Διατροφή και Εξετάσεις  Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος  Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφή και Εξετάσεις Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η εστίαση αυτών των ημερών στη μελέτη και στην κάλυψη της ύλης, από γονείς και παιδιά, μπορεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τους λίγο πριν από τις εξετάσεις και η διατροφή ενδέχεται μερικές φορές να μείνει πίσω στη λίστα των προτεραιοτήτων. Είναι όμως κοινά αποδεκτό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη των υψηλότερων επιδόσεων στις εξετάσεις και γι’ αυτό, τόσο πριν όσο και κατά την περίοδο των εξετάσεων, πρέπει να στοχεύσουμε και σε μια καλύτερη διατροφική κάλυψη των παιδιών αλλά και γενικότερα ολόκληρης της οικογένειας.

Η πίεση είναι πάντα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις και ειδικά τον τελευταίο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό, αν αισθάνεστε πίεση και στρες, να ακούτε το σώμα σας, καθώς η υγεία σας είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένο. Βασικός κανόνας είναι να ακολουθήσετε μια συνολικά υγιεινή διατροφή και να προσπαθήσετε να αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα - τυποποιημένα προϊόντα ή τύπου fast food ή είδη περιπτέρου κατά την περίοδο αυτή, καθώς αυτά είναι συχνά ενεργειακά πυκνά, πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, αλλά και με πολλά ενισχυτικά χρώματος και γεύσης.

Ο Δεκάλογος των Εξετάσεων

1.Τρώτε σωστά γεύματα

Γεύματα με υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης θα σας βοηθήσουν να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό και τον εγκέφαλό σας. Αν μελετάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να έχετε ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Αν είστε «βραδινός» τύπος, φροντίστε να έχετε ένα καλό γεύμα και δείπνο.

2. Διατηρήστε την ενυδάτωση του οργανισμού σας

Πίνετε πολλά υγρά με βάση το νερό και περιστασιακά αραιωμένο ή πλήρη χυμό φρούτων, ή κρύα αφεψήματα με λίγη ζάχαρη, ή καλύτερα μέλι.

3. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά

Χρησιμοποιήστε τα φρούτα και τα λαχανικά ως υγιεινά σνακ αντί για πατατάκια, σοκολάτα ή ανθρακούχα ποτά.

4. Προσέξτε την κατανάλωση καφέ

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό και μπορεί σε μικρές δόσεις (που ισοδυναμούν με ένα έως δύο φλιτζάνια) να βοηθήσει στη συγκέντρωση. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης θα σας αφυδατώσει, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα υψηλών παλμών και να διαταράξει τον ύπνο σας, κάτι που δεν θέλουμε με τίποτα να συμβεί.

5. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ενεργειακά ποτά

Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και άλλα χημικά πρόσθετα μπορεί να φαίνεται ότι σας προκαλούν στιγμιαία αίσθηση εγρήγορσης και διαύγειας, αλλά δεν είναι ένα καλό υποκατάστατο των υπολοίπων υγρών.

6. Αποφύγετε τις πολλές «περιποιήσεις»

Μην καταναλώνετε υπερβολικά λιπαρά τρόφιμα, σνακ και γλυκά, ως επιβράβευση για τη σκληρή σας προσπάθεια. Θα σας φορτώσουν με πολλές και κακής ποιότητας θερμίδες και αίσθηση βάρους.

7. Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ Μπορεί να αισθάνεστε πιο χαλαροί, αλλά τα αλκοολούχα ποτά σας αφυδατώνουν, διαταράσσουν τον ύπνο σας και μπορούν να καταστρέψουν τη συγκέντρωσή σας την επόμενη μέρα.

8.Επιλέξτε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο επιλέγοντας τρόφιμα απ όλες τις ομάδες των τροφίμων αλλά και διαφορετικά τρόφιμα μέσα από την κάθε ομάδα επέρχεται διατροφική ισορροπία στον οργανισμό κάτι που βοηθά στην πνευματική απόδοση.

9. Τρώτε καθημερινά πρωτεϊνούχες τροφές. Η πρωτεΐνη δημιουργεί καλύτερα το αίσθημα του κορεσμού και με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται τυχόν επιδρομές στο ψυγείο. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, τα γαλακτοκομικά κ.α.

10. Τακτικά διαλείμματα. Ξεκουράζουν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ένας μικρός περίπατος, μια μικρή βόλτα, κάποια ψώνια στο S/M, ακόμη και η άσκηση ή μουσική είναι κάποιες από τις πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλεται το άγχος κατά την ώρα του διαλείμματος.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές!!!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...