Η ανάδειξη και αξιοποίηση του εθνικού δικτύου μονοπατιών ως πρόκληση για την τουριστική προοπτική του τόπου

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του εθνικού δικτύου μονοπατιών ως πρόκληση για την τουριστική προοπτική του τόπου

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

Η ανοιξιάτικη εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη, σηματοδοτεί την προετοιμασία του τόπου για την θερινή τουριστική περίοδο, κατά την οποία αναμένονται οι αφίξεις των επισκεπτών στις διάφορες περιοχές της χώρας για διακοπές. Στις τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές που προσδοκούν πολλά από τον τουρισμό, οι προετοιμασίες, αρχίζουν να μεθοδεύονται με στόχο να παρουσιαστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή εικόνα προς τους ξένους αλλά και τους Έλληνες τουρίστες.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας προβάλλεται κατά προτεραιότητα το μοντέλο τουρισμού «Ήλιος-Θάλασσα», που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Με το μοντέλο αυτό προωθείται ως πρωταρχική, η έννοια της ξεκούρασης και χαλάρωσης σε θαλασσινό τοπίο, χωρίς περαιτέρω επεκτάσεις που να αφορούν την αξιοποίηση της πολιτιστικής και οικοτουριστικής ιδιαιτερότητας του τόπου προορισμού.

Έτσι όμως παραμερίζεται η μορφή της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου που συνδέεται άμεσα με τον Αγροτουρισμό και τον Οικοτουρισμό, με τους οποίους προωθείται η διαμονή σε παραδοσιακά καταλύματα σε περιβάλλον υπαίθρου, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις αγροκτηνοτροφικές ασχολίες και την παραγωγή τοπικών προϊόντων και η ανακάλυψη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών του τόπου προορισμού, μέσω φυσικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι οδοιπορικές εξορμήσεις, η ορειβασία, η ποδηλασία, η ιππασία, η κωπηλασία στις ποτάμιες διαδρομές κ.α.

Για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού και του Οικοτουρισμού, καθώς γενικότερα και για την τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας, σημαντική θεσμική εξέλιξη αποτελεί το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, με το οποίο αναδεικνύεται ο δασικός και πολιτιστικός πλούτος που διαθέτει ο τόπος.

Με την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν τις ομορφιές των περιοχών, με την διοργάνωση προστατευμένων διαδρομών που αξιοποιούν και προβάλλουν τουριστικά τον τόπο.

Επί πλέον με τις διαδρομές μέσω του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά των ορεινών και δασικών περιοχών, η βιοποικιλότητα της υπαίθρου και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και λαογραφικά στοιχεία των παραδοσιακών χωριών.

Τα μονοπάτια αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου και επιβάλλεται η διάνοιξη, η συντήρηση, η σήμανση και η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών τους, με την αξιοποίηση πόρων που προβλέπονται μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Η τουριστική περίοδος κατά την οποία αναμένεται γενικότερα σημαντική οικονομική ανακούφιση, ήδη ξεκινά για τις παραθαλάσσιες και νησιώτικες περιοχές, που διεκδικούν το σημαντικότερο μερίδιο με την αξιοποίηση του μοντέλου «Ήλιος-Θάλασσα».

Οι περιοχές ωστόσο της ενδοχώρας που δεν διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα, μπορούν να διεκδικήσουν το μέρος από το τουριστικό κεφάλαιο που δικαιούνται, με τη ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού όπως ο αρχαιολογικός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός.

Έτσι θα υπάρξει τόνωση του τουριστικού ενδιαφέροντος των επισκεπτών για τις περιοχές της ενδοχώρας, των οποίων τα χαρακτηριστικά ουδόλως υπολείπονται. Υποχρέωση όλων των τοπικών παραγόντων είναι να εξασφαλιστούν οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, όπως άλλωστε αρμόζει και στην παράδοση του τόπου.

Ειδικότερα ο Οικοτουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κύριο μοχλό τουριστικής ανάπτυξης της υπαίθρου και της ενδοχώρας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Προς τούτο η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών αποτελεί μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες, για την οποία οι τοπικές Αρχές, οι Φορείς και οι Παράγοντες επιβάλλεται να ανταποκριθούν άμεσα, μεθοδευμένα, δυναμικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να διεκδικήσουν τους προβλεπόμενους πόρους και να προχωρήσουν στα αναγκαία έργα προς αυτό το σκοπό.

Όσο και αν τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, πάντα υπάρχει χρόνος για κάτι καλύτερο, εφόσον υπάρχει βούληση και από την στιγμή που η τουριστική προοπτική του τόπου το επιτάσσει

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ευθύνη του (νέου) ΠαΣοΚ-ΚιΝΑλ στη διαδρομή για το Νέο Πολιτισμό

Η ευθύνη του (νέου) ΠαΣοΚ-ΚιΝΑλ στη διαδρομή για το Νέο...

(Μέρος Β: Φορέας Σοσιαλδημοκρατίας)Του Κωνσταντίνου Α....

Ευχές του συλλόγου Μ.Α.μ.Α για τις υποψήφιες και υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων

Ευχές του συλλόγου Μ.Α.μ.Α για τις υποψήφιες και...

Εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων, η ομάδα εφήβων του...

Νικόλας Καρανικόλας: Τέσσερα χρόνια μετά, προχωράμε πιο μονιασμένοι και δυνατοί για την ανάπτυξη και την ευημερία της Νάουσας και των Κοινοτήτων μας

Νικόλας Καρανικόλας: Τέσσερα χρόνια μετά, προχωράμε...

«Στις 2 Ιουνίου του 2019, ο λαός του Δήμου Νάουσας, μας...

Στην λαϊκή και στα καταστήματα του Μακροχωρίου η Λίνα Τουπεκτσή με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Στην λαϊκή και στα καταστήματα του Μακροχωρίου η Λίνα...

Στο Μακροχώρι βρέθηκε η υποψήφια βουλευτής της Νέας...

Συστράτευση κι αγώνας – Ανάγκη για προοδευτική Ημαθία

Συστράτευση κι αγώνας – Ανάγκη για προοδευτική Ημαθία

Συνεδρίασε την Πέμπτη 1 Ιουνίου η Διευρυμένη...

Μεταφορά Ιερού Λειψάνου του Αγ. Λουκά του Ιατρού στη Νάουσα και ομιλία του ιατρού Χρήστου Ταχματζίδη

Μεταφορά Ιερού Λειψάνου του Αγ. Λουκά του Ιατρού στη...

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο στον κοινό αγώνα για μια ισχυρή Ελλάδα! Στις 25 Ιουνίου πάμε μπροστά!»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο στον...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας συνεχίζει ασταμάτητα τις...

Διάλογος, όχι μονόλογος!

Διάλογος, όχι μονόλογος!

Του ιερέωςΠαναγιώτουΣ. ΧαλκιάΔιάλογος, φίλοι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...