«Καζάνι που βράζει» οι σχέσεις κτηνοτρόφων και κρεοπωλών με Άδωνι Γεωργιάδη και Γεωργαντά για το «Καλάθι του Πάσχα»

«Καζάνι που βράζει» οι σχέσεις κτηνοτρόφων και κρεοπωλών με Άδωνι Γεωργιάδη και Γεωργαντά για το «Καλάθι του Πάσχα»

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των αμνοεριφίων στο «Καλάθι του Πάσχα», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σε κοινή γραμμή και οι κρεοπώλες της χώρας, που είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τον Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος προ ολίγων ημερών δήλωνε ότι δεν σκοπεύει να βάλει το αρνί και το κατσίκι, στο Καλάθι του Πάσχα στα σούπερ μάρκετ, διότι «δεν είχε σκοπό να πλήξει την αγορά του κρέατος». Ωστόσο, όπως τονίζουν τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι κρεοπώλες, με διαφορά ελάχιστου χρόνου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τελικά θα ενταχθούν και τα αμνοερίφια στο «καλάθι». Επίσης οι κτηνοτρόφοι διαψεύδουν και τον ισχυρισμό ότι έχει έρθει σε διαβούλευση μαζί τους, ενώ δεν υπήρξε καμία επαφή με τα πανελλήνια όργανα των κτηνοτρόφων, όπως λένε και αναφερόμενοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι «παραβλέπει το κόστος παραγωγής των αμνοεριφίων».

Οι δύο κλάδοι, αναρωτιούνται που αποβλέπουν οι ενέργειες των δύο υπουργών εκτιμώντας ότι με όλα αυτά, οδηγούν τους κτηνοτρόφους με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Για το θέμα που μοιάζει με καζάνι που βράζει μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρ. Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας, κ. Στέργιο Κύρτσιο καθώς και με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και πρόεδρο της Συντεχνίας Βέροιας, Νίκο Κακαφίκα.

Καλάθι της «κωλοτούμπας


Για καλάθι της «κωλοτούμπας» του υπουργού Ανάπτυξης και απαράδεκτες πρακτικές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο στο ΛΑΟ ο κ. Κύρτσιος, τονίζοντας ότι ο κ. Γεωργαντάς «είναι εξαφανισμένος από παντού, ενώ και από τις υποσχέσεις Μητσοτάκη (τρις) ότι θα σπάσει αυγά για την κτηνοτροφία, δεν είδαμε τίποτα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης, ο κλάδος τους δρομολογεί κινητοποιήσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ χθες βράδυ έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, να επιληφθεί προσωπικά και να παρέμβει άμεσα για το θέμα τους. Μάλιστα, προτίθενται να ζητήσουν και παραιτήσεις αρμοδίων υπουργών.

«Στηρίζουν τις μεγάλες αλυσίδες

και κάνουν πόλεμο στα κροπωλεία»


«Η κοινή γραμμή όλων μας είναι να στηρίξουμε πρώτα από όλα τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Προσπαθούμε να πουληθούν τα αρνιά και τα κατσίκια στα κρεοπωλεία, να πάρουν οι κτηνοτρόφοι ότι τους αναλογεί και να μπορέσει και ο κόσμος να φάει ποιοτικό κρέας σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή», τόνισε στο ΛΑΟ ο κ. Κακαφίκας. «Προτείνουμε στον υπουργό να πάρει μέτρα για να στηριχθούν τα κρεοπωλεία. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι είναι αυτό που τρώει από το σούπερ μάρκετ και τι είναι αυτό που τρώει από το κρεοπωλείο της γειτονιάς. Ο κ. Γεωργιάδης με το καλάθι του Πάσχα, κάνει ανοιχτό πόλεμο και προσπαθεί να κλείσει τα κρεοπωλεία. Ουσιαστικά ο υπουργός στηρίζει τις μεγάλες αλυσίδες και κάνει πόλεμο σε μας. Είμαστε εναντίον αυτής της πρακτικής του υπουργού να στηρίζει τα σούπερ μάρκετ και όχι τον Έλληνα παραγωγό. Και κάτι ακόμη πολύ βασικό: Ο υπουργός δεν μπορεί να καθορίζει τις τιμές…», πρόσθεσε ο κ. Κακαφίκας.

Όπως λένε οι κρεοπώλες τις τιμές των αμνοεριφίων δεν τις γνωρίζουν ακόμα ούτε οι ίδιοι. «Την Κυριακή των Βαΐων θα σφάξουμε και από κει και πέρα θα ξέρουμε που θα κινηθούν οι τιμές», τονίζει.

Οι δύο κλάδοι σκοπεύουν να δώσουν πανελλαδική διάσταση στο πρόβλημα, με κοινή συνέντευξη την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...