Λίνα Τουπεκτσή: Ως Γεωπόνος και ως Υποψήφια Βουλευτής επιλέγω Κυκλική Οικονομία και Κυριάκο Μητσοτάκη

Λίνα Τουπεκτσή: Ως Γεωπόνος και ως Υποψήφια Βουλευτής επιλέγω Κυκλική Οικονομία και Κυριάκο Μητσοτάκη

Με την ιδιότητα μου ως γεωπόνος συμμετείχα στο πλαίσιο της 1ης Forward Green Expo, στο σημαντικό Forum για την κυκλική οικονομία, το οποίο αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα ενημέρωσης και παρουσίασης καινοτόμων πρακτικών και ανταλλαγής απόψεων. Δυο ενότητες του forum υπήρξαν ξεχωριστές για την διττή μου ιδιότητα, η κυκλική γεωργία ως γεωπόνος και οι κυκλικές – έξυπνες πόλεις ως υποψήφια βουλευτής.

Κυκλική Γεωργία

Η τεράστια αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες είχε υψηλό κόστος για το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης της γεωργικής παραγωγής, το ένα τρίτο της παγκόσμιας δασικής κάλυψης έχει χαθεί. Άμεση συνέπεια της αποψίλωσης των δασών είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόσει εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δένδρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025, για τη δασοπροστασία, διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ, αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ. και την ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Η κυκλική γεωργία επικεντρώνεται στη χρήση ελάχιστων ποσοτήτων εξωτερικών εισροών, στο κλείσιμο των βρόχων θρεπτικών ουσιών, στην αναγέννηση των εδαφών και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Εάν ασκηθεί σε ευρεία κλίμακα, η κυκλική γεωργία μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις σε πόρους και το οικολογικό αποτύπωμα της γεωργίας. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη διασφάλιση της μείωσης της χρήσης γης, των χημικών λιπασμάτων και των αποβλήτων, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2. 

Κυκλικές - Έξυπνες Πόλεις

Σήμερα, οι πόλεις απαιτούν σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενέργειας, παράγουν έως και το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 50% των παγκόσμιων αποβλήτων. Η κυκλική οικονομία μπορεί να προσφέρει μια απάντηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, ως μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Οι πόλεις είναι τόσο σημαντικές για τις κυκλικές οικονομίες, επειδή εκεί καταναλώνονται και χρησιμοποιούνται τα περισσότερα προϊόντα. Η μείωση και η αναδιανομή αυτών των απορριμμάτων έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την περιβαλλοντική υγεία, ενώ παράλληλα θα κάνει τις πόλεις βιώσιμες.

Οι πόλεις επωμίζονται επίσης ένα μεγάλο μέρος του βάρους των δυσμενών επιπτώσεων της τρέχουσας, γραμμικής οικονομίας μας, ειδικά σε τομείς της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της υγείας, της πρόσβασης στη φύση και των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι πόλεις μπορούν να υιοθετήσουν το όραμα για κυκλικότητα, να ενθαρρύνουν την κυκλική σκέψη, να διαχειριστούν τον αστικό χώρο, να προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες με τρόπους που ευθυγραμμίζονται με την κυκλική οικονομία και να διαμορφώνουν αγορές και συνήθειες μέσω ρύθμισης.

Βασικό στοιχείο αυτών των στόχων είναι η καλλιέργεια μιας αστικής κουλτούρας καινοτομίας και πειραματισμού, η ευθυγράμμιση διαφορετικών συμφερόντων και ενδιαφερομένων και η συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε αυτό το νέο οικονομικό σύστημα όχι μόνο να εξυπηρετεί το κοινό περιβάλλον και την οικονομία μας, αλλά και άτομα, οικογένειες και πολίτες. 

Αυτή η οικονομική αλλαγή δεν χρειάζεται να είναι επώδυνη, αλλά όταν αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία ανάπτυξης μιας οικονομίας με στρατηγικό τρόπο μπορεί να αποφέρει τεράστια μερίσματα για τις ίδιες τις πόλεις. Και βεβαίως χρειάζεται πολιτική βούληση. Η Κυβέρνηση κατόρθωσε το διάστημα 2019-2022 να κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία 6 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, 11 μονάδες βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής, ενώ συμβασιοποιήθηκαν συνολικά 8 μονάδες και δημοπρατηθήκαν 26. Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ξεκίνησε η λειτουργία μιας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων, 7 μονάδες κατασκευάζονται, ενώ́ συμβασιοποιήθηκαν συνολικά 3 μονάδες και δημοπρατηθήκαν 10. Προώθησε την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανέπτυξε υποδομές για τη συλλογή́ και επεξεργασία αστικών λυμάτων, ενώ δημιούργησε νέο θεσμικό́ πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Στόχος και δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία είναι η ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και η κάλυψη των αναγκών σε υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές. Παράλληλα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά μας, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία. Με κλιματικά ουδέτερες και βιώσιμες πόλεις το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων συμπεριλαμβάνει πάνω από 100 Δήμους της χώρας και 700 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 10 περιοχές. Τέλος 570 νέα χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων θα εξυπηρετούν περίπου 3,4 εκ. χρήστες ετησίως.

Πράσινη ανάπτυξη, βιώσιμες πόλεις, κυκλική οικονομία για να πάμε την Ελλάδα σταθερά, τολμηρά, μπροστά με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του τόπου, μακριά από καιροσκοπικά ιδιοτελή συμφέροντα

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του...

Αγαπητές/οί συνδημότισσες/ες, μετά από μια μακρόχρονη...

Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Το 5ο Γενικό Λύκειο της Βέροιας κατά τη διάρκεια του...

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Κατανομή και χρήση κοινόχρηστων δημοτικών χώρων για τους συνδυασμούς υποψηφίων στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Κατανομή και χρήση κοινόχρηστων...

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας με την...

ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ  ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΕ….

ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΕ….

Το 1980 μια ιστορική χρονιά αλλαγής, που ο πρώτος...

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρη Μπίλια

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα...

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Διοικητήριο Ημαθίας: «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»...

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου η τελετή...

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΕΡΟΙΑ

Προτείνω για τον Τριπόταμο και κατ’ επέκταση για κάθε...

404 συλλήψεις και 5.573 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη της εγκληματικότητας

404 συλλήψεις και 5.573 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε επιχειρησιακές...

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...