Eπίσκεψη της Ε’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Eπίσκεψη της Ε’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το τμήμα Ε’3 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας επισκέφθηκε την Παρασκευή 5-5-2023 το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Ιωάννα-Ευρώπη Παπαδοπούλου και Ειρήνη Αναγνώστου.

Τους μαθητές καλωσόρισαν ο κ. Τάκης Γεωργίου και οι κυρίες Αναστασία Πίσκου και Μαρία Μπαρμπαρούση.

Ο κ. Τάκης Γεωργίου, στην ξενάγησή του, κατανοώντας την έμφυτη τάση του παιδιού να αναρωτιέται για το παρελθόν και να το αναζητά, έφερε σε επαφή τους μαθητές, μέσα από τις ιστορικές του γνώσεις, με την ταυτότητα των Βλάχων. Αναφέρθηκε στην καταγωγή των Βλάχων και στα πολιτιστικά τους επιτεύγματα, που αποτυπώνονται στις μεγάλες δωρεές, των σπουδαίων Βλάχων ευεργετών της Ελλάδας, του Γ. Αβέρωφ, Μ. Τοσίτσα, Δ. Βικέλα, Γ. Σίνα, Ε. Ζάππα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Βεροιώτες Βλάχους ευεργέτες: Αφοί Κούσιου, Μαρίκα Μπέλλα, Βούλα Χατζίκου, Απόστολο Τεγούση, Κορνηλία Κούσιου-Καραναστάση, Ιωάννα Κυράνη, οικογένεια Σωσσίδη κ.ά.

Ενημέρωσε, ακόμη, για την ιστορία, τις δραστηριότητες και τις δράσεις του Συλλόγου. Μίλησε για τον άοκνο αγώνα του ίδιου και του Συλλόγου για τη διατήρηση και διάσωση της βλάχικης γλώσσας επισημαίνοντας ότι η βλάχικη γλώσσα εκφράζει τα βιώματα, τις εμπειρίες, τον πολιτισμό και την παράδοση των Βλάχων. Με τη βοήθεια γλωσσικών παραδειγμάτων, ο κ. Γεωργίου εξήγησε στους μαθητές ότι η βλάχικη γλώσσα έχει λατινογενή προέλευση και πολλές είναι οι ομοιότητές της φωνολογικά με άλλες λατινογενείς γλώσσες, όπως τα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά• οι Βλάχοι, τόνισε, ήταν γηγενής πληθυσμός της Ελλάδας και φύλακες των συνόρων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ανέπτυξαν έτσι μια δική τους μορφή της λατινικής γλώσσας, της γλώσσας που επέβαλλαν στην αυτοκρατορία τους οι Ρωμαίοι ως κατακτητές.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Συλλόγου. Στη Βιβλιοθήκη, παρατήρησαν τα σπάνια βιβλία και έγγραφα. Στο λαογραφικό μουσείο, είδαν εργαλεία και αντικείμενα από τις καθημερινές ασχολίες των Βλάχων. Στο βλάχικο δωμάτιο, τον «οντά», εντυπωσιάστηκαν από τα παραδοσιακά έπιπλα, τα χειροποίητα υφαντά, το περίτεχνο τζάκι.

Ξεναγήθηκαν, επίσης, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην αίθουσα προβολών και στο βεστιάριο με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και κυρίες του Συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς βλάχικους χορούς στην αίθουσα διδασκαλίας χορού του Συλλόγου. Τέλος, στους μαθητές προσφέρθηκαν κεράσματα, ενώ στους εκπαιδευτικούς το ετήσιο ημερολόγιο, το λεξικό της βλάχικης γλώσσας και ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του Συλλόγου.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αναχώρησαν για το σχολείο τους πολύ ευχαριστημένοι από τη βλάχικη φιλοξενία, τις ιστορικές γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν από την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση των Βλάχων.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...