ΤΟΠΙΚΑ

Από ΙΝΕ - Γ.Σ.Ε.Ε.  και Εργατικό Κέντρο Βέροιας - Ενημερώθηκαν οι πολίτες για την κρίση του κόστους ζωής και τον κατώτατος μισθός

Από ΙΝΕ - Γ.Σ.Ε.Ε. και Εργατικό Κέντρο Βέροιας - Ενημερώθηκαν οι πολίτες για την κρίση του κόστους ζωής και τον κατώτατος μισθός

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Κρίση κόστους ζωής, κατώτατος μισθός και ελληνική οικονομία», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00, στον Πολυχώρο ΕΛΙΑ στη Βέροια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέδειξε τέσσερα επίκαιρα μείζονα ζητήματα:

• Το κύμα της ακρίβειας που βιώνουμε τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο έχει οδηγήσει σε κρίση κόστους ζωής, με αρνητική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο και στην καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ειδικά των μισθωτών, των συνταξιούχων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος του ύψους της αξιοπρεπούς διαβίωσης και είναι αναγκαία μια σημαντική αύξησή του.

• Η διεθνής αβεβαιότητα δημιουργεί νέες εστίες αστάθειας που επιδεινώνουν τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας.

• Η προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων είναι μείζονα προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση, με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας, κ. Έλενα Ατσάλου και ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε, κ. Γιάννης Παναγόπουλος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., κ. Φίλιππος Θωμάς.

Συνολικά, η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, με ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και φορέων του Νομού Ημαθίας.

Επίσης, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, με μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων των σωματείων μελών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια Νομικής Πληροφόρησης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας.

Τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας, αφορούσαν:

• Την «Υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Εργατικό ατύχημα» καθώς και

• Το «Ισχύον πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης. Κύρια και επικουρική ασφάλιση».

Κατά το πρώτο εργαστήριο παρουσιάστηκε από επιστημονική συνεργάτιδα/νομικό του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., θέματα που αφορούν και προβληματίζουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων, αλλά και των δικαιωμάτων μας, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς μας χώρους, αλλά και το μείζον ζήτημα των ατυχημάτων στην εργασία, φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας.

Στο πλαίσιο του δεύτερου εργαστηρίου παρουσιάστηκαν θέματα:

• συνταξιοδότησης για τον Ε.Φ.Κ.Α.,

• ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ,

• θέματα διαδοχικής ασφάλισης

• και άλλα ζητήματα που αφορούν στο ισχύον πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, η μεγάλη συμμετοχή κυρίως των εργαζομένων των σωματείων μας, μας προτρέπει στο μέλλον να επαναλάβουμε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν ΔΩΡΕΑΝ, διέπονται από τον «Κώδικα Δεοντολογίας στην παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Συμβουλευτικής, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας», καθώς και τις διατάξεις που αφορούν στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων .

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας θα συνεχίσουν τις δράσεις τους και το επόμενο διάστημα προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για πρώτη φορά η ακολουθία των εγκωμίων του Αγίου Λουκά του Ιατρού την Κυριακή  11 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ.

Για πρώτη φορά η ακολουθία των εγκωμίων του Αγίου...

στην Παναγία ΔοβράΓια πρώτη φορά στην Ιερά Μονή της...

Προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Πρόταση του Δήμου Βέροιας για την δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, συνολικού μήκους 350 χλμ

Προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και...

Ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που θα αποτελέσει...

Η Λίνα Τουπεκτσή δίπλα στους παραγωγούς κερασιών: Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ

Η Λίνα Τουπεκτσή δίπλα στους παραγωγούς κερασιών:...

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λίνα...

Στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια: Ορκωμοσία και επίδοση ξιφών σε 29 νέους Υπαστυνόμους

Στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια:...

Από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δεν σταματάμε ούτε μέρα!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δεν σταματάμε ούτε μέρα!

«Δεν σταματάμε ούτε μέρα! Κανένας εφησυχασμός στον...

5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού Ολοκληρώθηκε η ημερίδα: «Φροντίδα Υγείας, Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»

5η Ιατρική Εβδομάδα του Αγίου Λουκά του Ιατρού...

Στο πλαίσιο της «5ης Ιατρικής Εβδομάδας του Αγίου...

Κυριακή της Πεντηκοστής και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο Σέλι

Κυριακή της Πεντηκοστής και Δευτέρα του Αγίου...

Παρουσία αρκετών κατοίκων του Σελίου γιορτάστηκε η...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Σε διαρκή επαφή με αγρότες και ΕΛΓΑ για τις ζημίες στη σπορά βαμβακιού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Σε διαρκή επαφή με αγρότες και ΕΛΓΑ...

Οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου τριημέρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...