50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Ένα γράμμα φέρνει αναμνήσεις

50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Ένα γράμμα φέρνει αναμνήσεις

Ξεφυλλίζοντας το αρχείο του συζύγου μου, Προδιοικητή του Ρόταρυ Βασίλη Ιατρόπουλου, ανακάλυψα ένα γράμμα του πρώτου Προέδρου και ιδρυτή του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας, Μιχάλη Χασιώτη στις 28 Ιουνίου 1989, όταν ο Βασίλης Ιατρόπουλος ήταν Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας και τον είχε προσκαλέσει για να τον τιμήσει σε εκδήλωση του Ομίλου.

Στο γράμμα αυτό έγραφε για την ίδρυση του Ομίλου και την δημιουργία του Καταστατικού στις 12 Δεκεμβρίου 1972, τους ανθρώπους που του εξήγησαν τι σημαίνει ΡΟΤΑΡΥ, τους ανθρώπους (φίλους) σκαπανείς που τον πλαισίωσαν και δέχθηκαν με προθυμία την ίδρυση του Ομίλου, τον χρόνο αναγνώρισης από το Διεθνές Ρόταρυ, την προσπάθεια όλων των μελών να καλλιεργούν και να διαδίδουν τις τέσσερεις λεωφόρους δράσεις του Ρόταρυ (εσωτερική – επαγγελματική – Κοινοτική και Διεθνή), την δημιουργία και άλλων Ροταριανών Ομίλων στην περιοχή γύρω από τη Βέροια καθώς και τα συγχαρητήρια του για τις εκδηλώσεις και προσφορές των μελών του Ομίλου, όπως επίσης και τις ευχές του για Υγεία και συνεχή Ροταριανή δράση. Έγραφε:

«Αγαπητέ Ροταριανέ Πρόεδρε Βασίλη, είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λεχθούν γιατί αποτελούν την Ιστορία του Ροταριανού Ομίλου μας και τα οποία πρέπει να γνωρίζουν και οι μεταγενέστεροι . . . Με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπρινός, μέλος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης και ο συμμαθητής μου Χανίκος Αζαρίας, καθηγητής Πανεπιστημίου. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που με το γλυκύτατο ύφος τους με διαφώτισαν και μου εξήγησαν τι είναι το ΡΟΤΑΡΥ, τι προσφέρει το ΡΟΤΑΡΥ και τι απαιτεί το ΡΟΤΑΡΥ . . .

. . . Μία ομάδα επίσης φίλων, γνωστών και εκλεκτών ανθρώπων της Βέροιας στο επάγγελμά τους και στην οικογένειά τους, μεταξύ των οποίων ήταν ο Παντελής Καλαμάτας, Ιωσήφ Στρούμσας, Αδάμος Καπρίνης, Ιορδάνης Γεωργιάδης, Ιωάννης Τζίμας, Διογένης Τσικερδάνος, Αντώνης Τσικερδάνος, Ηλίας Λιάκος, Κώστας Βουζουλίδης, Μανώλης Καλογήρου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Κιάΐτσης, Βασίλης Βεζερίδης, Γεώργιος Μπαζάκας, Δημήτρης Γιαγκούλας, Αχιλλέας Γιοβανόπουλος, Νίκος Καλαΐτζής, Κώστας Παπαδόπουλος, Άρης Γεωργιάδης, Δημήτριος Καζαντζίδης κι εγώ υπογράψαμε το Καταστατικό του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας και συντάξαμε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με:

Πρόεδρο: ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΣΙΩΤΗ

Γεν. Γραμματέα : ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ταμία: ΙΩΣΗΦ ΣΤΡΟΥΜΣΑ

Μέλη: α) ΙΟΡΔΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

β) ΑΔΑΜΟ ΚΑΠΡΙΝΗ

Υποβάλαμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την Αναγνώριση του Ομίλου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας, και εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 51/24-1-1973 απόφαση. Κατά τον Ροταριανό χρόνο 1974 – 1975 γίνεται και η Αναγνώριση του Ομίλου από το Διεθνές Ρόταρυ και η επίδοση της ΧΑΡΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ που ήρθε τον Απρίλιο του 1974».

Ένα γράμμα μου έδειξε ότι για να κρατήσει ένας Ροταριανός Όμιλος μισό αιώνα είχε γερά θεμέλια με καταξιωμένους ανθρώπους που διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα του καλού χαρακτήρα και της καλής φήμης και οι οποίοι ακολουθώντας τους κανόνες του Ρόταρυ με ομαδική εργασία και συλλογική προσπάθεια, με συνέπεια, αξιοπιστία και συνέχεια έδωσαν δείγματα φιλίας, προσφοράς και αφοσίωσης στα Ροταριανά ιδεώδη και στις Ροταριανές ιδέες.

Τα στοιχεία αυτά που υπηρετούν την διεθνικότητα, την συναδελφικότητα, τις κατηγορίες κάθε επαγγέλματος, την ανάπτυξη της καλής θέλησης και της παγκόσμιας κατανόησης και είναι οι ΑΞΙΕΣ τις οποίες υπηρέτησαν όλα τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας με την έμφαση των υψηλών ηθικών αρχών, την φροντίδα για άλλους ανθρώπους, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια να βελτιώσουν την κοινωνία και να ενώσουν την ανθρωπότητα.

Η προσπάθεια αυτή έγινε τα 50 αυτά χρόνια χωρίς καμία απαίτηση για ανταμοιβή, τιμή ή δόξα. Γίνεται γιατί οι Ροταριανοί προσφέρουν εθελοντικά τους εαυτούς τους για την επίτευξη των στόχων τους για παγκόσμια ειρήνη, συναδέλφωση, για την εξάλειψη των ασθενειών, της πείνας και της δίψας και όπως έλεγε ο αείμνηστος Προδιοικητής Βασίλης Ιατρόπουλος: «αυτή την προσπάθεια δεν την κρατάμε για τον εαυτό μας αλλά την διαδίδουμε και την κάνουμε γνωστή σε όλους, όχι μόνο στους Ροταριανούς, βγαίνουμε από το καβούκι μας και διαφημίζουμε το έργο μας. ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ!!!

Είμαστε τυχεροί που είμαστε Ροταριανοί και ακολουθήσαμε το πρώτο Ροταριανό σύνθημα του 1911 «Πλείονα ωφελείται ο άριστα υπηρετών» εκτελώντας ένα έργο αγάπης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρωταρχικός σκοπός του Ροταριανού μέλους είναι να υπηρετεί τους άλλους και να μην έχει προσωπικά οφέλη ή ένδικα προνόμια. Είμαστε εθελοντές μεταξύ εθελοντών και εργαζόμαστε και προσφέρουμε για κοινό σκοπό».

Αυτό ήταν το δικό του ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΝΕΙΡΟ και το απέδειξε όλα τα χρόνια που ήταν μέλος του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας.

Ο Ροταριανός Όμιλος της Βέροιας ήταν ένας δυναμικός και δραστήριος όμιλος που ευτύχησε να διοικείται από Ροταριανούς πού τίμησαν το σήμα με τον τροχό του Ρόταρυ που έφεραν στο πέτο τους και έδειξαν δραστηριότητα, ικανότητα και ευρύτητα πνεύματος πλούσιο σε φαντασία και ιδέες. Ένας Όμιλος που κράτησε 50 χρόνια, πρώτον με τη ΦΙΛΙΑ που υπήρχε μεταξύ των μελών και δεύτερον με το ιδανικό του ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ στον συνάνθρωπο και άξιζε να συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει. Ένας Όμιλος με συνεχή πρόοδο που γεννήθηκε σαν ένα αστέρι, που μεγάλωσε καταλαμβάνοντας μία υψηλή θέση στην κοινωνία της Βέροιας, στην εκτίμηση των συνανθρώπων μας και στην Διεθνή οικογένεια του Ρόταρυ, καθόσον τα μέλη που τον αποτελούσαν δεν άφησαν στα 50 αυτά χρόνια να θαμπώσει η λάμψη του και να είναι κάθε μέρα και πιο φωτεινότερο.

Είμαι πολύ τυχερή που ένα γράμμα με ταξίδεψε πίσω στον χρόνο και με έκανε να θυμηθώ ότι είχα κι εγώ έναν Ροταριανό στο σπίτι μου, μέλος ενός αξιόλογου Ομίλου τον οποίο υπηρέτησε και εργάστηκε από το 1977 έως το 2017 (40 χρόνια), που έφυγε από τη ζωή βοηθώντας να φανεί ο Όμιλος στην Ροταριανή Περιφέρεια και στο Διεθνές Ρόταρυ υπηρετώντας από διάφορα αξιώματα μέχρι το ανώτατο αξίωμα του Διοικητή, το Ροταριανό έτος 1992 – 1993.

Ήταν επίσης πολλαπλός P.H.F. και κάτοχος της Ανώτατης Τιμητικής Διάκρισης του Διεθνούς Ρόταρυ που δίδεται σε Ροταριανό το Βραβείο Υπηρεσίας Υπεράνω Εαυτού (Service Above Self) και ακολουθούσε πιστά το σύνθημα «BE A FRIEND» «ΕΣΟ ΦΙΛΟΣ» καθώς και το σύνθημα του Ρόταρυ της χρονιάς 1992-1993 που ήταν Διοικητής της 2480 Ροταριανής Περιφέρειας «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ».

Βιβή Ζητούνη – Ιατροπούλου

Τέως Διοικητής

της 247 Περιφέρειας I.W. Ελλάδας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...