ΟΜΙΛΟΣ INNER WHEEL ΒΕΡΟΙΑΣ  «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ»  ΨΑΞΕ – ΒΡΕΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ

ΟΜΙΛΟΣ INNER WHEEL ΒΕΡΟΙΑΣ «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» ΨΑΞΕ – ΒΡΕΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ

Στα πλαίσια του συνθήματος του Ομίλου I.W. Βέροιας ΨΑΞΕ – ΒΡΕΣ – ΚΕΡΔΙΣΕ και για την ημέρα της Γιορτής της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Γραμματέας του Ομίλου Ελένη Μπαλτζή μας μίλησε για τους Μύθους και τις αλήθειες της δημιουργίας της, αναφέροντας και κάποιες σημαντικές προσωπικότητες που αξίζει να τις θυμηθούμε και να τις τιμήσουμε την Παγκόσμια αυτή Ημέρα.

«Η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα είναι ιδιαιτέρως ανοιχτή σε παρερμηνείες. Η γέννησή της αποδιδόταν σε μια φημολογούμενη μαζική απεργία των εργατριών στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, οι ιστορικοί έχουν καταρρίψει αυτόν τον ισχυρισμό αποδίδοντάς τον στην ψυχροπολεμική ανάγκη για απεμπλοκή της Ημέρας της Γυναίκας από το σοσιαλιστικό παρελθόν, σε μία περίοδο που ήδη γιορταζόταν σε όλο τον κόσμο.

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 αρχικά μόνο στις Η.Π.Α. και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε την παγκόσμια πορεία της. 

Διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο το 1977, τα Ενωμένα Έθνη θεσμοθέτησαν και επισήμως της 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Παγκόσμια Ειρήνη.

Σήμερα σε 27 κράτη η Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη αργία και σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συνηθίζεται η προσφορά λουλουδιών και ευχών. (Για το λόγο αυτό στη συνάντησή μας η Πρόεδρος του Ομίλου Ελένη Φείδα – Τρίγκα προσέφερε στα μέλη γλαστράκια με πανσέδες).

Υπάρχουν πολλές σημαντικές προσωπικότητες που αξίζει να τιμήσουμε την ημέρα αυτή.

1. ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ

Η Πολωνή επιστήμονας, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη δουλειά της πάνω στη ραδιενέργεια και στη Χημεία. Σημαντική η προσφορά της σε πολωνικά νοσοκομεία για την δημιουργία των ακτινολογικών θαλάμων.

2. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Η Ελληνίδα ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» και του Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο  «ΕΛΠΙΔΑ». Από το 1999 είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία του παιδιού και την πολιτιστική κληρονομιά. Έχει γράψει το βιβλίο «Προσεγγίζοντας την γυναικεία ταυτότητα - Αναζητήσεις στην Μινωική Κοινωνία» και έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

3. ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΤΣΕΡΕΣΚΟΒΑ

Η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Διήνυσε 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα, προσγειώθηκε στο Καζακστάν και από τότε χρειάστηκαν 19 χρόνια για να ταξιδέψει η επόμενη γυναίκα στο διάστημα.

4. ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ

Η πρώτη γυναίκα Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα. Στις 5 Αυγούστου 1992 κατέκτησε το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Βαρκελώνη στα 100μ. με εμπόδια με επίδοση 12,64 φωνάζοντας: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο». Ολόκληρη η Ελλάδα δάκρυσε μαζί της. 

5. ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΪ

Ξεκίνησε σε ηλικία 11 χρονών να γράφει σε blog περιγράφοντας τη ζωή της στο βορειοδυτικό Πακιστάν μετά την κατάληψη του από τους Ταλιμπάν που απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. 

Έγινε απόπειρα δολοφονίας της, πυροβολήθηκε στο κεφάλι στα 15 χρόνια της. Το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

6. ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΛΒΕΛΕΡ

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF. Θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες στη Βυζαντινολογία.

7. ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΠΟΝΕΡ ΣΑΝΕΛ

Γνωστή ως Κοκό Σανέλ, η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας έθεσε τα θεμέλια της γυναικείας μόδας, πρωτοπόρησε με τολμηρά σχέδια και ρούχα. Δημιούργησε επίσης το 1923 το άρωμα «ΣΑΝΕΛ Νο 5».

8. ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ

Η Ρουμάνα αθλήτρια της Ενόργανης Γυμναστικής έγραψε ιστορία στον αθλητισμό στις 18 Ιουλίου 1976 κατακτώντας άριστη βαθμολογία στους ασύμμετρους ζυγούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ.

Η 14χρονη αθλήτρια έφυγε από τους αγώνες με 3 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο και αποσύρθηκε από την ενόργανη γυμναστική το 1981 και 8 χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα της για την Αμερική.

9. ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ

Επηρέασε τον πολιτισμό με τα έργα ζωγραφικής της όπου εντοπίζεται διάχυτος ο φεμινισμός μέσω της παρουσίας της γυναικείας φύσης του προσωπικού πόνου και της σεξουαλικότητας.

10. ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ

Η Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος & διανοούμενη θεωρήθηκε η Μητέρα του Φεμινισμού.

Το βιβλίο «ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΟ» έγινε ορόσημο. Με τον σύντροφό της Ζάν Πόλ Σάρτρ υπήρξαν οι πιο σημαντικοί στοχαστές του 20ου αιώνα».

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μία αφορμή για απολογισμό όλων εκείνων που πέτυχαν οι γυναικείες διεκδικήσεις μέχρι και σήμερα και για επιμονή σε όλα εκείνα που μένουν ακόμη να κερδηθούν.

 Εκ του Ομίλου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΝ.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-Για την παράσταση «‘Ολγα», του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΝ.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-Για την...

Είναι στατιστικά καταγεγραμμένο  ότι στη χώρα μας,...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων  με διάφορες μορφές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ...

Από την Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. ανακοινώνονται τα εξής:«Σε συνέχεια...

Συγχαρητήρια  Επιστολή προς τον ΤΟΒ

Συγχαρητήρια Επιστολή προς τον ΤΟΒ

Συγχαρητήρια  επιστολή στην πρόεδρο και στα μέλη του...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα  στην πόλη της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην πόλη...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ...

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΒΕΡΟΙΑΣ  Συμπαράσταση   στην αποχή του   Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων Βέροιας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Συμπαράσταση στην...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας εκφράζει την αμέριστη...

Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το Υπουργείο Εσωτερικών για το δημοτικό κολυμβητήριο Βέροιας

Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, , Παιδείας,...

Το ζήτημα του Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος, φέρνει στη Βουλή ο Τάσος Μπαρτζώκας

Το ζήτημα του Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος, φέρνει στη...

Με κοινοβουλευτική αναφορά του προς τον Υπουργό...

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Χορήγηση Ξίφους  Αξιωματικού Στρατού

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...

Ανακοινώνεται ότι η ΕΑΑΣ καταγράφει τις ανάγκες που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...