Δήμος Βέροιας: Καθαρισμός οικοπέδων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου - Από 200 ευρώ τα πρόστιμα

Δήμος Βέροιας: Καθαρισμός οικοπέδων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου - Από 200 ευρώ τα πρόστιμα

Την υποχρέωση των δημοτών να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου υπενθυμίζει  ο Δήμος Βέροιας τους πολίτες, καθώς κινδυνεύουν με πρόστιμο που ξεκινάει από τα 200€.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας, ενημερώνει τους δημότες μας ότι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και άλλων ακάλυπτων χώρων, σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100μ.), από τα όρια των ανώτερων περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθμό 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1301/β/2022), μέχρι 30 Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους (απομάκρυνση ξερών κλαδιών- χόρτων, κλάδεμα δένδρων, απομάκρυνση εγκαταλειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή άλλων αντικειμένων) προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή επέκτασή της.


Επιπλέον, οι υπεύθυνοι των ανωτέρω χώρων, οφείλουν να τους διατηρούν πάντοτε ελεύθερους από απορρίμματα, ακόμη και όταν αυτά προέρχονται από τρίτους, για την αποφυγή ενδεχόμενης μετατροπής τους σε εστίες ρύπανσης, δυσοσμίας και μόλυνσης της γύρω περιοχής ή να αποτελέσουν εστίες συγκέντρωσης ερπετών, τρωκτικών ή και εντόμων. Προς τούτο οφείλουν να τα περιφράξουν και να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα, συντήρηση και αποψίλωση, σύμφωνα και με το άρθρο 1 παρ.3 του ΠΔ της 12-4-1929 «Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων».


Ο Δήμος Βέροιας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπευθύνων και παρέλευσης της ορισθείσας προθεσμίας καθαρισμού του οικοπέδου, προβαίνει, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμό 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1301/β/18-3-2022):


1) Ο οικείος Δήμος, καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν:

α) Ο Δήμος επιβάλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μετρό, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ.

β) Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον Δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

γ) Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση, συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής , προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. (Ν 5037/Α/ΦΥΛ.78/28-03-2023/ΑΡΘ.266)Ο Δήμος μας προσβλέπει στην συνεργασία των δημοτών του και απευθύνει έκκληση προς όλους του ιδιοκτήτες και επικαρπωτές οικοπέδων να ανταποκριθούν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό τους. Παρακαλούνται επίσης, όσοι γνωρίζουν ιδιοκτήτες οικοπέδων που διαμένουν εκτός Βέροιας/Ελλάδος να προβούν στην ενημέρωση τους.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχονται και πάλι

Έρχονται και πάλι

-Δεν θέλω να έρθουν τα Χριστούγενναααα...δεν θέλω.....

Η ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Η ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Γράφει οΑναστάσιος ΒασιάδηςΤο γενικότερο ενδιαφέρον...

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην Ημαθία

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην...

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν 57 μέλη...

«Μαγειρεύω Απλά και Υγιεινά-Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα»  στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού

«Μαγειρεύω Απλά και Υγιεινά-Χριστουγεννιάτικα...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: «Για θύμισε μου», μια ταινία για το Αλτσχάιμερ»  της Μαρίας Σβολιαντοπούλου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: «Για θύμισε μου», μια ταινία για το...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας σε...

Εποικοδομητικός διάλογος για τον διακριτό ρόλο των γονέων, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα στη σχολική κοινότητα

Εποικοδομητικός διάλογος για τον διακριτό ρόλο των...

Την Πέμπτη 7/12/2023, στη Βιβλιοθήκη «Θ.Ζωγιοπούλου»,...

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου  Μία βραδιά με τη Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου Μία βραδιά με τη Γιώτα...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

ΔΔΕ Ημαθίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρώτων βοηθειών στα σχολεία

ΔΔΕ Ημαθίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρώτων...

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...