Εκλογές: Από το 1915 προκύπτουν «μονοκομματικές» κατανομές εδρών στην Ημαθία. Θα ξαναγίνει την Κυριακή με τη Νέα Δημοκρατία;

Εκλογές: Από το 1915 προκύπτουν «μονοκομματικές» κατανομές εδρών στην Ημαθία. Θα ξαναγίνει την Κυριακή με τη Νέα Δημοκρατία;

Φωτό: Ο Γεώργιος Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου κέρδισε όλες τις έδρες της Ημαθίας το 1956

του Χρήστου Μπλατσιώτη

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής κι αυτό ανατρέπει την κατανομή των εδρών που προέκυψε από την απλή αναλογική των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023. Εξαιτίας αυτής της ανατροπής υπάρχει ενδεχόμενο η νέα κατανομή να «δώσει» όλες τις έδρες της Ημαθίας στο πρώτο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία να πετύχει το 4-0 εκλέγοντας βουλευτές τους 4 πρώτους του συνδυασμού της. Μια τέτοια εξέλιξη σχολιάζεται από πολλούς ως «πρωτοφανής» όμως δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί. 

Περιπτώσεις «μονοκομματικής» κατανομής των εδρών στην περιοχή μας έχουν ξανασυμβεί και μάλιστα αρκετές φορές. Ίσως τώρα, εάν ξαναγίνει, θα είναι «μοναδική φορά» από την άποψη ότι θα προκύψει μέσα από ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής ενώ σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσει προέκυψε λόγω του εκάστοτε πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που όριζε ότι ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια, κερδίζει και όλες τις έδρες τις περιφέρειας. 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ»

Η Έλληνες υπήκοοι της περιοχής που σήμερα αποτελεί την Ημαθία, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ελληνικές εθνικές εκλογές, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαΐου 1915 όπως και όλες οι περιοχές που είχαν ενσωματωθεί με την Ελλάδα, μετά τις νίκες στους Βαλκανικούς Πολέμους, οι επονομαζόμενες και «Νέες Χώρες».

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η περιοχή μας, αμέσως μετά την ενσωμάτωση με την Ελλάδα, συμπεριλήφθηκε διοικητικά στα όρια της νεοσύστατης Νομαρχίας Θεσσαλονίκης που τότε συμπεριλάμβανε όλες τις περιοχές των σημερινών περιφερειακών ενοτήτων, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής. 

Ο Αλέξανδρος Παπάγος το κόμμα του οποίου κέρισε όλες τις έδρες της Ημαθίας στις εκλογές του 1952

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής ήταν η μεγαλύτερη νομαρχία της χώρας καθώς κάλυπτε το 7% του ελληνικού εδάφους και χωρίζονταν σε υποδιοικήσεις που στη συνέχεια έγιναν και έδρες πρωτοδικείων. Μια τέτοια υποδιοίκηση ήταν και αυτή της Βέροιας που περιλάμβανε σχεδόν το σύνολο της σημερινής Ημαθίας κι όταν η ελληνική διοίκηση χώρισε τις «Νέες Χώρες» σε εκλογικές περιφέρειες κάθε υποδιοίκηση αποτέλεσε και τμήμα εκλογικής περιφέρειας.

Λόγω αυτού του διαχωρισμού, η περιοχή μας εμφανίζονταν ως εκλογική περιφέρεια υποδιοίκησης Βέροιας ή πρωτοδικείου Βέροιας, έως και τις εθνικές εκλογές του 1952, παρότι το 1946 αποσπάστηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε ο ξεχωριστός Νομός Ημαθίας. Από τις εθνικές εκλογές του 1956 και μετέπειτα όμως αναφέρεται ως Εκλογική Περιφέρεια Ημαθίας. 

Η «ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ»

Η εκλογική περιφέρεια της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, έφθασε να έχει έως και 25 έδρες βουλευτών που κατανέμονταν, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ψήφους, στα επιμέρους τμήματα των μικρότερων εκλογικών περιφερειών που είχαν διαχωριστεί εντός των ορίων της (π.χ. της εκλογικής περιφέρειας του πρωτοδικείου Βέροιας). Έτσι στην περιοχή μας, τις περισσότερες φορές εκλέγονταν 2 έως 4 βουλευτές, φθάνοντας μέχρι και τους 5 στις εκλογές του 1952. 

Η Ημαθία έγινε οριστικά τετραεδρική περιφέρεια από τις εθνικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 κι αυτό θα ισχύει όσο θα εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τον πληθυσμό της. Κάθε φορά που οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα διεξάγονταν με το πλειοψηφικό σύστημα, οι έδρες που αναλογούσαν στην Ημαθία «δίνονταν» όλες στο κόμμα που έρχονταν πρώτο στην εκλογική περιφέρειά της. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εκείνα τα χρόνια, οι διάφορες θρησκευτικές, φυλετικές ομάδες ή άλλες ομάδες του τοπικού πληθυσμού, μπορούσαν με τη συμπαγή ψήφος τους, να καθορίσουν άνετα την έκβαση των εκλογών στην περιοχή μας. Αναφέρομαι σε Μουσουλμάνους, σε Σλαβόφωνους, σε Εβραίους ή αργότερα και στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο που στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο σε εκλογικές αναμετρήσεις, συνήθως δείχνοντας μια ταύτιση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η οποία πήγαζε από την απόδοση των ευθυνών για τη μικρασιατική καταστροφή αποκλειστικά στην αντιβενιζελική παράταξη και τον βασιλιά της χώρας.

ΕΚΛΟΓΕΣ «ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ» ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εθνικών εκλογών όπου στην εκλογική περιφέρεια του πρωτοδικείου Βέροιας ή στην εκλογική περιφέρεια Ημαθίας, το πρώτο κόμμα σε ψήφους (τοπικά) «κέρδισε» και όλες τις έδρες που της αναλογούσαν. 

Στις εκλογές που έγιναν στις 31 Μαΐου 1915 πρώτο ήταν το κόμμα των Εθνικοφρόνων του Δημητρίου Γούναρη, το οποίο έλαβε και τις 4 έδρες που αναλογούσαν στην περιοχή μας, εκλέγοντας βουλευτές τους:

-Αναστάσιο Σιορμανωλάκη από τη Βέροια, γνωστό ευπατρίδη της πόλης.

-Χασάν Μεχμέτ Αλή Μπέη, τουρκογενή Βεροιώτη και πρώην Δήμαρχο Βέροιας.

-Κωνσταντίνο Πλατσούκα από τη Νάουσα, βιομήχανο ποτοποιίας 

-Θεοδόσιο Χατζηδημητρίου επίσης από τη Νάουσα.

Στις επόμενες εκλογές που έγιναν λίγο μετά, στις 6 Δεκεμβρίου του 1915, κέρδισαν και πάλι οι Εθνικόφρονες όμως αυτή τη φορά εκλέχθηκε μόνο ένας (1) βουλευτής από την περιοχή μας, ο Ιωάννης Λόγγος από τη Νάουσα, γόνος της γνωστής οικογένειας των Ναουσαίων βιομηχάνων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιωάννη Λόγγος στις εκλογές του Μαΐου 1915 είχε πολιτευτεί με τον συνδυασμό των «Ανεξαρτήτων – Λαϊκών» του Στέφανου Δραγούμη όμως στις εκλογές του Δεκεμβρίου προσχώρησε στους Εθνικόφρονες και κέρδισε τη μοναδική έδρα που «έβγαλε» η Ημαθία σε εκείνη την εκλογική διαδικασία. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Ημαθία εκπροσωπήθηκε κοινοβουλευτικά μόνο από ένα κόμμα.

Ένας βουλευτής εκλέχθηκε από την περιοχή μας και στις εκλογές του 1923, μόνο που αυτή τη φορά πρώτευσε το κόμμα των Φιλελεύθερων του Ελευθερίου Βενιζέλου και τη μοναδική έδρα που αναλογούσε στην τότε «Ημαθία» έλαβε ο βενιζελικός, Ιωάννης Παπαδάκης - Στάικος από τη Βέροια.

ΟΙ ΗΜΑΘΙΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Παρόμοια παραδείγματα συναντάμε και στις εθνικές εκλογές της μεταπολεμικής περιόδου. 

Στις εθνικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952 έγιναν πάλι με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που όριζε ότι ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια, κερδίζει όλες τις έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα καμία ανεξάρτητα από το ποσοστό τους. Όπως έγινε πανελλαδικά έτσι και στην Ημαθία (που ακόμη ήταν «εκλογική περιφέρεια Πρωτοδικείου Βέροιας») πρώτευσε το κόμμα του «Ελληνικού Συναγερμού» του Αλέξανδρου Παπάγου, κερδίζοντας και τις 5 έδρες που τότε αναλογούσαν στην περιοχή μας, εκλέγοντας βουλευτές τους:

-Χατζηγρηγοριάδη Κωνσταντίνο

-Πιπίνο Ευάγγελο

-Χατζηδημητρίου Δημήτριο του Θωμά

-Χατζηνώτα Αθανάσιο

-Βόσκογλου Χρήστο

Παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου του 1956 όταν κέρδισε τις εκλογές (πανελλαδικά και τοπικά), η «Δημοκρατική Ένωση» του Γεώργιου Παπανδρέου. Η «Ένωση» κέρδισε και τις τρείς έδρες, πλέον της «εκλογικής περιφέρειας Ημαθίας», εκλέγοντας βουλευτές τους:

-Ιωάννη Γιαμά 

-Ιωάννη Παπαδάκη - Στάικο 

-Φιλοκτήμωνα Παπαδόπουλο

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα «μονοκομματικής» κατανομής των εδρών της Ημαθίας και άλλα παρόμοια, έγιναν μόνο σε εκλογές που πραγματοποιήθηκαν με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. 

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ «NO GOAL» ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Θα συμβεί άραγε το ίδιο και την Κυριακή και μάλιστα τώρα που οι εκλογές γίνονται με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής; Σε λίγες ώρες θα το ξέρουμε και εάν συμβεί, η ιστορία θα γράψει μια ακόμη νίκη του πρώτου κόμματος με no goal επίδοση και βουλευτές Ημαθίας τους νεοδημοκράτες:

-Απόστολο Βεσυρόπουλο

-Τάσο Μπαρτζώκα

-Λάζαρο Τσαβδαρίδη

-Στέλα Αραμπατζή.

Πηγές:

Στοιχεία για τα παραπάνω αντλήθηκαν από αρχειακό υλικό της Βουλής των Ελλήνων και από σχετική αρθρογραφία του Απόστολου Ιωσηφίδη στο «Λαό», καλού φίλου και έμπειρου μελετητή- αναλυτή των εκλογικών διαδικασιών της Ημαθίας και γενικότερα.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...