Ο Άη Γιώργης του χωριού μου

Ο Άη Γιώργης του χωριού μου

Τι και αν ήταν μία καθημερινή μέρα. Για μένα και τον αδελφό μου ήτανε Κυριακή γιορτή. Αποτιςλιγες φορές πού ο μπαμπάς ανέβαινε στο χωριό για να μας δεί.

Ξυπνησαμε αχαραγα, φορτώσαμε τον μπαλιο μας και άντε τον ανήφορο για τον Άη Γιώργη.Μονοπατια κακοτραχαλα ,νεροφαγωμενα γεμάτα ασημί πετρουλες κρυμμένα αλλού κάτω από την σκιά της οξιάς και τής βελανιδιάς και αλλού απλωμένα στο ξέφωτο στα πράσινα λιβάδια.

Οταν φτάναμε εκεί τρέχαμε να ανάψουμε το καντήλι του και να πιούμε κρύο νερό από την πέτρινη βρύση του.Ξεφορτωναμε τα πράγματα μας απλωναμε την κουβέρτα μας και ξαπλώναμε για να ξεκουραστούμε.Ο μπαμπάς μας διηγονταν για πολλοστή φορά την ιστορία του Αη Γιώργη.

Το έχτισαν οι συγχωριανοί μας για να έχουν την προστασία του τούς καλοκαιρινούς μήνες,όταν ανέβαιναν στις καλύβες για να βοσκήσουν τα αγελάδα και τα πρόβατα τους.

Περνουσαν οι ώρες μας μαζεύοντας αγριολούλουδα, ψάχναμε στο βάθος τής Στέρνας για βατράχια, και προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε παράξενες πετρουλες ανάμεσα στις πολλές ασημί και όχι μόνο πέτρες.Καθε λίγο τρέχαμε στην αγκαλιά του μπαμπά για να του δείξουμε τον θησαυρό μας.

Τυλιγομουν γύρω από τον λαιμό του και παρακαλούσα τον Άη Γιώργη να τον κρατήσει πιο πολλές μέρες κοντά μας . Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που έφυγες πατέρα Μου... Κάθε χρόνο στην γιορτή σου πήγαινες και εκκλησιαζοσουν στη εκκλησία τού Αγίου Γεωργίου στην πόλη μας.

Τωρα γιορτάζεις στον ουρανό. Μου λείπεις.... Θυμάμαι πολλά καλά αλλά και άσχημα.... Έτσι είναι η ζωή... Πόσο θα ήθελα να με κρατούσες από το χέρι για να ανέβουμε το βουνό μας.... Νοσταλγώ την παιδική μου ηλικία..εκείνη τής αθωότητας, χωρίς ευθύνες που κυρτωνουν το σώμα και γεμίζουν με ενοχές την ψυχή.

Μου λείπει η ξεγνασια,η γλυκύτητα,η ησυχία της ψυχής,οι μεγάλες οικογένειες,οι αγνές τροφές και ο πεντακάθαρος μοσχοβολιστος αέρας.Σημερα την μέρα τής γιορτής σου,απεδρασα στο παρελθόν , όπως κάνω όταν δυσκολεύομαι να βρω απαντήσεις.

Στο καταφύγιο,στην φωλιά των παιδικών μου χρόνων....

Όλγα Μεταξά Κουτμιρίδου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Κόκκινο φεγγάρι

Κόκκινο φεγγάρι

Τούτο το φεγγάρι του Ιούλη είναι πανέμορφο..Το είδα...

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στην Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου»

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και...

Συνεχίζεται μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η Καλοκαιρινή...

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

Και γιατί δεν γράφεις κάτι  για την βία;για την...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 26/7 έως 1/8/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό το παρκέ του Κλειστού Γυμναστηρίου Νάουσας

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό...

Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας...

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέα γενναία χρηματοδότηση για το αρδευτικό δίκτυο - νέο αγωγό της Μελίκης

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέα γενναία χρηματοδότηση για το...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μελίκης - Χειροθεσία Αναγνώστου

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μελίκης -...

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...