Επιδοτούμενα αγροτικά  “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”  για μείωση του κόστους παραγωγής

Επιδοτούμενα αγροτικά “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για μείωση του κόστους παραγωγής

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, έχει τη δυνατότητα να αυτονομηθεί και να περιορίσει το ενεργειακό κόστος επωφελούμενος του επιδοτούμενου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες αγρότες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται, εξοικονομώντας χρήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με το εξειδικευμένο δανειακό πρόγραμμα «Χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων», υποστηρίζει τη συμμετοχή των αγροτών στο επιχορηγούμενο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό, η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος έως 10,8kw φθάνει στο 40% και σε περίπτωση που ο αγρότης επιθυμεί και την απόκτηση μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας μέχρι 10,8kWh η επιχορήγηση φθάνει στο 90%.

Τρεις είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος αγρότης:

1.Βρίσκει τεχνική εταιρεία εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος, η οποία αναλαμβάνει και την υποβολή της αίτησης μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr τόσο για το σύστημα όσο και για την μπαταρία σε περίπτωση ενδιαφέροντος του αγρότη. Διευκρινίζεται ότι κάθε αγρότης μπορεί να υποβάλλει μια αίτηση με βάση τον αριθμό παροχής ρεύματος αγροτικής χρήσης, καθώς και μία αίτηση για την οικία του.

2.Υπογράφει τη σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι βασική προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης, αλλά δεν πρέπει να έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Συνεπώς όποιος έχει κάνει σταθμό και δεν τον έχει ενεργοποιήσει μπορεί να επιδοτηθεί για τις δαπάνες που έχει ήδη κάνει.

3.Απευθύνεται στην Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς του προκαταβάλλει την επιχορήγηση, την οποία αποπληρώνει μόλις την εισπράξει. Η Τράπεζα Πειραιώς του καλύπτει σε δάνειο και το άλλο 40% της δαπάνης για το φωτοβολταϊκό, με δυνατότητα αποπληρωμής την προσεχή επταετία σε ισόποσες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες δόσεις. Για παράδειγμα: εγκατάσταση Φ/Β αξίας 10.000€ καλύπτεται κατά 4.000€ από την επιχορήγηση και άλλες 4.000€ από το δάνειο πέραν της ίδιας συμμετοχής.

Ο σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί σε στέγη, δώμα κτιρίου, στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα, πέργκολες, βοηθητικούς χώρους κτιρίου ή αγροτικής έκτασης, όπως στάβλους, αποθήκες, χώρους στάθμευσης, καθώς και στο έδαφος. Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού ορίζεται στα 10,8kW και για την μπαταρία η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εγκατασταθούν από επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι να εξαντληθούν τα 30 εκατ. ευρώ και το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου 2024.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του τόπου, μακριά από καιροσκοπικά ιδιοτελή συμφέροντα

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του...

Αγαπητές/οί συνδημότισσες/ες, μετά από μια μακρόχρονη...

Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Το 5ο Γενικό Λύκειο της Βέροιας κατά τη διάρκεια του...

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Κατανομή και χρήση κοινόχρηστων δημοτικών χώρων για τους συνδυασμούς υποψηφίων στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Κατανομή και χρήση κοινόχρηστων...

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας με την...

ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ  ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΕ….

ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΕ….

Το 1980 μια ιστορική χρονιά αλλαγής, που ο πρώτος...

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρη Μπίλια

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα...

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Διοικητήριο Ημαθίας: «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»...

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου η τελετή...

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΕΡΟΙΑ

Προτείνω για τον Τριπόταμο και κατ’ επέκταση για κάθε...

404 συλλήψεις και 5.573 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη της εγκληματικότητας

404 συλλήψεις και 5.573 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε επιχειρησιακές...

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...