τον χαρακτήρισε πολύ φτωχό, που θα τον συναντούσε κάποιος και σε ένα μικρό χωριό. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα φετινά «βουβά Χριστούγεννα» που δυστυχώς τα χάσαμε με τις επιλογές μας», όπως είπε.


Ο Γιώργος Μελιόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε τη συμπαράσταση της ΛΑΣ στο μουσικό σχολείο και στα αιτήματά τους και ζήτησε να δοθούν άμεσα λύσεις. Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι «γίνεται μία υπερπροσπάθεια να δοθεί νωρίτερα φέτος ο προϋπολογισμός σε σχέση με πέρσι και για το μουσικό σχολείο το ποσό των 45.000 ευρώ τροποποιήθηκε και σήμερα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ και κάτι παραπάνω, για υποδομές, για δύο νέες αίθουσες κλπ, και το έργο θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2023.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης από την πλευρά του, συγχάρηκε τον Δήμο για τον στολισμό της πόλης που τον χαρακτήρισε ιδιαίτερο από τις προηγούμενες χρονιές καθώς, όπως είπε, και οι γειτονιές και το κέντρο της Βέροιας δείχνουν μία ωραία πόλη. Ωστόσο, πρόσθεσε, αρνητική αίσθηση δημιουργεί «η εικόνα σε κάποια καφέ με τέντες και νάιλον για την προστασία των πελατών τους και των καπνιστών, όπως στην πλατεία Κόρακα και στη γέφυρα Κούσιου, όπου οι μόνιμες κατασκευές, που δεν ξέρουμε πώς και με ποια άδεια έγιναν, λειτουργούν ανασταλτικά για τους άλλους επαγγελματίες».

Ο Νίκος Αγγέλου συμφώνησε ότι στολίστηκε πολύ καλά φέτος η Βέροια, αλλά τα χωριά έχουν, είπε, έχουν παραμεληθεί. Αναφέρθηκε επίσης στις διαγραμμίσεις στη Φυτεία που έμειναν μισές, ρώτησε τι γίνεται με τις ασφαλτοστρώσεις στο χωριό και πότε θα προχωρήσει η αποχέτευση του συνοικισμού Αγίου Νικολάου. Για τις ασφαλτοστρώσεις ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση και θα προχωρήσουν.

Ο Βασίλης Στεφανόπουλος έθεσε και πάλι το πρόβλημα με το παρκάρισμα, δεξιά και αριστερά, στην οδό Κωνσταντίνου Ρωμαίου μετά τη γέφυρα Κούσιου και πρότεινε, ή μονοδρόμηση ή παρκάρισμα μόνο στη μία πλευρά του δρόμου.


Ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη χρηματοδότησης και παρεμβάσεων στα σχολεία επέρριψε έκανε ο Γιάννης Τσαναξίδης με αφορμή την έκρηξη λεβητοστασίου σε δημοτικό σχολείο των Σερρών, χαρακτηρίζοντας έγκλημα τον θάνατο του 11χρονου μαθητή. Ζήτησε επίσης από το Δήμο να παρέμβει και να θέσει εμπόδια σε πλειστηριασμούς που γίνονται στην Ημαθία. Ο δήμαρχος απαντώντας ζήτησε απο τον σύμβουλο της ΛΑΣ να υποδείξει με ποιον τρόπο μπορεί ο Δήμος να σταματήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ο Αλ. Τσαχουρίδης ενημέρωσε ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός έγινε με κονδύλια από την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση και τον χαρακτήρισε νοικοκυρεμένο και αξιοπρεπή. «Στολίστηκε το κέντρο, οι γειτονιές, βάλαμε από μια φάτνη στα χωριά και η πρόθεση είναι να μπει και ένα δέντρο σε κάθε χωριό… Για τις διαγραμμίσεις και έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται», απάντησε.

Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης ενημέρωσε για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και σελίδες του δήμου Βέροιας και για την 9η θέση που έλαβε ο δήμος πανελλαδικά, για το υψηλό επίπεδο ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες.

Η Συρμούλα Τζήμα έκανε ένα γενικό σχολιασμό για «τις χειμαζόμενες γυναίκες και τα παιδιά» με αφορμή τις ημέρες εξάλειψης της βίας, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν και στους προβληματισμούς του κόσμου σχετικά με τη βία και εκτίμησε ότι η πρόληψη μπορεί να έρθει μέσα από τα σχολεία, την εκπαίδευση και την εργασιακή αποκατάσταση των γυναικών. Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Κιβωτό του Κόσμου, επεσήμανε ότι οι γενικευμένες τηλεδίκες μπορεί να κάνουν ζημιά στη στήριξη δομών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και παράγουν αξιόλογο έργο σε μια περίοδο που όλες οι δομές και τα παιδιά που φιλοξενούνται, έχουν ανάγκη τον οβολόν μας, κρίνοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να αυξήσει τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς. Για τον θάνατο του παιδιού στο δημοτικό σχολείο Σερρών σχολίασε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κρίσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Η γνώση και η εκπαίδευση αυτή πρέπει να μπει μέσα στην κουλτούρα μας» και πρότεινε να αρχίσει να εφαρμόζεται στην Εκπαίδευση ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης.

Ο Λάζαρος Ασλανίδης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που είχε ο ίδιος, μαζί με την διεύθυνση της ΚΕΠΑ και τον υπεύθυνο του ΔΗΠΕΘΕ στην Ελευσίνα, ενόψει της πρότασης συμμετοχής της Βέροιας στην πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης. Ενημέρωσε για συμμετοχή του δήμου στην Filoxenia” και εξέφρασε την ικανοποίησή του από το στολισμό και τις εορταστικές εκδηλώσεις. «Στοχεύουμε στο εμπορικό σύμπλεγμα και στην αγορά», τόνισε και παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να βοηθήσουν το έργο του κοινωνικού παντοπωλείου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος μίλησε για τη συνεργασία του Δήμου με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τις οποίες υλοποιεί η ΚΕΠΑ, ευχαρίστησε όσους φορείς στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και συμμετέχουν στις διοργανώσεις και ενημέρωσε ότι το αναλυτικό πρόγραμμα για το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Απαντώντας για τα διαθέσιμα της ΚΕΠΑ μίλησε για ποσό 168.000 ευρώ, «υπολογίζοντας τις πολλές αλλαγές στα έξοδα της θέρμανσης και συντήρησης των υποδομών αλλά και τα περισσότερα έσοδα από τον διπλασιασμό των εγγραφών στα τμήματα. Η αμοιβή του νομικού συμβούλου δεν καθορίζεται από την ΚΕΠΑ αλλά από τη νομοθεσία. Για τα αναδρομικά, είναι ποσά από το 2018 που ζήτησε ο ίδιος από την επιχείρηση ενώ τα προ του 2018 παραγράφηκαν. Η απόφαση για το μουσικό σχήμα στη φωταγώγηση του δένδρου ήταν συνολική, πρόκειται για ένα αξιοπρεπές σχήμα νέων ανθρώπων που πήραν 2.500 ευρώ και όχι 25.000 όπως ο Μουζουράκης», απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις. Ενημέρωσε επίσης ότι ετοιμάζεται μια συνδιοργάνωση με το ΚΟΙΣΠΕ, στο φουαγιέ της Στέγης, με μουσικές βραδιές από σχήματα μαθητών σχολείων της Βέροιας.

«Η ΔΕΥΑΒ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ παρά τη δέσμευση Πέτσα ότι θα διαθέσει 20 εκατομμύρια στις ΔΕΥΑ. Εμείς δεν πήραμε τίποτα μέχρι σήμερα» είπε ο πρόεδρος Στ. Διαμάντης τονίζοντας ότι η Επιχείρηση πορεύεται μέσα από ίδια έσοδα, από επιστασίες και προγράμματα. Ενημέρωσε ότι προσεχώς θα τοποθετηθούν έξυπνα υδρόμετρα σε Δοβρά, Μακεδονίδα, Απ. Παύλο, Βεργίνα και μετά θα καθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική. Για το αποχετευτικό της Φυτείας, είπε ότι είναι έργο εκτός σχεδίου, πρέπει να γίνει αλλά προηγούνται έργα όπως ο αγωγός του Τριλόφου που έχει συνεχείς βλάβες.

Ο Θανάσης Δέλλας μίλησε για τις δράσεις του ΚΑΠΑ και τη συμμετοχή του στο Φιλίππειο δρόμο όπου θα τρέξουν εκατοντάδες δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Νίκος Αγγέλου και ο Στέλιος Ασλάνογλου κέρασαν το Σώμα για την ονομαστική τους εορτή και δέχθηκαν τις ευχές των συναδέλφων τους, ενώ συμβολικά, έριξαν όλοι το ευρώ τους στον κουμπαρά της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...