Η ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΩΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Η ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΩΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Γράφει ο

Αναστάσιος

Βασιάδης

Η γενικότερη επισφάλεια σχετικά με την νέα επιδημική έξαρση που διαπιστώνεται μετά την πρόσφατη εορταστική περίοδο, επαναφέρει στην επικαιρότητα τα σημεία του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα, τα οποία σχετίζονται με τις προνοιακές δομές που λειτουργούν σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Η ανεπαρκής χρηματοδότησης των προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό, αναμένεται να έχει εμφανείς κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της νέας επιδημικής έξαρσης. Με αυτή την πραγματικότητα είναι εμφανής η επιχειρούμενη περιθωριοποίηση της Αυτοδιοίκησης από ακόμα μια σημαντική αρμοδιότητα, αυτή της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα οι προνοιακές δραστηριότητες όπως τα επιδόματα, η αξιοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής κλπ., εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα των Αυτοδιοικήσεων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αυτό άλλωστε είναι και το φυσικότερο αφού η Αυτοδιοίκηση, ως η εγγύτερη προς τους πολίτες εξουσία, είναι σε θέση να γνωρίζει πιο άμεσα και πιο αντικειμενικά τις προνοιακές ανάγκες κάθε επιμέρους κοινωνικής ομάδας και κάθε πολίτη. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν συνάδει με την βούληση της κεντρικής διοίκησης, η οποία κατά τεκμήριο ασκεί την δική της προνοιακή πολιτική και σε περιφερικό επίπεδο, παρακάμπτοντας τους θεσμοθετημένους φορείς που είναι εντεταλμένοι για αυτή την αποστολή.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την αντίληψη που έχει καθιερωθεί από δεκαετιών, να εκλαμβάνεται η Αυτοδιοίκηση ως περίπου «αντίπαλος θεσμός» από την κεντρική εξουσία. Το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πόσον η κεντρικώς ασκούμενη προνοιακή πολιτική, μετά και την πρόσφατη πρόβλεψη εκ του προϋπολογισμού, θα επαρκέσει εν μέσω της νέας επιδημικής έξαρσης, να καλύψει επαρκώς τις προνοιακές ανάγκες των κοινωνικά ευαίσθητων συμπολιτών μας.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις οι προνοιακές δραστηριότητες περιπλέκονται με επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που οδηγούν τους δικαιούχους εξ ανάγκης να αναζητούν εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Αυτή η ανεπιθύμητη για τα προνοιακές ανάγκες εξέλιξη επιβάλλεται με κάθε τρόπο να διαφοροποιηθεί.

Η περαιτέρω θεσμική και προγραμματική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, για την πλήρη ανταπόκριση της στις προνοιακές ανάγκες των εχόντων ανάγκη πολιτών, έχει καταστεί επιτακτική, ιδιαίτερα μετά τις ευαίσθητες συνθήκες που έχουν ανακύψει από την επιδημική κρίση του κορωνοϊού το προηγούμενο διάστημα και την επίκαιρη ενεργειακή και οικονομική κρίση. Πρόκειται επομένως για μια επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα, για την οποία επιβάλλεται να υπάρξει ευρύτερη απαίτηση και κινητοποίηση.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μπαρτζώκας για την 25η Μαρτίου: Τον αγώνα για τη νίκη την Παντοτινή θα τον δώσουμε όπως οι πρόγονοί μας. Με γενναιότητα και ανδρεία!

Τάσος Μπαρτζώκας για την 25η Μαρτίου: Τον αγώνα για τη...

Κάθε χρόνο, με αφορμή την διπλή γιορτή της εθνικής μας...

Ξανά στον ΕΛΓΑ ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης για την καταβολή των εκκρεμών αποζημιώσεων στο σύνολο των πληγέντων παραγωγών

Ξανά στον ΕΛΓΑ ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης για την καταβολή...

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Λάζαρου...

Τριάντα υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους ανακοίνωσε ο «Κοινός Τόπος» και ο Νίκος Κουτσογιάννης

Τριάντα υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς...

Τους πρώτους 30 υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς...

«Κύριε Βοργιαζίδη φτάνει…αλλάξτε παραμύθι, αυτό δεν έχει δράκο!»

«Κύριε Βοργιαζίδη φτάνει…αλλάξτε παραμύθι, αυτό δεν...

Στον δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη απαντά ο...

Βέροια: 30.000 ευρώ από την ΚΕΔΕ, για τους σκοπούς της καμπάνιας της Future Library - Με χιλιάδες νέα βιβλία θα εμπλουτισθούν δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας

Βέροια: 30.000 ευρώ από την ΚΕΔΕ, για τους σκοπούς της...

«Επενδύουμε στο βιβλίο, εμπλουτίζουμε το μέλλον»...

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πιστοποιημένο σεμινάριο πρώτων βοηθειών

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ : Με επιτυχία...

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πιστοποιημένο...

Τον πήρε  το Ποτάμι

Τον πήρε το Ποτάμι

Του Αντώνη Μαρκούληυπ. Βουλευτής Ημαθίας...

Λ. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ: Λύση στο ζήτημα των μετακλήσεων εργατών γης από τρίτες χώρες δίνει ο νέος μεταναστευτικός κώδικας

Λ. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ: Λύση στο ζήτημα των μετακλήσεων...

Για έναν Νέο Κώδικα Μετανάστευσης που αποτυπώνει την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

 Ένας χρόνος έκλεισε από τη δολοφονία του  Άλκη Καμπανού και εκατοντάδες πολίτες τίμησαν τη μνήμη του, στο τρισάγιο που έγινε στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου...