Ι. Παρούτογλου, διοικητής Τροχαίας Βέροιας: Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι πολιτισμός και δείγμα προόδου μιας κοινωνίας!

Ι. Παρούτογλου, διοικητής Τροχαίας Βέροιας: Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι πολιτισμός και δείγμα προόδου μιας κοινωνίας!

Ημερίδα του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακροχωρίου «ΨΗΦΙΔΩΤΟ» πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29-03-2023 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδας, στο Πανόραμα Βέροιας. Η ημερίδα είχε ως θέμα τα τροχαία ατυχήματα και την παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Βέροιας.

Για την κυκλοφοριακή αγωγή ως δείγμα προόδου μιας κοινωνίας μίλησε ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας, Ιωσήφ π. Παρούτογλου, Αστυνόμος Β΄, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε:

«Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό έχουμε. Καθήκον μας, ως κοινωνία αλλά και ως Αστυνομία, είναι να την διαφυλάττουμε και να την προστατεύσουμε.

Ειδικά τις ζωές των νέων που το μέλλον τους ανήκει και είναι χρέος μας να τους παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε.

Με τις σκέψεις αυτές σας υποδεχόμαστε στη σημερινή εκδήλωση από την οποία ελπίζουμε να αποκτήσετε καινούριες εμπειρίες, έτσι ώστε στο μέλλον να γίνετε καλύτεροι και προσεχτικότεροι οδηγοί.

Ξεκινώντας θα μου επιτρέψετε να δανειστώ τα λόγια του γνωστού σε όλους μας Ιαβέρη, ο οποίος με παραστατικό τρόπο αναφέρει συνεχώς ότι «Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας, είναι κυριολεκτικά μία γενοκτονία του έθνους μας, καθώς έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων συνανθρώπων μας και μάλιστα στις πλέον παραγωγικές ηλικίες.»

Για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο.

Πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει όλοι μας να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της σωστής οδήγησης γιατί είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Εκπαίδευση ή αστυνόμευση είναι η λύση?

Αν και τα θέματα τεχνολογίας των οχημάτων έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τις τελευταίες δεκαετίες, εντούτοις το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων εξακολουθεί να παραμένει. Η απάντηση στο ερώτημα είναι η καλλιέργεια σωστής οδηγικής κουλτούρας.

Πρόταση μας η πρόληψη να πάρει την μορφή διδακτέας ύλης στα σχολεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου, για να διαμορφωθεί οδική συνείδηση με μετρήσιμα αποτελέσματα στις επόμενες γενιές.

Οι γονείς, όμως, δεν είμαι άμοιροι ευθυνών, μιας και λειτουργούν ως παραδείγματα καλής ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, καθόσον τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν από τους γονείς τους.

Η Τροχαία Βέροιας δηλώνει συμπαραστάτης και αρωγός στη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων. Σκοπός του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες είναι η δημιουργία συνειδητοποιημένων και προσεκτικών οδηγών, που σέβονται τον εαυτό τους.

Σέβομαι τον εαυτό μου σημαίνει σέβομαι τον συνάνθρωπό μου!

Προστατεύοντας τους εαυτούς μας, κυκλοφορούμε με ασφάλεια και έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύουμε όλοι μαζί το πολυτιμότερο αγαθό ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

Είναι άδικο να θυσιάζονται τόσες ζωές νέων στους δρόμους!!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το τροχαίο ατύχημα συνθέτουν τρεις (3) παράγοντες:

• ο άνθρωπος • το όχημα • το οδικό δίκτυο και περιβάλλον.

Το ποσοστό ευθύνης για τον κάθε παράγοντα δεν είναι σταθερό. Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης των τροχαίων ατυχημάτων, έχει ο παράγοντας άνθρωπος, με την τριπλή ιδιότητα ως οδηγού - επιβάτη - πεζού.

Το τροχαίο ατύχημα δεν είναι η «κακιά ώρα».

Το τροχαίο ατύχημα δεν κάνει διακρίσεις!

Το τροχαίο ατύχημα δεν είναι γραμμένο από τη μοίρα, αλλά ούτε είναι και ζήτημα τύχης.

Το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, ανυπολόγιστο. Σίγουρα μεγαλύτερο από το «κόστος» κατασκευής σωστών δρόμων και εκπαίδευσης νέων και παλιών οδηγών.

Τα περισσότερα ατυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο άνθρωπος τηρούσε επιμελώς τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφαρμόζοντας με συνέπεια τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Ο τρόπος με τον οποίο ο οδηγός του οχήματος προσεγγίζει ζητήματα ασφαλείας, κατά την οδήγηση και γενικότερα η συμπεριφορά του στο δρόμο επηρεάζει, σε μεγάλο βαθμό, την πιθανότητα να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.

Και τι κάνουμε για να βελτιωθούμε και να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα;;;

Η απάντηση είναι η διαμόρφωση κατάλληλης κυκλοφοριακής παιδείας!

Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι πολιτισμός! είναι δείγμα προόδου μιας κοινωνίας!

Η οδηγική συνείδηση καλλιεργείται καλύτερα στις μικρές ηλικίες. Η σωστή ενημέρωση από την παιδική ηλικία και η διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης και κουλτούρας είναι το αντίδοτο στη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Η συνεχής παρουσία μας στα σχολεία για διδασκαλία κυκλοφοριακής αγωγής συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση σωστής οδικής συνείδησης.

Η Τροχαία Βέροιας έχοντας ως βασική αρχή την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων επενδύει μέσα από τέτοιου είδους δράσεις στην καλλιέργεια οδηγικής συμπεριφοράς στον τόπο μας. Η βεβαίωση μας τροχονομικής παράβασης δεν είναι αυτοσκοπός. Βούληση μας είναι ο συνετισμός των συμπολιτών μας μέσα από τέτοιου είδους ενημερωτικές – εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι μαθητές πάντοτε με τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό τους αναζητούν την πηγή της γνώσης για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Γεμίζουν με δύναμη και αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να υποδείξουν στους μεγαλύτερους τον ‘ασφαλή δρόμο και να τους επισημαίνουν κάθε φορά που κυκλοφορούν την έννοια της ασφαλούς διεξαγωγής της κυκλοφορίας.

Σκοπός μας η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των ατόμων μέσα από τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση με τη χρήση συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών.

Μέσω από το βιωματικό μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας με τη χρήση εξομοιωτή ζώνης και γυαλιών προσομοίωσης χρήσης αλκοόλ, οι συμμετέχοντες αποκτούν νέες βιωματικές εμπειρίες, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του κινδύνου και της απειλής που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν, εάν δεν συμμορφωθούν με τον Κ.Ο.Κ..

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο είναι η ζώνη ασφαλείας. Δένοντας τη ζώνη στο αμάξι σου δένεσαι με το μέλλον σου.

Εάν κατορθώσουμε σήμερα μέσα από τη χρήση του εξομοιωτή ζώνης να δώσουμε στους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να φορούν τη ζώνη ασφαλείας κάθε φορά που επιβαίνουν σε ένα όχημα, ίσως και να έρθει μία ημέρα που θα μας ευγνωμονούν.

Και εμείς αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος, αν έλειπε έστω και αυτή η σταγόνα. Για το λόγο αυτό, από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα ΖΩΗΣ προς πάσα κατεύθυνση και ειδικότερα στη νέα γενιά που αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον για τον τόπο μας.

Τα απανωτά περιστατικά των τελευταίων ημερών μας υπενθυμίζουν το χρέος μας. Την διαμόρφωση παιδιών με οδική συνείδηση και συμπεριφορά, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των ιδίων και των υπολοίπων συνανθρώπων μας»

Ευχόμαστε τα νέα παιδιά να γίνουν στο μέλλον ως οδηγοί παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή!!

Και να μην ξεχνάμε, σεβόμαστε τους εαυτούς μας, σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας… Σεβόμαστε τη Ζωή!»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ευθύνη του (νέου) ΠαΣοΚ-ΚιΝΑλ στη διαδρομή για το Νέο Πολιτισμό

Η ευθύνη του (νέου) ΠαΣοΚ-ΚιΝΑλ στη διαδρομή για το Νέο...

(Μέρος Β: Φορέας Σοσιαλδημοκρατίας)Του Κωνσταντίνου Α....

Ευχές του συλλόγου Μ.Α.μ.Α για τις υποψήφιες και υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων

Ευχές του συλλόγου Μ.Α.μ.Α για τις υποψήφιες και...

Εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων, η ομάδα εφήβων του...

Νικόλας Καρανικόλας: Τέσσερα χρόνια μετά, προχωράμε πιο μονιασμένοι και δυνατοί για την ανάπτυξη και την ευημερία της Νάουσας και των Κοινοτήτων μας

Νικόλας Καρανικόλας: Τέσσερα χρόνια μετά, προχωράμε...

«Στις 2 Ιουνίου του 2019, ο λαός του Δήμου Νάουσας, μας...

Στην λαϊκή και στα καταστήματα του Μακροχωρίου η Λίνα Τουπεκτσή με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Στην λαϊκή και στα καταστήματα του Μακροχωρίου η Λίνα...

Στο Μακροχώρι βρέθηκε η υποψήφια βουλευτής της Νέας...

Συστράτευση κι αγώνας – Ανάγκη για προοδευτική Ημαθία

Συστράτευση κι αγώνας – Ανάγκη για προοδευτική Ημαθία

Συνεδρίασε την Πέμπτη 1 Ιουνίου η Διευρυμένη...

Μεταφορά Ιερού Λειψάνου του Αγ. Λουκά του Ιατρού στη Νάουσα και ομιλία του ιατρού Χρήστου Ταχματζίδη

Μεταφορά Ιερού Λειψάνου του Αγ. Λουκά του Ιατρού στη...

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο στον κοινό αγώνα για μια ισχυρή Ελλάδα! Στις 25 Ιουνίου πάμε μπροστά!»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο στον...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας συνεχίζει ασταμάτητα τις...

Διάλογος, όχι μονόλογος!

Διάλογος, όχι μονόλογος!

Του ιερέωςΠαναγιώτουΣ. ΧαλκιάΔιάλογος, φίλοι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...