Η διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως κοινωνική ευθύνη

Η διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως κοινωνική ευθύνη

Γράφει ο

Αναστάσιος

Βασιάδης

Τα δραματικά γεγονότα που κυριαρχούν στην τρέχουσα επικαιρότητα, είχαν ως συνέπεια να περάσει σχετικά απαρατήρητη η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθιερώθηκε να τιμάται την 10η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Η υφιστάμενη ωστόσο πλήρης αναντιστοιχία, μεταξύ της πολιτιστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την ανθρωπότητα σήμερα και τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία εξακολουθούν να καταπατούνται συνεχώς και απροκάλυπτα σε όλο τον κόσμο, επιτάσσει κατ ελάχιστον μια επίκαιρη αναφορά.

Η συνέπειες της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι επιτεινόμενες προσφυγικές μετακινήσεις, η ενεργειακή και κατά συνέπεια οικονομική κρίση με τις κοινωνικές ανισότητες που επιφέρουν, η εξουθένωση της προσωπικότητας των αδυνάτων, η επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου, οι πολιτικές φυλακίσεις, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, αποτελούν μερικές από τις προκλητικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πέραν τούτων εκδηλώνονται με φαινόμενα τα οποία γίνονται εμφανώς αντιληπτά, από τις κοινωνίες και τον κάθε πολίτη. Μερικές από αυτές τις καθημερινές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορούν ολόκληρες ομάδες συνανθρώπων μας, ενώ άλλες μεμονωμένα περιστατικά.

Η ανεργία, αποτελεί μια κατάφωρη καταπάτηση ανθρώπινου δικαιώματος η οποία υποβαθμίζει την αξία του ανθρώπου, εξουθενώνει την προσωπικότητά του και τον ωθεί σταδιακά στην κοινωνική απένταξη με όλες τις αυτονόητες συνέπειες για την κοινωνία και για τον ίδιο.

Η έξαρση της εγκληματικότητας, το επισφαλές της σωματικής ακεραιότητας και ο φόβος καταστροφής της περιουσίας, αποτελούν κραυγαλέες παραβιάσεις του ανθρωπίνου δικαιώματος της δημόσιας ασφάλειας, που είναι ξένες με κάθε έννοια συντεταγμένης πολιτείας. Κάθε πολίτης που, σύμφωνα με τις δυνατότητές του, συμμετέχει στις δαπάνες που απαιτούνται για την λειτουργία του κράτους πρέπει να είναι και να αισθάνεται ασφαλής στον τόπο διαμονής, στον τόπο εργασίας και όπου γενικώς δραστηριοποιείται.

Η ισότιμη κατοχύρωση της Παιδείας, που συμπεριλαμβάνει την μόρφωση, την συγκροτημένη γνώση και την διαρκή ενημέρωση όλων των πολιτών, ώστε αυτοί να μπορούν να ανταποκρίνονται στην αποστολή της προσωπικής τους προόδου και της ευρύτερης κοινωνικής ανάπτυξης, αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Το κορυφαίας όμως σημασίας ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο νοείται ως αυτονόητο σε μια οργανωμένη και σύγχρονη κοινωνία είναι αναμφισβήτητα η Υγεία. Η διασφάλιση παροχής υπηρεσιών Υγείας με ισότιμο τρόπο σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους πολίτες, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα του οποίου η καταπάτηση αποτελεί σαφέστατα ένδειξη κοινωνικής οπισθοδρόμησης και υπανάπτυξης.

Μετά τον προσανατολισμό που επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα για το Σύστημα Υγείας, στην μονονοσική αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία, την επίκαιρη νομοθετική κινητικότητα που θέτει σε αμφισβήτηση το σημαντικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας.

Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κυρίαρχη την Υγεία, αποτελεί κατά κύριο λόγο ευθύνη της πολιτείας, η οποία οφείλει με τα συντεταγμένα της όργανα και τις υπηρεσίες να είναι προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται ωστόσο διαρκής εγρήγορση, ανθρώπινη ευαισθησία και συνέπεια, από τους κοινωνικούς φορείς και από κάθε πολίτη.

Ατενίζοντας ο καθένας με ευθύνη τον άμεσο περίγυρο, σίγουρα θα ανακαλύψει συνανθρώπους των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Η πολιτεία, η οργανωμένη κοινωνία και κάθε αρμόδιος, κατά κανόνα ενεργοποιούνται όταν και ο κάθε ενεργός πολίτης δραστηριοποιείται με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία.

Η Παγκόσμια Ημέρα που ήταν αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ας αποτελέσει για όλους έμπνευση για ένα καλύτερο αύριο.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...