Νέα και Απόψεις από την Κεντρική Ευρώπη

Νέα και Απόψεις από την Κεντρική Ευρώπη

Του dr. Εμμανουήλ Πάσχου

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος εξελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και με το δράμα του πολέμου στην Ουκρανία. Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και ανακατατάξεις. Στην κεντρική Ευρώπη ακουγότανε συχνά το μήνυμα ότι η πείρα του παρελθόντος θα εξάλειφε τα δεινά ενός νέου πολέμου. Δυστυχώς η προσδοκία αυτή ήταν απατηλή και γι´ αυτό ενεργοποιούνται νέες ανακατατάξεις που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Μετά την Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ο κόσμος άλλαξε. Θα περιγράψω μερικές από αυτές όπως τις ζούμε στην Γερμανία.

Δύο μεγάλα θέματα είναι η αμυντική οχύρωση της κεντρικής Ευρώπης και η εξάρτηση από πηγές ενέργειας, ειδικά από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και πετρέλαιο). Έχουν ληφθεί κιόλας αποφάσεις για ένα νέο αμυντικό σύστημα . Ο καγκελάριος Scholz εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα αμυντικής οχύρωσης με επένδυση 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Επί πλέον οι γειτονικές χώρες αρχίσαν να συνεργάζονται για να εναρμονίσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Δεύτερον, από το φθινόπωρο υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν νέες χώρες από όπου θα εισάγεται ενέργεια και τα δεδομένα περιγράφουν ότι οι ανάγκες γι’ αυτό τον χειμώνα έχουν ήδη καλυφθεί. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή αύξανε τον πληθωρισμό πλήττοντας αρκετές κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι φανερό στα κέντρα Γερμανικών πόλεων όπου βλέπουμε περισσότερους άστεγους και καταστήματα να κλείνουν, κλπ. Η Ελλάδα με την γεωργική της παραγωγή και τον τουρισμό ίσως να πάει καλλίτερα. Στην συγκέντρωση του Davos o ανταποκριτής Fareed Zakaria του CNN περιέγραψε την Ελλάδα σαν μία χώρα η οποία ανταπεξέρχεται στις οικονομικές ανάγκες. Ασφαλώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη βιομηχανία που πλήττεται άμεσα με την ακρίβεια του φυσικού αερίου.

Υπάρχουν ίσως και άλλα πλεονεκτήματα στη Ελλάδα: Εδώ το κλίμα είναι πιο ήπιο και η ετήσια ηλιοφάνεια σχεδόν διπλάσια από την ηλιοφάνεια στην Γερμανία. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας και να την αποθηκεύει σε υδροηλεκτρικά φράγματα.

Στη Βέροια έχουμε γύρω μας φράγματα που μπορούν να συνδεθούν και να αξιοποιηθούν. Κάθε σχολείο μπορεί να έχει στην σκεπή ένα φωτοβολταϊκό και ένα ηλιόθερμο, σχετιζόμενα με ένα μάθημα ηλιακής ενέργειας: ταυτόχρονη παραγωγή και μάθηση. Έτσι δημιουργείται η συνείδηση για το περιβάλλον. Κατόπιν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που συζητούνται συνεχώς.

Διαβάζω στις ξένες εφημερίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός παραγωγός ενέργειας.

Στα θέματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής η επιστημονική γνώση προσέφερε την γνώση της. Η πανδημία μετατράπηκε σε ενδημική μόλυνση και υπάρχουν αρκετές τεχνολογικές αλλαγές που επιτρέπουν εξόρυξη αερίου από μεγάλα βάθη. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, αλλά αυτά είναι το θέμα για ένα άλλο άρθρο.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...