ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Κύριε Διευθυντά,

Από δημοσιεύματα του τύπου, που παραπέμπουν στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του πρώην Δικαστικού Μεγάρου στον ΟΤΑ Βέροιας, προκύπτει πως έχουν αποφασισθεί (ή είχαν προ-αποφασισθεί) οι νέες χρήσεις, που θα φιλοξενηθούν στο κτήριο, μετά την αποκατάστασή του.

Αυτές είναι:

* Ολοκληρωμένο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης

* Μουσείο Εκπαίδευσης Χρίστος Τσολάκης

* Αρχείο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Νικολάου Μουτσόπουλου

Κατά πρώτον, μέχρι σήμερα, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποια έρευνα, που να αιτιολογεί αυτή την απόφαση.

Θυμίζω, πως είχα εκπονήσει στο παρελθόν μια ανοικτή, διαδικτυακή έρευνα για το Ιστορικό Κέντρο της Πόλης, τα διατηρητέα κτήρια και τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου και της Πλατείας Ωρολογίου. Μάλιστα, είχα αρθρογραφήσει σχετικά στον τοπικό τύπο (εφημ.Βέροια, 06/09/2021).

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν προκρίνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και την Πινακοθήκη της πόλης, ως προτιμότερες χρήσεις για το πρώην Δικαστικό Μέγαρο, με ομαλή διάχυση των δραστηριοτήτων προς την πλατεία. Από πρώτη εκτίμηση, οι χρήσεις που προτείνονται, απαιτούν, μαζί με τα βοηθητικά τους, περισσότερους χώρους και πρόσθετες εξυπηρετήσεις (π.χ., χώρους στάθμευσης, αποθήκες κ. ά.).

Το κτήριο έχει πεπερασμένη επιφάνεια και καθόλου ιδιωτικό περιβάλλοντα χώρο. Η πλατεία εμπρός του, μετά τον επιβαλλόμενο ανασχεδιασμό, θα πρέπει να φιλοξενεί μόνο κοινόχρηστες δραστηριότητες, δηλαδή δραστηριότητες ελεύθερης πρόσβασης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης και όχι χρήσεις συμπληρωματικές ή βοηθητικές του κτηρίου των πρώην δικαστηρίων.

Κατά δεύτερον, οι χρήσεις, που αναφέρονται, δεν έχουν μεγάλη συνάφεια μεταξύ τους, ενώ οι απαιτήσεις τους για κύριους και βοηθητικούς χώρους είναι διαφορετικές. Επειδή συμμετείχα, έστω έμμεσα, στη διαμόρφωση του Μουσείου Εκπαίδευσης, είμαι σε θέση να γνωρίζω, πως τα εκθέματα και οι συλλογές του καταλαμβάνουν χώρο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν, που διαθέτει ο πρώτος όροφος του κτηρίου, εάν υποτεθεί, πως αυτός θα διετίθετο ολόκληρος στο μουσείο.

Ακόμη, οι τρεις χρήσεις, που προτείνονται, καθώς θα απευθύνονται σε ένα κοινό πολύ ευρύτερο της πόλης, έχουν σοβαρές απαιτήσεις σε χώρους κυκλοφορίας και στάθμευσης, στοιχεία αποτρεπτικά για την θέση της πλατείας Ωρολογίου, οποιαδήποτε μορφή και εάν λάβει αυτή στο μέλλον.

Ο Δ. Βέροιας έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκηρύξει το κακό παρελθόν με τις αναθέσεις ‘αστικών αναπλάσεων’, στηριγμένων σε ανύπαρκτες ή ελλειπέστατες έρευνες και να ξεκινήσει α) έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, β) την εκπόνηση δι-επιστημονικής έρευνας, αναγκαίας για τον προσδιορισμό των νέων χρήσεων και γ) την διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού αρχιτεκτονικής και αστικής κλίμακας, περιλαμβάνοντας το κτήριο και την πλατεία.

Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις διασφαλίζουν, τόσο την κοινωνική συμμετοχή -και επομένως ευρύτερη αποδοχή - του σύνθετου αυτού έργου, όσο και την ορθή από επιστημονική άποψη προσέγγιση και τεκμηρίωσή του.

Οτιδήποτε λιγότερο θα οδηγούσε στην επανάληψη λαθών του παρελθόντος και τα λάθη αυτά είναι πολλά για να μην μας διδάσκουν πλέον....

Με εκτίμηση,

Αναστασία Πάπαρη

Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος

Dipl., MSc, M. Phil., PhD

Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Πολιτισμού

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για πρώτη φορά η ακολουθία των εγκωμίων του Αγίου Λουκά του Ιατρού την Κυριακή  11 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ.

Για πρώτη φορά η ακολουθία των εγκωμίων του Αγίου...

στην Παναγία ΔοβράΓια πρώτη φορά στην Ιερά Μονή της...

Προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Πρόταση του Δήμου Βέροιας για την δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, συνολικού μήκους 350 χλμ

Προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και...

Ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που θα αποτελέσει...

Η Λίνα Τουπεκτσή δίπλα στους παραγωγούς κερασιών: Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ

Η Λίνα Τουπεκτσή δίπλα στους παραγωγούς κερασιών:...

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λίνα...

Στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια: Ορκωμοσία και επίδοση ξιφών σε 29 νέους Υπαστυνόμους

Στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια:...

Από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δεν σταματάμε ούτε μέρα!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δεν σταματάμε ούτε μέρα!

«Δεν σταματάμε ούτε μέρα! Κανένας εφησυχασμός στον...

5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού Ολοκληρώθηκε η ημερίδα: «Φροντίδα Υγείας, Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»

5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού...

Στο πλαίσιο της «5ης Ιατρικής Εβδομάδας του Αγίου...

Κυριακή της Πεντηκοστής και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο Σέλι

Κυριακή της Πεντηκοστής και Δευτέρα του Αγίου...

Παρουσία αρκετών κατοίκων του Σελίου γιορτάστηκε η...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Σε διαρκή επαφή με αγρότες και ΕΛΓΑ για τις ζημίες στη σπορά βαμβακιού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Σε διαρκή επαφή με αγρότες και ΕΛΓΑ...

Οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου τριημέρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...