Πρώτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας: Ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους και ευχές και κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών

Πρώτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας: Ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους και ευχές και κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών

Με χαμηλούς τόνους, κοπή πίτας και ευχές για τη νέα χρονιά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου 2023, δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να τερματίσει ειρηνικά, καθώς οι τόνοι ανέβηκαν με έντονες στιγμές νευρικότητας και φραστικές βολές, ένθεν κακείθεν.

Κατά τα άλλα, σε μια ψύχραιμη προσέγγιση της συνεδρίασης, πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, εξήγησε τον λόγο αναβολής της ειδικής συνεδρίασης που είχε προγραμματιστεί να προηγηθεί, ενώ και τη δική του τοποθέτηση επί του θέματος έκανε ο Αντώνης Μαρκούλης (αναλυτικά στο χθεσινό φύλλο). Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων.


Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Γεωργία Μπατσαρά συνέστησε την προσοχή όλων, υπό το φόβο της αναζωπύρωσης του κορονοιου, λόγω Κίνας, και αναφέρθηκε στις δράσεις συγκέντρωσης βοήθειας σε ευπαθείς συμπολίτες μας κατά την διάρκεια των εορτών, ευχαριστώντας όλους φορείς του δήμου, επιχειρήσεις, ιδιώτες και συλλόγους για την προσφορά των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία μοιράστηκαν σε 192 οικογένειες με 523 μέλη, συνολικά.

Ο Παύλος Παυλίδης σχολίασε τις εορταστικές εκδηλώσεις επισημαίνοντας ότι φέτος η πόλη στολίστηκε ωραία, αλλά θύμισε περσινή πρόταση της παράταξής του να συζητηθεί από κοινού η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου που θα έκανε τη Βέροια τον 6ο χριστουγεννιάτικο προορισμό της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι καλή η προσπάθεια να γίνει η Βέροια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, όμως αυτό έχει πολλά έξοδα και μεγάλο κόστος και θα πρέπει να εξεταστεί, εάν το σηκώνει η πόλη. «Ας κάνουμε μια ώριμη συζήτηση με τα υπέρ και τα κατά, πριν αρχίσουμε να κυνηγάμε πράγματα», πρότεινε. Ο δήμαρχος απάντησε ότι «αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για κάτι μεγάλο, για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα το ψάξουμε ενδελεχώς και με λεπτομέρεια, γιατί στις λεπτομέρειες βρίσκονται τα προβλήματα».

Θέματα που αφορούν την ακρίβεια αλλά και τα σχολεία, έθεσε ο Γιώργος Μελιόπουλος της ΛΑΣ, ρωτώντας για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, εάν γίνονται έλεγχοι συντήρησης στις εγκαταστάσεις και στα μηχανήματα, αν υπάρχουν πυροσβεστήρες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας, αν γίνεται συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης. Ρώτησε επίσης εάν δίνονται σχολικά γεύματα και σε πόσα σχολεία. Έκανε επίσης αναφορά στους παλαιούς μύλους Οικονομίδη επι της Πιερίων, των οποίων οι εγκαταστάσεις είναι εγκαταλειμμένες εδώ και χρόνια, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα απάντησε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί το θέμα της πυροπροστασίας και οτι θα γίνουν έλεγχοι για τα λεβητοστάσια. Όσο για τα σχολικά γεύματα αυτά, είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και δεν εμπλέκεται ο δήμος, όπως είπε, ωστόσο ενημέρωσε ότι 21 σχολεία του δήμου λαμβάνουν γεύματα και υπάρχει πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ να αυξηθούν.

Με αφορμή μία επίσκεψή του στην Βεργίνα ο Γιάννης Τσαναξίδης αναφέρθηκε στις δύο παιδικές χαρές του χωριού, από τις οποίες η μία είναι κλειστή και απεριποίητη. Επίσης ρώτησε αν γνωρίζει ο δήμος την κατάσταση του αθλητικού χώρου όπου προπονούνται και αθλούνται παιδιά στην Βεργίνα, ο οποίος, όπως είπε, παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Για τις παιδικές χαρές, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος απάντησε ότι αυτές που είναι κλειστές, δεν έχουν λάβει ακόμα πιστοποίηση, καθώς υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις του Φορέα που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τους.

Ένα θέμα που αφορά στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Δήμου, έθεσε ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, ρωτώντας αν μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό από δημοτικούς συμβούλους. Για το ίδιο θέμα ρώτησε και ο κ. Τσαναξίδης.

Ο Κ. Βοργιαζίδης απάντησε ότι στο πρωτόκολλο αυτό υπάρχουν εμπιστευτικά έγγραφα της πολιτείας και πρόσβαση έχουν μόνο ο δήμαρχος και δυο υπάλληλοι. «Έχουμε έννομο συμφέρον να μάθουμε τι διακινείται από εκεί», πρόσθεσε ο Κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος προηγουμένως έκανε λόγο για «έλλειμα δημοκρατίας» από το δήμαρχο.

Για την Πλατεία Κουτσαντά στα Ριζώματα ρώτησε ο Κώστας Παλουκίδης, της οποίας η άδεια εκδόθηκε αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. «Η πλατεία Κουτσαντά βρίσκεται στην Περιφέρεια για την δημοπρασία», απάντησε ο δήμαρχος. Ο κ. Παλουκίδης, ζήτησε επίσης να μάθει «τι γίνεται με το ραντεβού του δημάρχου με τον Περιφερειάρχη για τα αντιπλημμυρικά του Τριποτάμου που πρέπει να τρέξουν, όπως και η βελτίωση του σιδηροδρομικού σταθμού στη Βέροια, όπως έκανε η Σκύδρα και άλλες πόλεις». Και πρόσθεσε την αναγκαιότητα «να δει ο δήμος τι μπορεί να κάνει με τις ΑΠΕ για να πορευτούμε καθώς η Κοζάνη προχώρησε ήδη στο θέμα αυτό», όπως επεσήμανε.

Αναφορά σε περιστατικό σύμφωνα με το οποίο κάποια συμπολίτης έπεσε σε ανοιχτό φρεάτιο στην περιοχή Μακροχωρίου, έκανε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, εφιστώντας την προσοχή όσων αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες αλλά και της δημοτικής αρχής «η οποία θα πρέπει να ελέγχει τους εργολάβους και τις εργασίες». Στη συνέχεια αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «την ένταση, το επίπεδο και το ύφος» των διαπληκτισμών που προηγήθηκαν στην αίθουσα.

Προηγήθηκε αποχώρηση και του Χρ. Τσιούντα που χαρακτήρισε το δημοτικό συμβούλιο, ως το χειρότερο των τελευταίων ετών.

Απολογισμό του 2022 έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος «με σημαντικά βήματα, με νέα διεύθυνση και με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και βελτιώσεις στις υποδομές», όπως είπε, και ενημέρωσε οτι σύντομα θα δοθεί ο προγραμματισμός εκδηλώσεων για το 2023 .

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα που έγιναν στην Βέροια κατά την εορταστική περίοδο και για την αύξηση των επισκεπτών αλλά και της κίνησης στην αγορά και ενημέρωσε για την επίσκεψη στελεχών από την Ελευσίνα ενόψει της πρότασης για διεκδίκηση της Βέροιας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι αξίζει να το προσπαθήσει η πόλη με ενότητα φορέων και τοπικής κοινωνίας.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 24...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...