Ας φιλοσοφήσουμε!...

Ας φιλοσοφήσουμε!...

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Δεν ξέρω, φίλοι αναγνώστες, τι μ’ έπιασε, δεν κατάλαβα πως προέκυψε και θέλω να φιλοσοφήσω. Αν δεν τα καταφέρω να προκαλέσω κάποιο ενδιαφέρον, «φασκελώστε» το κείμενό μου και ανοίξτε την τηλεόραση.

«Ζω εφόσον αναπνέω», λέει κι κινέζικη παροιμία. Εννοεί πως προϋπόθεση της ζωής είναι η αναπνοή. Βέβαια, το μωρό στην κοιλιά της μάνας του δεν αναπνέει. Όμως, ζει και αναπτύσσεται. Αυτό είναι μια άλλη πραγματικότητα.

Ο άνθρωπος, καθώς και τόσα άλλα ζώα, ρουφούν τον αέρα που είναι γύρω τους και παρέχουν στα πνευμόνια τους οξυγόνο. Αυτή η οργανική λειτουργία είναι απόδειξη ζωής. Και αναζήτηση ζωής.

Επακόλουθο της ζωής είναι η μάθηση. Καταστάλαγμα της μάθησης η γνώση. Μαθαίνεις ζώντας και ζεις μαθαίνοντας. Η γνώση είναι η ρίζα του δέντρου της ζωής. Κάποτε, η κοινωνία, εκτιμούσε τους γνώστες και τους μορφωμένους. Κάποτε, η μόρφωση συνδεόταν με τον πολιτισμό. Κάποτε, η πολιτεία αντάμειβε όσους είχαν να προσφέρουν γνώση και προβληματισμό.

Από πού αρχίζει και πού ολοκληρώνεται η μόρφωση; Η μόρφωση διανύει τη λεωφόρο μιας διαρκούς αναζήτησης. Είναι σαν την αναπνοή. Δεν ολοκληρώνει ποτέ την παροχή της. Γι’ αυτό και «ζω εφόσον αναπνέω». Γι’ αυτό και ζω εφόσον μαθαίνω. Συνήθως μαθαίνω πως ελάχιστα έχω μάθει. Το είπε κι ένας σπουδαίος στο παρελθόν. «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Άλλωστε μετράει και τι μαθαίνει κανείς. Κυρίως, από ποιους το μαθαίνει και γιατί του το μαθαίνουν. Εγώ, όσο ζω μαθαίνω. Άλλος, όσο μαθαίνει, ζει. Άλλος μαθαίνει για να ζει και αξιοποιεί τα όσα προσέλαβε.

Μαθαίνω σημαίνει συνειδητοποιώ. Ναι. Άλλος μαθαίνει και πώς θα ‘πρεπε να ζει. Και όταν διαπιστώνει την απόσταση που χρειάζεται να διανύσει για να ζει όπως θα έπρεπε, τρελαίνεται. Άλλος βλέπει πως κατάφεραν να ζουν μερικοί και γεμίζει πίκρα και αγανάκτηση.

Όσο ζω, λοιπόν. Μαθαίνω να ζω και να ονειρεύομαι. Μαθαίνω και τι μπορεί να είναι η ζωή χωρίς γνώση και επίγνωση. Οι γνώσεις είναι τα χάπια για τη ζωή. Αρκεί να τα παίρνεις στην ώρα τους.

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος», έλεγε αρχαίος σοφός. Όμως, τι θα διδαχθείς και τι θα πρέπει να ενστερνιστείς από όσα συμβαίνουν γύρω σου; Τι ωφέλιμο κι ευγενικό θα προσλάβεις από την τηλεόραση; Τι θα προσθέσεις στις γνώσεις σου αν διατρέξεις στις στήλες μιας εφημερίδας; Τι να μιμηθείς και τι να εφαρμόσεις για να βελτιώσεις τον χαρακτήρα σου; Πόσο χρήσιμα και πόσο διδακτικά μπορεί να είναι όλα αυτά τα «απόνερα» της πληροφόρησης; Τρομοκρατία, ναρκωτικά, ανεργία, μαφίες, διαρρήξεις, καταβαράθρωση του ατόμου…

Όσο ζω μαθαίνω. Και αφού μαθαίνω γνωρίζω. Κι αφού γνωρίζω, επιλέγω, αποδέχομαι, απορρίπτω και αρνούμαι.

Ναι, αρνούμαι την ένταξή μου σ’ αυτή την πραγματικότητα. Που δεν υφαίνει οράματα, που επαναλαμβάνεται χωρίς ελπίδα. Η κάθε μέρα αντίγραφο της προηγούμενης με καρμπόν. Ξεχάσαμε τα ιδανικά μας, τις υποχρεώσεις μας. Πιαστήκαμε σε δίχτυ αδρανοποίησης. Επίτηδες μας στέρησαν το ψωμί. Για να εκτρέφουν τα ενδιαφέροντά μας σε αποβλάκωση.

Όσο ζω, μαθαίνω. Και μαθαίνω για να θυμάμαι. Και να μην ξεχνάω και να μην παραβλέπω. Ο χειρότερος θάνατος είναι ο θάνατος της μνήμης. Εάν επέλθει αυτός, πολλοί θάνατοι θα ακολουθήσουν.

Όσο ζω προσπαθώ. Όσο ζω αναζητάω. Όσο αναζητάω διεκδικώ.

Η ζωή μας παρουσιάζεται με δρόμο. Έναν δρόμο που πρέπει να τον περπατήσουμε. Και χωρίς παπούτσια. Για άλλους γίνεται ατραπός. Για άλλους καλντερίμι. Για κάποιους ανοίγεται σε λεωφόρο. Τις περισσότερες φορές βγάζει σε αδιέξοδο. Πότε-πότε γίνεται αλάνα. Και τότε συμβαίνει το χειρότερο. Δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε.

Η ζωή μας γίνεται πουλί, που ενώ το κυνηγάμε μπροστά μας, αυτό βρίσκεται από πάνω μας. Πάνω μας και στα νώτα μας.

Συμπέρασμα: Μην κυνηγάς τη ζωή. Μπορεί να τρακάρεις πάνω της. Άστη να πέσει πρώτα.

Και θα με ρωτήσεις: «Τι είναι να πέσει; Μετοχή στο χρηματιστήριο;».

Η ζωή είναι μια αίθουσα αναμονής. Βρείτε εγκαίρως θέση να καθίσετε.

Η ζωή είναι μια πηγή που συνεχώς βαθαίνει. Αν ήταν βρύση, δε θα ξεδιψούσαμε ποτέ.

Η ζωή είναι η ανταπόκριση στις υποχρεώσεις μας.

Η ζωή είναι μια μικρή παρένθεση θανάτου.

Ο θάνατος, τέλος, φίλοι αναγνώστες, είναι μια αίθουσα σκοτεινή. Κι άντε να βρεις τον διακόπτη ν’ ανάψεις το φως…

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...