Μία άποψη των νοσοκομειακών ιατρών για το νέο νόμο για το ΕΣΥ

Μία άποψη των νοσοκομειακών ιατρών για το νέο νόμο για το ΕΣΥ

Του Ιωάννη

Βογιατζή*

Ο νέος νόμος για την υγεία καταργεί κάθε έννοιας δημόσιας περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα άρθρα 7 και 10 καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ και καθιερώνουν πλήρη ασυδοσία για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές γιατρούς να αλωνίζουν στις ιδιωτικές κλινικές. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων, δηλαδή ο ασθενής, αν δεν χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα αφήνεται στην τύχη του. Οι ασθενείς πλέον θα σταματήσουν να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες μετά από δεκαετίες.

Τα συγκεκριμένα άρθρα αποδυναμώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, ενισχύουν τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών, θεσπίζουν γιατρούς δύο ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οδηγούν χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή στο εξωτερικό, αυξάνουν την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζουν πλέον τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Η δυνατότητα που δίνει ο νόμος Γκάγκα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές θα δημιουργήσει έναν νέο κύκλο προώθησης των ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα με το πρόσχημα ότι για να εξυπηρετηθούν άμεσα θα πρέπει να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά ιατρεία. Διαφορετικά θα μπορούν να περιμένουν μήνες στο ΕΣΥ για να εξυπηρετηθούν. Ταυτόχρονα όμως θα προκαλέσει και μία προκλητή ζήτηση αφού σε περιπτώσεις που θα μπορούσαν και να αποφευχθούν επεμβάσεις, τώρα θα επιδιώκονται προκειμένου να υπάρχει η σχετική αμοιβή.

Η ρύθμιση του νόμου προκαλεί αντιδράσεις στους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς αφού όσοι δεν κατέχουν υψηλές θέσεις στο ΕΣΥ δεν θα έχουν και τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο λόγω του κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα χάσουν και τη μονιμότητα στο σύστημα αφού δεν θα είναι πια πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όσοι εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Ένα σύστημα δηλαδή δύο ταχυτήτων μέσα στους κόλπους του ΕΣΥ.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λένε ωμά στους γιατρούς του ΕΣΥ ότι η μόνη προοπτική για να βελτιωθεί η μισθολογική τους κατάσταση είναι να κάνουν ιδιωτικό έργο και να «τα πάρουν» από τους ασθενείς!

Ο νόμος Γκάγκα δημιουργεί όμως και έναν αθέμιτο ανταγωνισμό στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους συναδέλφους τους από τον δημόσιο τομέα οι οποίοι βέβαια θα έχουν πλεονεκτήματα, καθώς θα μπορούν με ευκολία να «ψαρεύουν» ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ευνοημένοι είναι ορισμένοι Διευθυντές του ΕΣΥ ή καθηγητές ιατρικής που δεν κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ και θα μπορούν χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές ή στα ιατρεία τους. Άλλωστε οι δικλείδες ασφαλείας που θα ορισθούν με υπουργική απόφαση, όπως πάντα στο ΕΣΥ, δεν θα ελέγχονται και δεν θα εφαρμοσθούν από κανέναν.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προχωράει σε μια ακόμα επαίσχυντη πράξη καθώς στον ίδιο νόμο εντάσσουν τις αυξήσεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Βέβαια, οι αυξήσεις που εμφανίζει, δήθεν 10%, είναι με βάση το μισθολόγιο του 2017, άρα ένα μισθολόγιο που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από ΣτΕ και Άρειο Πάγο!

Πρόκειται για ευθεία ομολογία λοιπόν ότι την ώρα που χαρίζονται δις ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους νοσοκομειακούς δεν περισσεύει ούτε ευρώ! Μας λένε, χωρίς ντροπή, ότι αν θέλουμε να ενισχύσουμε το εισόδημα μας πρέπει να στραφούμε στην τσέπη των ασθενών. Το ακόμα πιο αισχρό είναι ότι ακόμα και σε αυτό το νομοσχέδιο, που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει αυξήσεις, προχωρούν σε μείωση της προσαύξησης ανά μισθολογικό κλιμάκιο που ίσχυε για όλους στα 67 ευρώ και προβλέπουν για τους επιμελητές Α (64 ευρώ), για τους επιμελητές Β (55 ευρώ) και κατάργηση για τους ειδικευόμενους! Πρακτικά, σημαίνει ότι χιλιάδες ειδικευόμενοι που στηρίζουν το ΕΣΥ, θα δουν μείωση(!) μετά το πρώτο χρόνο! Τόσος ο πόνος τους για τους νέους γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό, που τους μειώνουν και τους μισθούς!

Ένας νόμος, το οποίο έχουν ήδη καταδικάσει και απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, όπως φαίνεται μέσα από τις αποφάσεις των Ενώσεων και των Συλλόγων τους, καθώς και ο λαός.

Αίσθηση προκαλεί πάντως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νόμο Γκάγκα, αφού όλο το διάστημα που οι αλλαγές στο ΕΣΥ είχαν δημοσιοποιηθεί, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναιμική, προκαλώντας ερωτηματικά στους εργαζόμενους του τομέα της υγείας.

*Ο Γιάννης Βογιατζής είναι Καρδιολόγος

– Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας - Εκπρόσωπος ΔΗΠΑΚ-

Συνεργαζόμενοι, Αντιπρόεδρος της Ένωσης

Νοσοκομειακών Ιατρών Ημαθίας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...