Αλέξης Τσίπρας: Η Ημαθία πρέπει να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, για ισχυρή κοινωνία και υγιή δημοκρατία - Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον ΑΚΟΥ 99,6

Αλέξης Τσίπρας: Η Ημαθία πρέπει να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, για ισχυρή κοινωνία και υγιή δημοκρατία - Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον ΑΚΟΥ 99,6

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματος

Στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ομιλία του στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην οδό Ελιάς, παραχώρησε αποκλειστική ζωντανή συνέντευξη στους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη στον ΑΚΟΥ 99,6. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στην ανάγκη να επικεντρωθεί η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής και ξεκαθάρισε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο. Μίλησε για το ΕΣΥ και τις δηλώσεις Πνευματικού, το λάθος Κατρούγκαλου που στοίχισε στις προηγούμενες εκλογές, την ακρίβεια, αλλά και την μεγάλη πληγή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

-Το τραγικό συμβάν του ναυαγίου και της απώλειας τόσων ανθρώπων φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού;

Δυστυχώς με τον πιο δραματικό τρόπο αναδείχθηκε ένα πρόβλημα που κρυβόταν κάτω από το χαλί, με την απώλεια πλέον των 600 συνανθρώπων μας-το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στον ελλαδικό χώρο- καθώς και ο τρόπος και το επιχειρησιακό σχέδιο που αντιμετωπίζονται τέτοια σαπιοκάραβα στα οποία επιβαίνουν εκατοντάδες υποψήφια θύματα. Οι απελπισμένοι που ταξιδεύουν με αυτόν τον τρόπο έχουν ίσες πιθανότητες να φτάσουν σε δύο προορισμούς, είτε τον προορισμό που έχουν επιλέξει, την Ευρώπη, είτε τον πάτο της θάλασσας. Απέναντι σε τέτοια τραγικά γεγονότα βασιζόμενοι στις διεθνείς συμβάσεις, αλλά κυρίως στις ανθρώπινες αξίες, προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές πρέπει να είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Προτεραιότητα δυστυχώς είναι να μην έρθει στην δική μου αυλή το βάρος. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό ναυάγιο θα ερευνηθούν, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αντιφάσεις, αλλά θα πρέπει να μείνουμε στην ουσία που είναι η σκληρή στρατηγική που υπηρετεί τα τελευταία 4 χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και που ανέχεται η Ε.Ε. που έχει επίσης τεράστιες ευθύνες.

-Υπάρχει μετατόπιση στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο και τελικά συμφωνείτε με την ύπαρξη του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν συμφωνούσε με την ύπαρξη του φράχτη θα τον είχε γκρεμίσει, όπως δεν είμαστε αντίθετοι και με την επέκτασή του απλώς δεν τον «φετιχοποιούμε». Δεν μπορεί να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι φτιάχνοντας φράχτες θα λύσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που υπερβαίνει και τους φράχτες και όλες τις προσπάθειες για να αποτρέψεις. Ο φράχτης στα σύνορά μας μπορεί να είναι ένα επιχειρησιακό μέσο, αλλά δεν θα μας σώσει. Ο επικοινωνιακός τρόπος που χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης με φωτογραφίες, θυμίζουν τον Τραμπ που φωτογραφιζόταν στον φράχτη των συνόρων με το Μεξικό. Αυτό που θα πρέπει να διεκδικήσουμε είναι μια νέα πολιτική στην Ε.Ε., ένα άλλο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ. Θα πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα να υπηρετούμε ταυτόχρονα το δίπτυχο προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων μας, όπως ορίζει η λογική, αλλά και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως ορίζουν οι ανθρώπινες αξίες.

-Ποιο είναι το διακύβευμα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αν έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες;

Το διακύβευμα ήταν και είναι με ποιον τρόπο θα κυβερνηθεί η χώρα την επομένη τετραετία και έχει να κάνει με τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Θέτουμε τέσσερα κρίσιμα προγραμματικά ζητήματα, το Ε.Σ.Υ., την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την ακρίβεια και την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την αγροτική γη και τα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν περάσει από τις τράπεζες στα funds που τα έχουν αγοράσει στο 15-20% της αξίας τους και το σχέδιο τους είναι να τα εκπλειστηριάσουν μαζικά και περιμένουν να πάρουν το 100% της εμπορικής τους αξίας. Αυτά τα 4 σημαντικά ζητήματα δυστυχώς δεν συζητούνται και σκοπίμως από την κυβέρνηση γιατί υστερεί στον προγραμματικό της σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

-Μετά τις δηλώσεις Πνευματικού θεωρείτε ότι υπάρχει «κρυφή» ατζέντα για την υγεία από την πλευρά της Ν.Δ.;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από ιδρύσεώς του, είναι σχεδόν σε πλήρη κατάρρευση και κρατιέται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Η Ν.Δ. προχωρά στην περαιτέρω συρρίκνωσή του και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, αφού θα μετατραπούν τα νοσοκομεία σε Ν.Π.Ι.Δ., όπως φανέρωσε ο κ. Πνευματικός σε μια όχι και τόσο κρυφή ατζέντα, αφού αυτό το σχέδιο είχε προσπαθήσει να το υλοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης πριν την πανδημία και είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που πιστεύει. Η υγεία κοστίζει και το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, είπε ο κ. Πνευματικός και αυτό σημαίνει κλείσιμο δομών, ιδιωτικοποίηση και επιλογή ασθενών ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής για να κάνουμε οικονομία.

-Τι έχετε να πείτε στον μικρομεσαίο που φοβήθηκε στην προηγούμενη κάλπη, ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογηθεί επιπλέον;

Υπήρξε απίστευτη διαστρέβλωση και προπαγάνδα των θέσεων μας δύο μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Συγκεκριμένα έγινε μια τρομακτική προσπάθεια χειραγώγησης ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, η οποία για να μην λέω ότι φταίνε μόνο οι αντίπαλοί μας, βασίστηκε σε ένα λάθος δικού μας στελέχους, ο οποίος βρήκε την στιγμή δύο μέρες πριν τις εκλογές να πει την προσωπική του άποψη και όχι του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται με σκοπό να φορολογήσει τους μικρομεσαίους, αλλά να ρυθμίσει τα χρέη τους, όπως έκανε και το 2018 με τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αναγκαστήκαμε την μνημονιακή περίοδο να εφαρμόσουμε μέτρα που δεν ήταν σύμφωνα ούτε με την ιδεολογική, ούτε την προγραμματική μας γραμμή, στα πλαίσια μια εθνικής ανάγκης να βγούμε από τα μνημόνια. Το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι η εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη, που προβλέπει συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που τις περιγράφει ως «ζόμπι» και πως πρέπει να πάμε σε ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο για την οικονομία. Ωστόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το 96% στην χώρα μας και δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Προβλέπουμε ένα ειδικό ταμείο στην αναπτυξιακή τράπεζα που θα δίνει μικροπιστώσεις και χρηματορροές και με τον δημόσιο τραπεζικό πυλώνα να ανοίξει η χρηματοδότηση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το σχέδιο Πισσαρίδη δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δώσει επιστρεπτέες προκαταβολές. Αυτός ο κύκλος όμως πέρασε και κλείνει, τελειώνει η περίοδος δημοσιονομικής χαλάρωσης και έρχεται περίοδος μεγάλων μεταρρυθμίσεων βασισμένες σε αυτό το σχέδιο.

-Ποια θα είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην μεγάλη ακρίβεια;

Υπάρχει άμεση ανάγκη να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε την φορολογία κατά 6 δις ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διατηρώντας σταθερούς τους συντελεστές, παρά το γεγονός ότι έχουμε έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 10-15% σε μηνιαία βάση. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση τι θα γίνει στο τέλος του έτους που τελειώνει αυτή η ιστορία με τα Pass, όπως ανακοίνωσε και η Ε.Ε., και που ανατροφοδοτούν την ακρίβεια. Δεν υπάρχει απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη και είναι από τους λόγους που αποφεύγει την πραγματική συζήτηση, απέφυγε το ντιμπέιτ των 2 και βρήκε ευκαιρία το ναυάγιο για να αποφύγει το ντιμπέιτ των 5.

-Τι υπάρχει στον ορίζοντα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;

Δυστυχώς είναι μια μεγάλη πληγή και δεν υπάρχει καν συζήτηση για το θέμα, εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει πως δεν υφίσταται το θέμα αυτό, τα ΜΜΕ το αποκρύπτουν, αφού έχουμε καθημερινά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ανθρώπους να χάνουν το σπίτι τους για δάνεια ακόμη και των 10.000€, με χαρακτηριστική την υπόθεση του ανάπηρου στην Χαλκιδική που είναι ακόμη έξω από το σπίτι του. Όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έρχονται την επόμενη τετραετία. Στην πρότασή μας προβλέπεται το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα λειτουργήσουν τα funds, όχι ανεξέλεγκτα και την υποχρέωση αποδοχής των ρυθμίσεων που θα προβλέπει ένας εξωδικαστικός μηχανισμός. Παράλληλα ρύθμιση του δανείου με «κούρεμα» μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας της οφειλής, αφού και τα funds θα πρέπει να περικόψουν την πρόβλεψη των κερδών τους, αλλά και ενίσχυση των δόσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διατήρησης της κατοικίας τους όχι μόνο οι αδύναμοι, αλλά και η μικρομεσαία τάξη.

-Βιώσατε σήμερα στην Ημαθία τις καταστροφικές για τις καλλιέργειες βροχές που δυστυχώς δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν τροποποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ούτε και η δική σας κυβέρνηση. Τι έχετε να πείτε στους αγρότες;

Εμείς είχαμε αφήσει μια έτοιμη μελέτη για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια στα συρτάρια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μελέτη προέβλεπε την πλήρη αλλαγή του μοντέλου αποζημιώσεων, αλλά κυρίως άλλαζε το μοντέλο χρηματοδότησης που προέβλεπε διμερή χρηματοδότηση κατά 50% από τον παραγωγό και 50% από το κράτος. Μάλιστα είχαμε εξασφαλίσει και κοινοτικούς πόρους που θα συνέδραμαν στην κρατική συμμετοχή. Αυτό θα διπλασίαζε τους πόρους του ΕΛΓΑ και ταυτόχρονα με την αλλαγή του κανονισμού που θα προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες, με καιρικά φαινόμενα που δεν είχαμε στο παρελθόν. Θα πρέπει να έχουμε έναν νέο ΕΛΓΑ που θα είναι δίπλα στον αγρότη και στους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει και όχι ένας διακοσμητικός οργανισμός που δίνει μια αποζημίωση που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες.

Στο κλείσιμο της συνέντευξης και απευθυνόμενος ο Αλέξης Τσίπρας προς τους Ημαθιώτες, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στο νομό και της δυσκολίας των νέων ανθρώπων να μείνουν στον τόπο.

«Είναι το πρόβλημα γενικό για την χώρα, αλλά στην περιοχή σας ιδιαίτερα αυξημένο. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία στήριξης της αγροτικής παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό μεθόδων δουλειάς των παραγωγών. Είναι κρίσιμο να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα το ταμείο ανάκαμψης για την στήριξη της περιφέρειας. Είναι ένα μεγάλο όπλο και μια τεράστια ευκαιρία συνολικού ποσού 32 δις ευρώ και άλλα 40 δις ευρώ το ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να διαχειριστούν σωστά με τρόπο διαφανή και όχι όπως τα χρήματα της πανδημίας, τα 15 δις που πήγαν σε απευθείας αναθέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή κοινωνία, αλλά και υγιής δημοκρατία, επισημαίνοντας τον λόγο που η Ημαθία πρέπει να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπω ότι υπάρχει μια έπαρση και μια αλαζονεία από την πλευρά του προπορευόμενου κόμματος της Ν.Δ. σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου, βλέπω ότι ο σχεδιασμός τους δεν είναι απλώς να νικήσουν, αλλά να είναι ανεξέλεγκτοι και ασύδοτοι, δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους ισχυρή αντιπολίτευση που μπορεί να τους κοιτά στα μάτια και να τους ελέγχει. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες για να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κρίσιμο για την κοινωνία και την δημοκρατία και ειδικά για τους ημαθιώτες να έχει την δυνατότητα ο νομός σας να έχει πλουραλισμό στην εκπροσώπηση, διότι αλλιώς θα υπάρχει μια μονοφωνία, αφού όταν έχεις μόνο κυβερνητικούς βουλευτές δεν μπορείς να διεκδικήσεις και να φωνάξεις, αφού δεν έχεις τον εκπρόσωπό σου να μεταφέρει τα προβλήματα του τόπου στη Βουλή».

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...