Φρόσω Καρασαρλίδου στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η συμμετοχή στις εκλογές είναι το πιο ισχυρό μήνυμα για τις αλλαγές που θέλουμε στις ζωές μας»

Φρόσω Καρασαρλίδου στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η συμμετοχή στις εκλογές είναι το πιο ισχυρό μήνυμα για τις αλλαγές που θέλουμε στις ζωές μας»

Λίγες ημέρες πριν την κάλπη και η αντιπαράθεση των κομμάτων χτυπάει κόκκινο. Οι υποψήφιοι «τρέχουν» για να επικοινωνήσουν όσο περισσότερο μπορούν τις θέσεις του κόμματος με το οποίο κατεβαίνουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τις προτεραιότητές τους για τον νομό και την προσωπική τους θέση για τα τοπικά θέματα. Η εκ νέου υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου, μίλησε στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση, «πρωινές σημειώσεις» στον ΑΚΟΥ 99,6 εκφράζοντας την αίσθησή της για το προεκλογικό κλίμα, την πολιτική της στάση αλλά και τα θέματα του νομού.

-Πιστεύετε ότι το κλίμα πυροδοτείται από την ένταση που προκαλεί η αντιπαράθεση και ο τρόπος που «συνομιλούν» οι πολιτικοί και οι υποψήφιοι στα κανάλια και στα social media;

«Νομίζω ότι αυτή η τοξικότητα που υπάρχει κυρίως αναδεικνύεται σε επίπεδο Μέσων Ενημέρωσης και κυρίως των μεγάλων ΜΜΕ. Η κοινωνία δεν νομίζω ότι είναι σ΄ αυτούς τους ρυθμούς, θα έλεγα ότι ο κόσμος είναι σε στάση αναμονής, πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Οφείλω να πω όμως ότι η ΝΔ συμβάλει στα μέγιστα σ΄ αυτή την τοξικότητα, θέλοντας να αποφύγει μια πραγματική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών και τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολιτευτική περίοδο που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει παραλάβει καμένη γη. Και δεν μπορεί να το ισχυριστεί, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία που είχε προηγηθεί, να αφήσει 37 δις στα δημόσια ταμεία και να αφήσει έναν καθαρό δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ, με τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους έως το 2030. Και αντί να λογοδοτήσει και να απολογηθεί στο λαό, θέλοντας να αποφύγει τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, όπως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, οι πλειστηριασμοί, η διαπλοκή, οι υποκλοπές και τα Τέμπη, δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα για να αποφύγει την πραγματική συζήτηση».

-Αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και παροχές γενικότερα κυριαρχούν στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Θα λέγαμε μάλιστα ότι όλο αυτό μοιάζει με πλειοδοσία παροχολογίας. Πιστεύετε ότι ο κόσμος «μασάει» από όλα αυτά; Και εν τέλει, ανταποκρίνονται στις αυριανές δυνατότητες της χώρας;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν μασάει στην παροχολογία. Η κοινωνία όμως περιμένει από τα κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν, να απαντήσουν στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα. Το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο, ανέρχεται στο ύψος των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και θεωρούμε ότι βεβαίως μπορεί να υλοποιηθεί, δεν είναι μία άλογη παροχολογία. Ίσα-ίσα είναι απολύτως συγκεκριμένα μέτρα, τέτοια, ώστε να μπορέσει να αντέξει η κοινωνία. Θεωρώ ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, αν δεν απαντήσει η επόμενη κυβέρνηση, θα έχουμε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

-«Κοινωνία ώρα μηδέν», είναι ο τίτλος παλιάς ελληνικής ταινίας. Σε ποια ώρα πιστεύετε ότι βρίσκεται σήμερα η κοινωνία και πόσο σας απασχολούν τα θέματα της ασφάλειας, της βίας σε όλο και μικρότερες ηλικίες, της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών;

Δεν ξέρω αν είναι στην ώρα μηδέν, πάντως αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν είναι κάτι καλό. Όταν μία χώρα έχει χάσει μία γενιά, ένα εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει στο εξωτερικό αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της χώρας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι νέοι και προσοντούχοι, όταν η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη, όταν υπάρχει μία εργασιακή ζούγκλα που με νόμο Χατζηδάκη ουσιαστικά καταργείται το οκτάωρο με επίσημο τρόπο, με απλήρωτες υπερωρίες, τότε σίγουρα δεν είναι καλή ώρα… Όσο για την σχολική βία, για το φαινόμενο αυτό που είναι όντως σε μεγάλη έξαρση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, πόσα παιδιά πέρασαν την πρώιμη εφηβεία τους ή την εφηβική τους φάση, μέσα στην πανδημία, σε συνθήκες εγκλεισμού και αν συνυπολογίσει κανείς και τη φτώχεια που υπάρχει στις ελληνικές οικογένειες, ότι οι γονείς είναι υποχρεωμένοι αυτοί τουλάχιστον που είναι στον ιδιωτικό τομέα, να απασχολούνται πάρα πολλές ώρες, έως δωδεκάωρα που πολλές φορές είναι και απλήρωτα, όταν λείπουν οι γονείς από το σπίτι πάρα πολλές ώρες για να εργαστούν, για να τα βγάζει πέρα η οικογένεια και παράλληλα όλη αυτή η ψυχολογία των ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες, τότε όλα αυτά πυροδοτούν τη βία. Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη βία. Βεβαίως μας απασχολούν τα κοινωνικά θέματα και θεωρώ ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα η νεολαία, ώστε να μη χαθεί άλλη γενιά από τη χώρα. Υπάρχει μια σειρά προτάσεων που αφορούν την πρόσβαση στη δημόσια παιδεία, τη στεγαστική πολιτική, καθώς από τους 400.000 νέους ενήλικες, οι 7 στους 10 είναι αναγκασμένοι να μένουν στις γονικές τους εστίες, ακριβώς επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν. Καταλαβαίνετε ότι ακόμα κι αυτό, πόσο ρόλο παίζει στην υπογεννητικότητα και στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

-Υπάρχει μία «γκρίζα ζώνη» που αφορά σε ένα ποσοστό πολιτών, κυρίως νέων, που δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, ακόμα κι αν θα πάει να ψηφίσει…Πως το σχολιάζετε;

Σε ότι αφορά τους νέους ανθρώπους, θεωρώ οτι έχει κλονιστεί η πίστη τους στο πολιτικό σύστημα και στο πολιτικό προσωπικό. Δυστυχώς δεν έχει κλονιστεί άδικα, βλέποντας τα σκάνδαλα, όπως Siemens, Novartis, υποκλοπές, που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και ποτέ δεν τιμωρείται κανένας για τίποτα, τα φαινόμενα διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού, βλέπετε τελευταία υποθέσεις Καϊλή, Πάτση, Μαραβέγια, Καπάτου, Νικολάου, κ.α. τους οποίους ψηφίζει ο λαός και αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ο λόγος για τον οποίο μπήκαν στην πολιτική ήταν κυρίως για τον προσωπικό τους πλουτισμό και ότι η πολιτική ήταν ένα ένας δρόμος για να κάνουν τις προσωπικές τους δουλειές. Ένα άλλο φαινόμενο που βλέπουν οι πολίτες να συμβαίνει, είναι οι πολιτικοί που πάνε από τον ένα χώρο στον άλλον και καταλαβαίνουμε όλοι οτι δεν το κάνουν για τις ιδέες τους, αλλά επειδή θέλουν σε όλη τους τη ζωή να είναι στην πολιτική με κάποιο τρόπο, να τρέφονται από το δημόσιο κορβανά, παρότι οι ίδιοι καταφέρονται ενάντια σε αυτούς που θέλουν να εργαστούν στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, σε αυτούς που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη», έχω να πω ότι θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, όποιο κόμμα προτιμούν, διότι θεωρώ ότι με την ψήφο μας μπορούμε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα για όσα θέλουμε να αλλάξουμε. Το να μην ψηφίσεις, σημαίνει ότι δίνεις χώρο σε αυτούς που θα ψηφίσουν, να κάνουν, ερήμην, τις πολιτικές αλλαγές που θέλουν. Θα έλεγα ότι την μέρα των εκλογών, αφού εξασφαλίζεται το αδιάβλητο, είναι η μέρα που είμαστε όλοι πραγματικά ίσοι. Η ψήφος του φτωχού είναι η ίδια με την ψήφο του πλούσιου και του νεότερου με τον μεγαλύτερο. Άρα θα καλούσα τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκλογές και να καταθέσει την άποψή του. Οι άνθρωποι είμαστε καθημερινά υποχρεωμένοι να κάνουμε επιλογές. Το να ψηφίσουμε, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δώσουμε το πιο ισχυρό μήνυμα για τις αλλαγές που θέλουμε στις ζωές μας».

-Όσον αφορά στην Ημαθία, από την προηγούμενη βουλευτική σας θητεία, μέχρι σήμερα, βλέπετε να προχώρησαν βασικά ζητήματα του νομού;

Αυτό που βλέπω είναι ότι τα μεγάλα έργα του νόμου παραμένουν στάσιμα και δεν έχω δει να σχεδιάζεται, να προτείνεται κάτι καινούριο για την Ημαθία. Δεν έχει προχωρήσει καθόλου, δεν έχει κουνηθεί φύλλο στην πραγματικότητα αυτά τα 4 χρόνια, για το θέμα που εν μέρει είχε δρομολογηθεί, με τον οδικό άξονα Σκύδρας-Νάουσας και τη σύνδεσή του με την Εγνατία. Επίσης για το Τελωνείο στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας που υπήρξε μια απόφαση και το είχαμε φτάσει σχεδόν στο τέλος ώστε να λειτουργήσει στην Ημαθία για την ανάπτυξη του τόπου μας, δεν έχουμε ακόμα ακούσει κάτι, αν έχει προχωρήσει.

-Τέλος, τι προτεραιότητες θα βάζατε στην ατζέντα σας για τον Νομό;

Πιστεύω ότι και για τη χώρα, όχι μόνο για την Ημαθία, πρέπει να πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Αυτό το μοντέλο που ισχύει στη χώρα μας και στο νομό μας, είναι ένας από τους συντελεστές που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Πρέπει να πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και θα παίρνει υπόψη του το περιβάλλον. Σε ότι αφορά την Ημαθία, πρέπει να ενισχυθεί ο αγροδιατροφικός τομέας, πρωτογενής και δευτερογενής. Έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τόπο μας. Χρειάζεται να ενισχυθεί οπωσδήποτε και ο κτηνοτροφικός και ο αγροτικός κόσμος. Το δεύτερο, που έχει επίσης σχέση με την ανάπτυξη, είναι η στήριξη της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας. Έχουν κλείσει 400.000 επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν λέγονται τυχαία η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, το 96% των επιχειρήσεων που υπάρχουν στη χώρα μας είναι μικρές και μεσαίες και απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κόσμος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας έχει επιδείξει εξαιρετικές αντοχές και έχει μία μεγάλη εφευρετικότητα, άρα είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθούν, όπως και όλο το σύμπλεγμα του αγροδιατροφικού τομέα. Βεβαίως, στην Ημαθία είναι σημαντικό να δούμε το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό περαιτέρω. Έχουμε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω ο θρησκευτικός και ο ορεινός τουρισμός και να δούμε με ποιον τρόπο θα συνδεθούν μεταξύ τους, έτσι ώστε ο τουρίστας που έρχεται στην Ημαθία να μπορεί να έχει κίνητρα διαμονής».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...