Από ΙΝΕ - Γ.Σ.Ε.Ε.  και Εργατικό Κέντρο Βέροιας - Ενημερώθηκαν οι πολίτες για την κρίση του κόστους ζωής και τον κατώτατος μισθός

Από ΙΝΕ - Γ.Σ.Ε.Ε. και Εργατικό Κέντρο Βέροιας - Ενημερώθηκαν οι πολίτες για την κρίση του κόστους ζωής και τον κατώτατος μισθός

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Κρίση κόστους ζωής, κατώτατος μισθός και ελληνική οικονομία», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00, στον Πολυχώρο ΕΛΙΑ στη Βέροια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέδειξε τέσσερα επίκαιρα μείζονα ζητήματα:

• Το κύμα της ακρίβειας που βιώνουμε τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο έχει οδηγήσει σε κρίση κόστους ζωής, με αρνητική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο και στην καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ειδικά των μισθωτών, των συνταξιούχων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος του ύψους της αξιοπρεπούς διαβίωσης και είναι αναγκαία μια σημαντική αύξησή του.

• Η διεθνής αβεβαιότητα δημιουργεί νέες εστίες αστάθειας που επιδεινώνουν τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας.

• Η προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων είναι μείζονα προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση, με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας, κ. Έλενα Ατσάλου και ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε, κ. Γιάννης Παναγόπουλος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., κ. Φίλιππος Θωμάς.

Συνολικά, η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, με ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και φορέων του Νομού Ημαθίας.

Επίσης, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, με μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων των σωματείων μελών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια Νομικής Πληροφόρησης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας.

Τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας, αφορούσαν:

• Την «Υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Εργατικό ατύχημα» καθώς και

• Το «Ισχύον πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης. Κύρια και επικουρική ασφάλιση».

Κατά το πρώτο εργαστήριο παρουσιάστηκε από επιστημονική συνεργάτιδα/νομικό του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., θέματα που αφορούν και προβληματίζουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων, αλλά και των δικαιωμάτων μας, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς μας χώρους, αλλά και το μείζον ζήτημα των ατυχημάτων στην εργασία, φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας.

Στο πλαίσιο του δεύτερου εργαστηρίου παρουσιάστηκαν θέματα:

• συνταξιοδότησης για τον Ε.Φ.Κ.Α.,

• ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ,

• θέματα διαδοχικής ασφάλισης

• και άλλα ζητήματα που αφορούν στο ισχύον πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, η μεγάλη συμμετοχή κυρίως των εργαζομένων των σωματείων μας, μας προτρέπει στο μέλλον να επαναλάβουμε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν ΔΩΡΕΑΝ, διέπονται από τον «Κώδικα Δεοντολογίας στην παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Συμβουλευτικής, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας», καθώς και τις διατάξεις που αφορούν στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων .

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας θα συνεχίσουν τις δράσεις τους και το επόμενο διάστημα προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...