Η μάνα  *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Η μάνα *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Η μάνα, σα γιορτάζει

η πλάση μας δονεί,

σαν κάτι να αλλάζει,

ακούγεται φωνή

(Δ.Κ. Μπρουκούμης)

Στη ζωή των ομάδων και των εθνών, φίλοι αναγνώστες, βασική και πρωταρχική είναι η δύναμη της μάνας.

Η μάνα είναι η δημιουργία, η γεννήτρα και η τεχνίτρα της ζωής. Είναι ο οικοδόμος της κοινωνικής ομορφιάς και της προόδου του ανθρώπινου γένους. Είναι ο θρίαμβος της ζωής και το ακριβότερο χρυσάφι της γης. Είναι η φωτοδότρα λαμπάδα του πολιτισμού, γεμάτη χαρίσματα. Είναι το μοναδικό και υπέροχο ίνδαλμα. Είναι το σύμβολο της εργατικότητας, της αυτοθυσίας και της προσφοράς. Θυσιάζει τα πάντα και δε ζητεί τίποτα για τον εαυτό της.

Η μάνα υψώνει και ανανεώνει γενιές. Από αυτήν προήλθαν οι μάρτυρες, οι ήρωες, οι σοφοί διδάσκαλοι της ανθρωπότητας, οι μεταρρυθμιστές, οι οδηγοί λαών, οι εφευρέτες, οι θυσιασθέντες από αγάπη για τον συνάνθρωπό τους.

Ως προς τα παιδιά της και την πρόοδο της οικογενείας της, η στοργή και η λαχτάρα που κουβαλάει η μάνα στην καρδιά της, είναι ασυγκράτητη. Τα στήθη της περικλείουν ανυπολόγιστο, ακένωτο και αδαπάνητο πλούτο αγάπης, ενθουσιασμού, ενδιαφέροντος και ακαμάτου φροντίδας, ημέρα και νύχτα. Το κλάμα του παιδιού της είναι δικός της πόνος. Η χαρά και η αγαλλίαση του παιδιού της είναι ξεχείλισμα και χαρά δική της! Της μάνας το φιλί είναι το πιο γλυκό στον κόσμο και από όλα τα φάρμακα το μοναδικό και θεραπευτικότερο. Της μάνας το νανούρισμα είναι το πιο γλυκό τονιστό τραγούδι στα ανθρώπινα χείλη! Της μάνας το χάδι είναι του αγγέλου απαλό φτερούγισμα!

Η μάνα είναι η κατάλληλη και μοναδική καλοδιδασκάλισσα, που διδάσκει προληπτικά τα παιδιά της. Είναι ο άριστος και ακαταπόνητος παιδαγωγός και σύντροφος. Ο πατέρας είναι ο εγκέφαλος της οικογένειας, η μάνα, όμως, είναι η καρδιά της. Αποτελεί το φροντιστήριο για τα δύο δυσκολότερα μαθήματα, που είναι ο σύζυγος και τα παιδιά.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε την ιδιαίτερη προσφορά των χριστιανών μητέρων, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται μόνο για την κοινωνική πρόοδο και επιτυχία των παιδιών τους στην προσωρινή αυτή ζωή, αλλά αγωνίζονται να τα αναθρέψουν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» με σκοπό να κληρονομήσουν τον παράδεισο. Οραματίζονται το υπερκόσμιο και θεϊκό! Αναρίθμητες Ελληνίδες χριστιανές μητέρες, δια μέσου των αιώνων, γαλούχησαν τα παιδιά τους με χριστιανικές αρετές. Λαμπρά, φωτεινά, αιώνια παραδείγματα και οδοδείκτες προς μίμηση είναι η Αγία Ελένη, οι μητέρες των Τριών Ιεραρχών και πολλές άλλες, με μεγάλη προσφορά στην Εκκλησία και στο Έθνος.

Στη συνέχεια, μεγάλοι σοφοί πατέρες της Εκκλησίας, πρόεδροι κρατών και άλλες προσωπικότητες, εκφράζουν το θαυμασμό τους, εγκωμιάζοντας και εξυμνώντας την ιερή μορφή της μάνας, το απύθμενο βάθος των χαρισμάτων της, το μεγάλο ρόλο της και την υψηλή αποστολή της.

Π. Διαθήκη: Ποτέ μην περιφρονήσεις και στενοχωρήσεις τη μητέρα σου.

Τραγικός Ευριπίδης: Τίποτε δεν είναι πιο αγαπητό από τη μάνα.

Μ. Βασίλειος: Η μοναδική παρηγοριά στη ζωή μου είναι η μάνα μου.

Γρηγόριος ο Θεολόγος: Δεν υπάρχει πλάσμα πιο θαυμάσιο και άξιο, που να διαθέτει περισσότερη αγάπη από τη μάνα.

Ιερός Αυγουστίνος: Δώσε μου καλές μητέρες, να αλλάξω τη ζωή του κόσμου.

Αβραάμ Λίλκολν: Ό,τι είμαι ή ελπίζω να γίνω, το χρωστώ στη μητέρα μου.

Πρόεδρος Ντε Γκολ: Η Γαλλία δεν έχει ανάγκη από πωλήτριες και εργάτριες, αλλά από μητέρες.

Κώστας Ουράνης: Κλαίει, όχι γιατί έχασε τη μάνα του, αλλά γιατί ξενιτεμένος, όσο ζούσε εκείνη, δεν πρόλαβε να της δείξει την αγάπη του.

Μ. Ναπολέων: Στη μητέρα μου και στις καλές αρχές που μου έδωσε, χρωστώ την τύχη μου και κάθε άλλο καλό που έχω κάνει.

Όντως, υπάρχουν έννοιες που δεν μπορούν να αποδοθούν με λέξεις. Υπάρχουν συναισθήματα συγκλονιστικά, που δεν μπορούν να εκδηλωθούν σε όλο το απύθμενο βάθος τους. Εμβρόντητος ο άνθρωπος μπροστά στη μάνα!

Ιλιγγιά ο νους, ασθμαίνει ο λόγος, τρέμει η ακοή, πάλλεται η καρδιά! Η μορφή της, το χαμόγελό της, η θυσία της είναι τα ευωδιαστά, τα μυρωδικά μύρα της. Ένας θυμόσοφος διακηρύττει: απ’ όλα τα μυρωδικά, κάλλιο μυρίζει η μάνα.

Πράγματι, η μάνα είναι η ζωή, το φως, το εικόνισμα, η οδηγήτρια, η μικρή Παναγία! Είναι ο ανεκτίμητος θησαυρός, το χρυσοποίκιλτο στολίδι, που πρέπει, φίλοι αναγνώστες, να το διαφυλάττουμε με ξεχωριστή επιμέλεια και ιδιαίτερη αγάπη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...