Παραγωγή πιστοποιημένων οπωροφόρων δένδρων και de minimis

Παραγωγή πιστοποιημένων οπωροφόρων δένδρων και de minimis

Ο Σύλλογος Φυτωριούχων Πέλλας Ημαθίας (ΣΥ.ΦΥ.Π.Η.) δημιουργήθηκε προκειμένου να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας και της πιστότητας των παραγόμενων οπωροφόρων δενδρυλλίων . Αριθμεί 107 μέλη, περίπου το 90% των φυτωρίων Πέλλας και Ημαθίας.

Μετά από σειρά επαφών με τη διοίκηση του ΕΛΓΟ, όλες τις εμπλεκόμενες διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, καθώς και με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, καταφέραμε να δρομολογήσουμε την δημιουργία ενός Πρότυπου Αγροκτήματος Εμβολιοληψίας για οπωροφόρα φυλλοβόλα δένδρα με σκοπό να μπορούν όλα τα φυτώρια να προμηθεύονται πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικού ως προς τη φυτουγεία και την ποικιλιακή του καθαρότητα. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε την παραγωγή πιστοποιημένων δενδρυλλίων και την προμήθεια των παραγωγών με υψηλής ποιότητας υλικό απαλλαγμένο από ιώσεις και βακτήρια. Λάβετε υπόψη ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και σχεδόν όλα τα φυτά που διακινούνται πληρούν τις κατώτατες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΦΥ.Π.Η. αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Κουμτσίδη Παναγιώτη, τον Αντιπρόεδρο κ. Πέτρου Πέτρο και τον Ταμία κ. Μπαλτατζίδη Ευστάθιο και με την συμπαράσταση του Βουλευτή Ημαθίας κ. Μπαρτζώκα Αναστάσιου και του Βουλευτή Πέλλας κ. Βασιλειάδη Λάκη συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεωργαντά στο Υπουργείο.

Από πλευράς του ΣΥ.ΦΥ.Π.Η. ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Πρότυπου Αγροκτήματος Εμβολιοληψίας καθώς και η ένταξη των φυτωρίων στο καθεστώς των de minimis λόγω της καθίζησης των πωλήσεων των φυτών, απόρροια της πρότερης διολίσθησης των τιμών παραγωγού και της αστοχίας του προγράμματος της Αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η δημιουργία του Αγροκτήματος είναι απαραίτητη και θα επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς και πως είναι θετικός προς τη χορήγηση de minimis αναγνωρίζοντας την ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος των φυτωρίων.

(Στη φωτογραφία εμφανίζονται εκατέρωθεν του κ. Υπουργού οι Βουλευτές κ.κ. Βασιλειάδης και Μπαρτζώκας , από το ΣΥ.ΦΥ.Π.Η. Κουμτσίδης Παναγιώτης, Μπαλτατζίδης Στάθης, Πέτρου Πέτρος.)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι και βροχόπτωση σε Μακροχώρι και Διαβατό

Παράταση δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι και...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

Τράπεζα Πειραιώς: Συμβολαιακή Τραπεζική για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα

Τράπεζα Πειραιώς: Συμβολαιακή Τραπεζική για τη...

Σε δυναμικό μοχλό αγροτικής ανάπτυξης της χώρας...

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το χαλάζι  της 17/5/23 σε Διαβατό και Μακροχώρι

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το χαλάζι της 17/5/23 σε...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

Τις πήρε και τις ρήμαξε τις πρώιμες καλλιέργειες, το χθεσινό σφοδρό χαλάζι στον κάμπο της Ημαθίας

Τις πήρε και τις ρήμαξε τις πρώιμες καλλιέργειες, το...

Όλο και χειρότερο γίνεται το “περιβάλλον” για τις...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ  ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 30/3/23 ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ 26/4/23  ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΟ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 30/3/23 ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ 26/4/23...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, η...

ΕΛ.Γ.Α: Αναγγελία για τον παγετό της 30ης Μαρτίου

ΕΛ.Γ.Α: Αναγγελία για τον παγετό της 30ης Μαρτίου

Από το υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας ανακοινώθηκε ότι...

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, με πρόεδρο τον Δ. Γκαλαϊτση

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Αγροτικό Σύλλογο...

Την Κυριακή 23 Απριλίου ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...