Υπόμνημα στην Εισαγγελέα Βέροιας, για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ημαθίας - Χθες το πρωί από το Σωματείο Εργαζομένων

Υπόμνημα στην Εισαγγελέα Βέροιας, για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ημαθίας - Χθες το πρωί από το Σωματείο Εργαζομένων

Συναντήθηκαν τελικά χθες με την εισαγγελέα Βέροιας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Ημαθίας για να καταθέσουν τον προβληματισμό τους, όπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο, σχετικά με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στην Ημαθία με αποτέλεσμα την δυσχερή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Το σωματείο έχει κατά καιρούς απευθυνθεί και στην Διεύθυνση Β΄ του ΕΚΑΒ και στις αρμόδιες υπηρεσίες, πλην όμως δεν έχουν λάβει καμία απάντηση και καμία στήριξη.

«Δεν πάει άλλο» τονίζουν οι εργαζόμενοι και όπως είπε ο πρόεδρος Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος στο ΛΑΟ, η υποστελέχωση έχει αρνητικές επιπτώσεις στις βάρδιες, αφού οι 28 μόνο, ενεργοί διασώστες (λόγω και της συνταξιοδότησης αρκετών) είναι αδύνατον να καλύψουν όλο το νομό, σε όλες τις βάρδιες, για όλο το 24ωρο, ενώ παλαιότερα καλύπτονταν όλα τα αστικά κέντρα καθώς ο αριθμός των διασωστών ανερχόταν στους 48, πολύ κοντά δηλαδή στον απαραίτητο αριθμό (50) για την εύρυθμη λειτουργεία της Υπηρεσίας. Το ΕΚΑΒ Ημαθίας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, μπορεί και καλύπτει με κάποια σχετική άνεση όλο τον νομό, μόνο κατά τις περιόδους που δεν υπάρχουν άδειες των εργαζομένων, δηλαδή λίγες ημέρες τον χρόνο.

Ο πρόεδρος διευκρινίζει ότι δεν είναι ακάλυπτες όλες οι βάρδιες, αλλά ένα μεγάλο μέρος κυρίως στις περιοχές της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας. Σημειωτέο, ότι τα ασθενοφόρα ξεκινούν από τη Βέροια και ο χρόνος, καθώς και αποστάσεις μετακίνησης του ασθενοφόρου, είναι μεγάλες για ένα περιστατικό στη Νάουσα ή στο Ροδωχώρι, ή στο Πλατύ. Με δεδομένο οτι τα περιστατικά που καλούνται να επιχειρήσουν είναι σε μεγάλο βαθμό επείγοντα, «ακόμα και τα λίγα λεπτά θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αναπηρίας, πόνου και αξιοπρέπειας», τονίζουν.

Τι αναφέρει το Υπόμνημα

Το υπόμνημα που κατατέθηκε στη Εισαγγελέα και υπογράφεται από τον Πρόεδρο, Φίλιππο Παπαστεργιόπουλο και τον Γραμματέα, Γ. Αλεξανδρόπουλος, αναφέρει τα εξής:

«Κυρία Εισαγγελέα,

Η παρουσία μας στο γραφείο σας, έχει σκοπό να σας εκφράσουμε την ανυσηχία μας για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Ημαθίας με συνέπεια τη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ίσως και την απειλή ανθρώπινης ζωής. Ο τομέας Ημαθίας ανήκει διοικητικά στην δεύτερη περιφέρεια του ΕΚΑΒ με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται και η διεύθυνση με τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Σήμερα η δύναμη του τομέα αριθμεί 34 διασώστες διαθέσιμους για να καλύψουν το πρόγραμμα της κίνησης και του συντονιστικού κέντρου. Με την δύναμη αυτή είναι αδύνατη η κάλυψη με ασθενοφόρο σε 24ωρη κάλυψη των περριοχών Αλεξάνδρειας και Νάουσας. Ο τομέας του ΕΚΑΒ Ημαθίας μπορεί και καλύπτει με κάποια σχετική άνεση όλο τον νομό, μόνο τις περιόδους που δεν υπάρχουν άδειες των εργαζομένων, δηλαδή λίγες ημέρες τον χρόνο. Η κατάσταση αυτή ισχύει τα τελευταία χρόνια, αλλά επιδεινώθηκε με τις συνταξιοδοτήσεις του 2022. Αυτό γίνεται αντιληπτό σε άμεσο χρόνο από το πρόγραμμα της υπηρεσίας όπου υπάρχουν βάρδιες με δυο (2) ασθενοφόρα για τον νομό Ημαθίας.

Το ιδανικό σενάριο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών είναι να καλύπτονται όλες οι περιοχές με ασθενοφόρο σε 24/7/365 ανελλιπώς, κάτι που επιβάλει η ιατρική επιστήμη για το επείγον και η κοινή λογική. Σημειώστε δε ότι το μοντέλο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας συμπεριλαμβάνει και Κινητή Ιατρική Μονάδα που επιχειρεί με ιατρικό προσωπικό και διασώστες, σε πρώτο βαθμό, σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκ των προταίρων μέριμνα για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, αφού στο ΕΚΑΒ λειτουργούν διοικητικές υπηρεσίες και η διοίκηση έχει πλήρη εικόνα των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται και της δυναμικότητας, αλλά και των αναγκών του κάθε τομέα.

Δυστυχώς γίνεται αντιληπτό στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της υπηρεσίας ότι οι περιοχές που εμφανίζουν λιγότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται ως στατιστικό δείγμα που αξίζει λιγότερης προσοχής, εδώ όμως πρόκειται για ανθρώπους. Τα περιστατικά που καλούνται να επιχειρήσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι σε μεγάλο βαθμό επείγοντα που ακόμα και τα λίγα λεπτά θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αναπηρίας, πόνου και αξιοπρέπειας. Δεν εξετάζουμε το απευκταίο σενάριο του θανάτου, που για τη δουλειά μας είναι μια πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από επαγγελματίες υγείας και σε χρόνους που θα αναστρέψουν τη πορεία της οξείας φάσης και θα εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα για τον ασθενή. Θέτουμε υπ όψιν σας τα πρωτόκολλα επειγουσών καταστάσεων όπως της καρδιακής ανακοπής, της πνιγμονής από ξένο σώμα, την μεγάλη αιμορραγία και όλο το φάσμα των επειγόντων περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ. Για όλες αυτές τις επείγουσες καταστάσεις το ΕΚΑΒ ως οργανισμός έχει αποδεχθεί διεθνή πρωτόκολλα (BLS, PHTLS, ALS, τοκετός σε προνοσοκομειακό περιβάλλον κ.α.), με τα οποία εκπαιδεύει τους διασώστες και τους σπουδαστές της σχολής.

Η υποστελέχωση είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι συνειδητή επιλογή της διοίκησης, είτε υπάρχει δημοσιονομικό κόλλημα, είτε η διοίκηση έχει λανθασμένη εικόνα για τη λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ Ημαθίας.

Υποστηρίζουμε ότι στην κατάσταση που περιήλθε ο τομέας ΕΚΑΒ Ημαθίας με αυτή την υποστελέχωση, τη χωροταξική δομή και τους χρόνους πρόσβασης στην Ημαθία δεν επιτρέπουν χρονικά να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

Με την κατάθεση του υπομνήματος στην Εισαγγελέα, το Σωματείο επιζητά να λάβει μια υπεύθυνη απάντηση, αρμοδίως.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...