Λίνα Τουπεκτσή: Ως Γεωπόνος και ως Υποψήφια Βουλευτής επιλέγω Κυκλική Οικονομία και Κυριάκο Μητσοτάκη

Λίνα Τουπεκτσή: Ως Γεωπόνος και ως Υποψήφια Βουλευτής επιλέγω Κυκλική Οικονομία και Κυριάκο Μητσοτάκη

Με την ιδιότητα μου ως γεωπόνος συμμετείχα στο πλαίσιο της 1ης Forward Green Expo, στο σημαντικό Forum για την κυκλική οικονομία, το οποίο αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα ενημέρωσης και παρουσίασης καινοτόμων πρακτικών και ανταλλαγής απόψεων. Δυο ενότητες του forum υπήρξαν ξεχωριστές για την διττή μου ιδιότητα, η κυκλική γεωργία ως γεωπόνος και οι κυκλικές – έξυπνες πόλεις ως υποψήφια βουλευτής.

Κυκλική Γεωργία

Η τεράστια αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες είχε υψηλό κόστος για το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης της γεωργικής παραγωγής, το ένα τρίτο της παγκόσμιας δασικής κάλυψης έχει χαθεί. Άμεση συνέπεια της αποψίλωσης των δασών είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόσει εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δένδρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025, για τη δασοπροστασία, διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ, αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ. και την ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Η κυκλική γεωργία επικεντρώνεται στη χρήση ελάχιστων ποσοτήτων εξωτερικών εισροών, στο κλείσιμο των βρόχων θρεπτικών ουσιών, στην αναγέννηση των εδαφών και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Εάν ασκηθεί σε ευρεία κλίμακα, η κυκλική γεωργία μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις σε πόρους και το οικολογικό αποτύπωμα της γεωργίας. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη διασφάλιση της μείωσης της χρήσης γης, των χημικών λιπασμάτων και των αποβλήτων, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2. 

Κυκλικές - Έξυπνες Πόλεις

Σήμερα, οι πόλεις απαιτούν σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενέργειας, παράγουν έως και το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 50% των παγκόσμιων αποβλήτων. Η κυκλική οικονομία μπορεί να προσφέρει μια απάντηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, ως μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Οι πόλεις είναι τόσο σημαντικές για τις κυκλικές οικονομίες, επειδή εκεί καταναλώνονται και χρησιμοποιούνται τα περισσότερα προϊόντα. Η μείωση και η αναδιανομή αυτών των απορριμμάτων έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την περιβαλλοντική υγεία, ενώ παράλληλα θα κάνει τις πόλεις βιώσιμες.

Οι πόλεις επωμίζονται επίσης ένα μεγάλο μέρος του βάρους των δυσμενών επιπτώσεων της τρέχουσας, γραμμικής οικονομίας μας, ειδικά σε τομείς της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της υγείας, της πρόσβασης στη φύση και των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι πόλεις μπορούν να υιοθετήσουν το όραμα για κυκλικότητα, να ενθαρρύνουν την κυκλική σκέψη, να διαχειριστούν τον αστικό χώρο, να προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες με τρόπους που ευθυγραμμίζονται με την κυκλική οικονομία και να διαμορφώνουν αγορές και συνήθειες μέσω ρύθμισης.

Βασικό στοιχείο αυτών των στόχων είναι η καλλιέργεια μιας αστικής κουλτούρας καινοτομίας και πειραματισμού, η ευθυγράμμιση διαφορετικών συμφερόντων και ενδιαφερομένων και η συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε αυτό το νέο οικονομικό σύστημα όχι μόνο να εξυπηρετεί το κοινό περιβάλλον και την οικονομία μας, αλλά και άτομα, οικογένειες και πολίτες. 

Αυτή η οικονομική αλλαγή δεν χρειάζεται να είναι επώδυνη, αλλά όταν αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία ανάπτυξης μιας οικονομίας με στρατηγικό τρόπο μπορεί να αποφέρει τεράστια μερίσματα για τις ίδιες τις πόλεις. Και βεβαίως χρειάζεται πολιτική βούληση. Η Κυβέρνηση κατόρθωσε το διάστημα 2019-2022 να κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία 6 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, 11 μονάδες βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής, ενώ συμβασιοποιήθηκαν συνολικά 8 μονάδες και δημοπρατηθήκαν 26. Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ξεκίνησε η λειτουργία μιας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων, 7 μονάδες κατασκευάζονται, ενώ́ συμβασιοποιήθηκαν συνολικά 3 μονάδες και δημοπρατηθήκαν 10. Προώθησε την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανέπτυξε υποδομές για τη συλλογή́ και επεξεργασία αστικών λυμάτων, ενώ δημιούργησε νέο θεσμικό́ πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Στόχος και δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία είναι η ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και η κάλυψη των αναγκών σε υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές. Παράλληλα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά μας, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία. Με κλιματικά ουδέτερες και βιώσιμες πόλεις το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων συμπεριλαμβάνει πάνω από 100 Δήμους της χώρας και 700 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 10 περιοχές. Τέλος 570 νέα χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων θα εξυπηρετούν περίπου 3,4 εκ. χρήστες ετησίως.

Πράσινη ανάπτυξη, βιώσιμες πόλεις, κυκλική οικονομία για να πάμε την Ελλάδα σταθερά, τολμηρά, μπροστά με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 14/7 έως 18/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Έφυγε από τη ζωή η Παρθένα Κυρικλίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Παρθένα Κυρικλίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024...

«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών ο Θόδωρος Πολυχρονιάδης

«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών ο Θόδωρος Πολυχρονιάδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο γνωστός γιατρός της...

Κάλεσμα για  ορθολογική χρήση  του νερού από τους  κατοίκους της Μελίκης

Κάλεσμα για ορθολογική χρήση του νερού από τους ...

Αγαπητοί μου συμπολίτες,οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες...

Η εξάλειψη της μάστιγας   των ναρκωτικών ως κυρίαρχη κοινωνική απαίτηση

Η εξάλειψη της μάστιγας των ναρκωτικών ως κυρίαρχη...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΗ  πρόσφατη μετεκλογική...

Αιτήσεις για τους Βρεφικούς, Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Αλεξάνδρειας

Αιτήσεις για τους Βρεφικούς, Παιδικούς Σταθμούς και τα...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Τμήματος Προσχολικής...

Τα λείψανα των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Πατρίδα Βέροιας (21-29 Ιουλίου 2024)

Τα λείψανα των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην...

Στο πλαίσιο του εορτασμού της πολιούχου της Πατρίδος...

Στο Δημαρχείο Νάουσας,  μέλη Σχολής Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών από την Αυστραλία

Στο Δημαρχείο Νάουσας, μέλη Σχολής Εκμάθησης...

Μέλη της Σχολής Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών «MANASIS»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...