Δεν έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, αλλά από ΣΥΝανθρώπους

Δεν έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, αλλά από ΣΥΝανθρώπους

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Σε μια εποχή, όπως η δική μας, φίλοι αναγνώστες, που τα έχει όλα: ανέσεις, τεχνολογία, κατακτήσεις, κάτι απουσιάζει που είναι τόσο βασικό, ώστε η έλλειψή του, να κάνει ανούσια όλα τα άλλα. Και αυτό είναι: όχι απλώς ο άνθρωπος, αλλά ο ΣΥΝάνθρωπος.

Χίλιες-δύο ανθρώπινες μορφές μας περιβάλλουν. Κι όμως, νιώθουμε τόσο ξένοι μεταξύ μας, τόσο ψυχροί ο ένας για τις ανάγκες του άλλου. Απομονωθήκαμε σε μια εκούσια μοναξιά και πάψαμε να ενδιαφερόμαστε για τον διπλανό μας. Η κοινωνία μας έγινε μια ποσότητα υπάρξεων, που μοιάζουν σαν μηχανές κουρντισμένες για να δουλεύουν και να παράγουν. Η σκληρή βιοπάλη και ο αγώνας για την επιβίωση, στένεψαν τα περιθώρια για την ανάπτυξη ενός πραγματικού ανθρωπισμού, που ξέρει να σκύβει με συμπόνοια πάνω στα προβλήματα του άλλου και να ανοίγει δρόμους στα τρομερά αδιέξοδα.

Το παράπονο πολλών ανθρώπων της εποχής, που προβληματίζονται μπροστά στην κατάσταση αυτή, είναι τούτο: πως βούλωσαν τα αυτιά και έκλεισαν οι καρδιές μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Οι άλλοι νοιάζονται για τον εαυτούλη τους. Να εξασφαλίσουν αυτοί το καλό εισόδημα, το σπίτι, την άνεση, το αυτοκίνητο. Οι άλλοι ας πεθάνουν, ας στερηθούν, ας τα βγάλουν στο κάτω-κάτω πέρα μόνοι τους. Ο ατομισμός ρυθμίζει πια σε μεγάλο ποσοστό τις σχέσεις των ανθρώπων και το συμφέρον. Κι όπου συναντάμε χαμόγελα και φιλίες, κάτι πρέπει να υποθέσουμε πως εξυπηρετείται μ’ αυτές. Εκεί, δυστυχώς, έχουμε φθάσει. Στην άγρια εκμετάλλευση και των πιο αγνών συναισθημάτων.

Και δεν είναι μόνο οι υλικές ανάγκες των άλλων, που μένουν χωρίς στήριγμα, με τη νοοτροπία αυτή. Είναι και οι ψυχικές που ζητούν λίγη στοργή, λίγη αληθινή φιλία, λίγη κατανόηση, ένα καλό λόγο, μία σοφή συμβουλή. Κι αυτά κατάντησαν σπάνια στις ημέρες μας.

Είναι, δυστυχώς, αλήθεια πως τα μέλη της μεγάλης αστικής κοινωνίας έχουν απροσωποποιηθεί. Είναι μόνο οικονομικές, επαγγελματικές ομάδες που μας ενδιαφέρουν μόνο όσο μας εξυπηρετούν. Δεν θέλουμε να έχουμε στενότερες σχέσεις μεταξύ τους. Μάθαμε να αναπαυόμαστε μόνοι μας, να ψυχαγωγούμεθα μόνοι μας, να ταξιδεύουμε ανάμεσα σ’ ένα ανώνυμο πλήθος, ξένοι και άγνωστοι.

Αυτό οφείλεται βασικά σε δύο αίτια. Πρώτα-πρώτα στη δομή της σημερινής κοινωνικής ζωής, που στηρίζεται σε ατομιστικά και εγωιστικά δεδομένα και έπειτα στη σπανιότητα ΣΥΝανθρώπων γύρω μας, που να έχουν τη δύναμη να ανταποκριθούν στις ενδότερες ψυχικές μας προσδοκίες. Σκάρτεψαν οι πιο πολλοί. Το πνεύμα του ευδαιμονισμού και του πρακτικού υλισμού, η χαλάρωση των δεσμών μας με τις παραδόσεις μας, η απαγκίστρωσή μας από τις «σκουριασμένες» αντιλήψεις των πατεράδων μας, ο θρησκευτικός πανχρωματισμός μας, όλα αυτά μαζί είναι η χοάνη μέσα στην οποία χάθηκε η ανθρωπιά από τους ανθρώπους και έγινε τόσο δύσκολη η ζωή μας.

Οι διαπιστώσεις αυτές, φίλοι αναγνώστες, δεν είναι πρωτότυπες. Τις έχουν κάνει, κατά καιρούς, πολλοί δικοί μας και ξένοί σχολιαστές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που κρέμεται πάνω απ’ τα κεφάλια μας, καθώς το κακό προχωρεί και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Στην εποχή μας, φίλοι αναγνώστες, δεν έχουμε ανάγκη από ανθρώπους. Άνθρωποι υπάρχουν πολλοί και μάλιστα δισεκατομμύρια. Στην εποχή μας έχουμε ανάγκη από ΣΥΝανθρώπους. Μας λείπει δηλαδή αυτό το –ΣΥΝ-.

Πονάμε: και δεν υπάρχει αυτό το –ΣΥΝ-, για να μας απαλύνει τον πόνο.

Υποφέρουμε: και δεν υπάρχει αυτό το –ΣΥΝ-, για να μας παρηγορήσει.

Κλαίμε: και δεν υπάρχει αυτό το –ΣΥΝ-, για να μας σκουπίσει το δάκρυ, αλλά και για να δακρύσει μαζί μας.

Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι: Τα δάκρυα που τρέχουν για τον πλησίον μας τα δέχεται πάντα ο Θεός, όπως παραστατικά λέγει ο Ιωάννης Πολέμης στο πιο κάτω ποίημά του:

Από τη γη δυο δάκρυα: Θερμά μαργαριτάρια,

ανέβηκαν και στάλαξαν στου Πλάστου τα ποδάρια.

Κι είπε το πρώτο τρέμοντας, εμπρός στο θείο θρόνο:

«-Εμένα μ’ έβγαλε η καρδιά για το δικό της πόνο».

Κι ο Πλάστης αποκρίθηκε: «-Ούτε στιγμή μη χάνεις»!

Σύρε να γίνεις βάλσαμο, τον πόνο της να γιάνεις».

Κι είπε και τ’ άλλο τρέμοντας εμπρός στο θείο θρόνο:

«-Εμένα μ’ έβγαλε η καρδιά για κάποιο ξένο πόνο»!

Κι ο Πλάστης αποκρίθηκε: «Εσύ μαζί μου μείνε!

Της ευσπλαχνιάς τα δάκρυα, δικά μου δάκρυα είναι».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Ενημέρωση μαθητών για την στοματική υγιεινή και διατροφή

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Ενημέρωση μαθητών για την...

Για την στοματική υγιεινή και διατροφή, ενημερώθηκαν...

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την υποστελέχωση των Δήμων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την υποστελέχωση των...

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε 13...

Στο νηπιαγωγείο του Σταυρού Ημαθίας το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας

Στο νηπιαγωγείο του Σταυρού Ημαθίας το Λύκειο των ...

Ακόμη μια δράση του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας, με...

Δήμος Νάουσας: Ξεκινά η ανάδειξη του Γυμνασίου της Μίεζας

Δήμος Νάουσας: Ξεκινά η ανάδειξη του Γυμνασίου της...

Η κοινή επιθυμία για ανάδειξη του Γυμνασίου της...

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΜε αφορμή την συχνότητα...

Στο Επιμελητήριο Ημαθίας: Την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας παρουσίασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Στο Επιμελητήριο Ημαθίας: Την πρώτη δράση ενίσχυσης ...

Σε φορείς και επιχειρήσεις της Ημαθίας παρουσίασε ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Γερ. Τσουλου σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Γερ. Τσουλου σε ηλικία 59 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 1 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νικ. Κουτσαντά σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νικ. Κουτσαντά σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 1 Μαρτίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...