To ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ του Παύλου Δ. Πυρινού

To ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ του Παύλου Δ. Πυρινού

Χθες είχα την χαρά να πάρω στα χέρια μου το «Ευρετήριο Περιεχομένων» του τριμηνιαίου περιοδικού των «Πολιτιστικών Δρώμενων» της τότε ΔΕΤΟΠΟΚΑ σημερινής ΚΕΠΑ από το 1-64ο τεύχος, γραμμένο από τον αγαπητό φίλο και δωρητή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου» συγγραφέα- ιστορικό ερευνητή Παύλο Πυρινό.

Γνωρίζοντας την εδώ και μήνες επίπονη δουλειά στα χέρια δημιουργού του, πιστεύω ότι ο κόπος του ανταμείφτηκε με τον καλύτερο τρόπο, με το καλαίσθητο τεύχος που ξεφύλλισα. Πριν λάβει την οριστική μορφή του, η δημοσίευση του Α’ μέρους εκδίδετε από τον Ζήση Μ. Πατσίκα και την τοπική εφημερίδα «Λαός» στις 5-6 Μαρτίου 2022, ολοκληρώνεται και εκτυπώνετε ως ανεξάρτητο έντυπο από τον Γεράσιμο Καλλιγά και προσφέρεται δωρεάν στους ερευνητές και φιλίστορες της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας.

Οι λόγοι, που τον οδήγησαν στην καταγραφή και την έκδοση, δίνονται από τον ίδιο τον Παύλο Πυρινό καθώς θεωρεί ότι το Περιοδικό «Πολιτιστικά Δρώμενα» πρόβαλλε την πολιτιστική και πνευματική κίνηση της πόλης.

Έφεραν πάμπολλα στοιχεία, που αναδείκνυαν το ιστορικό παρελθόν της πόλης, στο φως της

δημοσιότητας, συνταίριαζαν το παλιό με το καινούργιο, το παρωχημένο με το σύγχρονο, παρείχε βήμα ανταλλαγής απόψεων, γόνιμου διαλόγου, σχετικά με τον πολιτισμό. Εντυπωσίαζε και προκαλούσε το θαυμασμό, με το πλήθος και η ποικιλία των δημοσιευμάτων του (ιστορίας, θεάτρου, χορού, βιβλίων, εικαστικών, εκπαίδευσης, λογοτεχνίας, καλλιτεχνικού περιεχομένου κ.ά).

Αποτελούσε ένα μοναδικό, για το περιεχόμενό του, περιοδικό της Ημαθίας, έτσι θεώρησε σκόπιμο να το ευρετηριάσει, γιατί «Θνήσει σιγαθέν καλόν έργον» (Πίνδ. 86). «Ξεχνιέται το ωραίο έργο, όταν μένει στην αφάνεια» για την ωφέλεια όλων όσων ενδιαφέρονται για τον Πολιτισμό της πόλης μας,

Στις σελίδες του «Ευρετηρίου Περιεχομένων των Πολιτιστικών Δρώμενων» δίνονται κατά αλφαβητική σειρά οι συγγραφείς και όλα τα άρθρα τους που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στα Πολιτιστικά Δρώμενα.

Το «Ευρετήριο Περιεχομένων» των «Πολιτιστικών Δρωμένων» ανατρέχει από το 1992 μέχρι 2016 από το πρώτο τεύχος μέχρι το εξηκοστό δεύτερο.(1-62 τχ.)

Στις πρώτες σελίδες των περιεχομένων, τιμής ένεκεν γίνεται ονομαστική αναφορά όλων εκείνων που ενδιαφέρθηκαν και δούλεψαν για τη υλοποίηση και την ολοκλήρωση του υπέροχου κτιρίου του Συνεδριακού Κέντρου του «Χώρου Τεχνών»

Παρουσιάζονται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Βέροιας και της Ημαθίας που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού.

Γίνεται αναφορά σε αφιερώματα, καθώς γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το μεγάλο κενό πληροφόρησης, σχετικά με το θέατρο, τη λαογραφία, την εθνική αντίσταση κλπ. Ενέργειες και δράσεις της τότε ΔΕΤΟΠΟΚΑ σημερινής ΚΕΠΑ που σημάδεψαν την ιστορία της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης.

Παρουσιάζεται το τεράστιο και επιτυχημένο έργο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, και η δημιουργία διαφόρων ερασιτεχνικών τμημάτων (ζωγραφικής, ψυχαγωγίας, χαρακτικής, μπαλέτου, πυρογραφίας, παραδοσιακών χορών κλπ.)

Παρουσιάζονται τα αφιερώματα στους μεγάλους δωρητές και όσους βοήθησαν πνευματικά και οικονομικά την πόλη.

Ακολουθεί αναφορά στα Διοικητικά Συμβούλια στους ΔΕΤΟΠΟΚΑ καθώς και στους φιλολόγους τους υπεύθυνους σύνταξης, επιμέλειας, υπεύθυνους έκδοσης κλπ

Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχει το «Ευρετήριο Περιεχομένων» όπου γίνεται αλφαβητική καταγραφή των συγγραφέων και των δημοσιευμένων άρθρων τους. Ο αριθμός, μετά το όνομα του συγγραφέα και του τίτλου του άρθρου του, δηλώνει τον αριθμό του τεύχους που φιλοξενήθηκε.

Ενώ στην τελευταία σελίδα υπάρχουν ευχαριστήρια σ΄ όλους όσους βοήθησαν τον συγγραφέα για να κρατάμε εμείς στα χέρια μας την σημερινή μορφή των Ευρετηρίων.

Ο συγγραφέας θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ξανασκεφθούμε την πορεία των «Πολιτιστικών Δρώμενων» καθώς, όπως γράφει, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο αποθήκευσης χρήσιμων και πολύτιμων πληροφοριών γύρω από την πολιτιστική παράδοσή μας.

Το «Ευρετήριο περιεχομένων των Πολιτιστικών Δρώμενων» μπορείτε να το προμηθευθείτε δωρεάν από τα γραφεία της Εφημερίδας Λαός καθώς και από το βιβλιοπωλείο του Ν. Πυρινού

Βούλα Κοτσάλου

Υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου της ΚΕΠΑ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών  από την βροχόπτωση στον Σταυρό

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από την βροχόπτωση στον...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη 20...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Αρκοχώρι και Στενήμαχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Αρκοχώρι και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό:  Ένας αγώνας μπάσκετ  με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό: Ένας αγώνας μπάσκετ με...

Τη Κυριακή 18 Φεβρουαρίου η Μ.Α.μ.Α βρέθηκε στο Δ.Α.Κ...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ & ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ & ΚΟΠΗ...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Αυτοκινήτου καλεί ...

Αντικατάσταση  λέβητα στο Γυμνάσιο  Επισκοπής Νάουσας

Αντικατάσταση λέβητα στο Γυμνάσιο Επισκοπής Νάουσας

Ένα χρόνιο πρόβλημα του Γυμνασίου Επισκοπής  Νάουσας...

Η επικαιρότητα του αγροτικού ζητήματος και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Η επικαιρότητα του αγροτικού ζητήματος και οι...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΤα όντως μεγάλα...

Το τέλος του Εθνικού συστήματος υγείας

Το τέλος του Εθνικού συστήματος υγείας

 Από την  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, γνωστοποιούνται τα...

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Βέροιας:  Βιωματικό  Εργαστήριο για το «Ασφαλές Άγγιγμα»

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Βέροιας: Βιωματικό ...

Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε βιωματικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...