Ναι ή όχι, φιλανθρωπικό έργο;

Ναι ή όχι, φιλανθρωπικό έργο;

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο, φίλοι αναγνώστες, υπήρξε η βοήθεια της Ελληνικής Κοινωνίας προς τους δοκιμαζόμενους, εξαιτίας τω σεισμών, λαών της Τουρκίας κα της Συρίας καθώς και οι «επαγγελματίες» ζητιάνοι, που τους βλέπουμε, κυρίως κάθε Τρίτη, να στέκονται στις γωνίες της αγοράς, ζητώντας την βοήθειά μας.

Μια από τις θεμελιώδεις ιδιότητές μας, ως χριστιανών, είναι η ανάγκη συμπαράστασής μας προς τους πάσχοντες αδελφούς μας και όχι μόνο. Αυτό όλοι το ξέρουμε και όλοι το αναγνωρίζουμε ως έκφραση των ψυχικών μας βιωμάτων, που προέρχονται από τη συνειδητοποίηση της σχέσης, που μας συνδέει και με το Θεό και με τον πλησίον.

Είναι αυτονόητο πια το καθήκον να ασκήσουμε τη φιλανθρωπία, τη στιγμή που φαινόμαστε οπαδοί Εκείνου, που «διήλθεν ευεργετών και ιώμενος» τους ανθρώπους του καιρού Του. Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι αν θα δείξουμε αγάπη στο διπλανό μας, αλλά πώς θα την δείξουμε δηλαδή ποιο τρόπο πρέπει να διαλέξουμε, για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη του άλλου χωρίς να τον ζημιώσουμε.

Το ζήτημα δεν είναι απλό. Πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε σε λεπτές περιπτώσεις, που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε, με αποτέλεσμα να κάνουμε άστοχες ενέργειες, που βλάπτουν μάλλον, παρά ωφελούν. Βέβαια, είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η άποψη, πως εκείνο που έχει σημασία για μας είναι η ύπαρξη μέσα μας της αγάπης. Αν αυτό συμβαίνει, τότε όλα τα άλλα θέματα είναι δευτερεύοντα, που δεν έχουν και πολλή σημασία.

Η άποψη αυτή είναι μονομερής και μονόπλευρη, γιατί αγνοεί την αναγκαιότητα ενός άλλου βασικού παράγοντα στην καθόλου διαγωγή μας, που η έλλειψή του μπορεί να ματαιώσει και τις πιο άριστες προοπτικές. Και ο παράγοντας αυτός είναι η διάκριση, δηλαδή η ικανότητα να κρίνει κανείς σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πώς πρέπει να ενεργήσει και τι πρέπει να αποφύγει. Αγάπη χωρίς διάκριση είναι χείμαρρος χωρίς κοίτη, που καταστρέφει και σαρώνει τα πάντα με την αχαλίνωτη και ατιθάσευτη ορμή του.

Συνεπώς: Η εκδήλωση της αγάπης μας προς τον διπλανό μας, πρέπει να φέρει το στοιχείο της διάκρισης, αν θέλουμε να είμαστε μέσα στα πλαίσια που προσδιορίζει η χριστιανική και κοινωνική άψογη συμπεριφορά μας προς τον πλησίον. Πολλές φορές η αδιάκριτη εκδήλωση της αγάπης μας θίγει το αντικείμενό της, όπως όταν π.χ. βοηθώντας κάποιον τον εξευτελίζουμε ταυτόχρονα είτε γιατί τονίζουμε δημόσια την ανέχειά του, είτε γιατί θέλουμε να επιδειχθούμε, χρησιμοποιώντας για δόλωμα την ανάγκη του άλλου.

Άλλοτε πάλι η χωρίς διάκριση αγάπη μας μπορεί να βλάψει αντί να ωφελήσει. Είναι η περίπτωση που βοηθάει κανείς κάποιον, που θα μπορούσε να βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του, δουλεύοντας τίμια, όπως όλος ο κόσμος. Γιατί είναι αλήθεια πως πλάι στους πραγματικά φτωχούς, υπάρχει και ένα μεγάλο πλήθος από διάφορους εκμεταλλευτές και απατεώνες του είδους που ζουν υπολογίζοντας στα φιλανθρωπικά αισθήματα των άλλων, χωρίς να προσπαθούν να βρουν κι αυτοί μια δουλειά βιοποριστική.

Ένα αρχαίο κείμενο της Εκκλησίας μας συνιστά στο σημείο αυτό: «Ιδρωσάτο εν τη χειρί σου η ελεημοσύνη σου», θέλοντας να τονίσει με πόση προσοχή πρέπει να δίνει κανείς τη βοήθειά τους, κατά τρόπον που θα ωφελήσει εκείνον που θα την δεχθεί. Η περίπτωση αυτή παρουσιάζεται πολλές φορές σε πρόσωπα που χτυπάνε τις πόρτες μας ή απλώνουν το χέρι στο δρόμο. Κατά κανόνα τα πρόσωπα αυτά υποδύονται το φτωχό. Στην ουσία έχουν ως επάγγελμα την επαιτεία, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν συχνά οι ειδήσεις των Μ.Μ. Ενημέρωσης.

Στις μεγάλες πόλεις υπάρχει τρόπος να διαφύγει κανείς τους κινδύνους αυτούς. Βοηθώντας ιδρύματα που ασκούν οργανωμένα και συστηματικά τη φιλανθρωπία, μπορεί να είναι βέβαιος πως τα χρήματά του πιάνουν τόπο. Παιδιά, μαθητές, μαθήτριες, ορφανά και γέροντες προστατεύονται από τα ιδρύματα αυτά, που έχουν ανάγκη της συμπαράστασής μας, για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.

Βέβαια, με τούτο δεν θέλουμε να πούμε πως πρέπει να ατονίσει η εκδήλωση της αγάπης μας σε μεμονωμένα άτομα, που έχουν την ανάγκη μας. Απλώς επισημαίνουμε μερικούς κινδύνους, που όταν τους γνωρίζουμε είναι εύκολο και να τους αποφύγουμε, για να είναι ολοκληρωμένη όσο γίνεται η ενέργειά μας και να αποφέρει καρπούς και για μας που δίνουμε και για εκείνους που παίρνουν.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι τρεις άξονες για έναν αυτάρκη Δήμο Νάουσας που ακμάζει

Οι τρεις άξονες για έναν αυτάρκη Δήμο Νάουσας που...

Η Νάουσα και τα χωριά της πρέπει να ακμάσουν ξανά για...

«Άξονας 7ος: Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη»

«Άξονας 7ος: Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του...

Από το γραφείο Τύπου του Υπ. Δημάρχου Δ. Βέροιας Κ....

Το αποτύπωμα του  Κώστα Καλαϊτζίδη στην Ημαθία των έργων και της ανάπτυξης

Το αποτύπωμα του Κώστα Καλαϊτζίδη στην Ημαθία των...

Όταν λέμε ότι δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της...

Νάουσα: Μεγάλη συγκέντρωση γυναικών για την υποστήριξη του Κώστα Καλαϊτζίδη

Νάουσα: Μεγάλη συγκέντρωση γυναικών για την...

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των γυναικών...

Στην αυτοδιοικητική ημερίδα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, «Ακίνητη περιουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

Στην αυτοδιοικητική ημερίδα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, «Ακίνητη...

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους υποψήφιων...

Ασφαλής αποκομιδή  των μολυσματικών αποβλήτων από τα φαρμακεία της Ημαθίας

Ασφαλής αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων από τα...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, για ακόμα μια...

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» στο 5ο Φεστιβάλ KIDOT στη Θεσσαλονίκη

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» στο 5ο Φεστιβάλ KIDOT στη...

Μια μοναδική συμμετοχή είχε η «Πρωτοβουλία για το...

«Έφυγε» στα 73 του  ο Παύλος Γεωργιάδης

«Έφυγε» στα 73 του ο Παύλος Γεωργιάδης

Έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 73...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...