ΚΘ´ Παύλεια: Συνεχίζονται οι εργασίες του 29ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Τιμητικές διακρίσεις

ΚΘ´ Παύλεια: Συνεχίζονται οι εργασίες του 29ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Τιμητικές διακρίσεις

Συνεχίστηκαν τη Τρίτη 27 Ιουνίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βεροίας οι εργασίες του 29ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Παυλείων με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του Ελληνιστικού κόσμου».

Στην αρχή της δεύτερης συνεδρίας αναγνώστηκαν τα μηνύματα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊσσού κ. Αρσένιο και της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τούλτσεας κ. Βησσαρίωνα.

Πρόεδρος της δεύτερης συνεδρίας ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης και εισηγητές: α) ο Ομοτ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Παχής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι μυστηριακές λατρείες της ελληνιστικής εποχής: H λατρεία της Ίσιδας / Σάραπι», β) ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. κ. Κωνσταντίνος Ζάρρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Κύλιξ του Αρχαίου Ιουδαϊσμού: Δομές και εικόνες από τον κόσμο του αποστόλου Παύλου» και γ) ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο αντικατοπτρισμός της Εικόνας: η βιβλική ανθρωπολογία στον ελληνιστικό κόσμο από τον απόστολο Παύλο».

Στην τρίτη συνεδρία προήδρευσε ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. κ. Αμφιλόχιος Παπαθωμάς και ομιλητές ήταν: α) ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ἀγνώστῳ θεῷ: επιγραφές και απόστολος Παύλος» και β) ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο Μέγας Αλέξανδρος στην ελληνική λαϊκή παράδοση».

Το απόγευμα της Τρίτης, πριν από τις εισηγήσεις, αναγνώστηκαν τα μηνύματα της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανό, της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Γεωργίας κ.κ. Ηλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζουγκντίντι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμο και της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Πρόεδρος της τέταρτης συνεδρίας ήταν ο Ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Παχής και εισηγήσεις παρουσίασαν α) ο Επ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τιμολέων Γαλάνης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Καὶ ὑψώθη, καὶ ἐπήρθη ἡ καρδία αὐτοῦ» (Α΄ Μακ 1,3). Πτυχές κριτικής στον Μέγα Αλέξανδρο στην Παλαιά Διαθήκη και την ραβινική γραμματεία» και β) η Διδάκτωρ Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παρασκευή Κουκότσικα, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η χρήση της ελληνορωμαϊκής ρητορικής από τον απόστολο Παύλο».

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και της τέταρτης συνεδρίας χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μαγγιώρος και στη συνέχεια βραβεύτηκαν, όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Παυλείων, μαθητές και μαθήτριες της Ημαθίας, οι οποίοι διακρίθηκαν σε αθλητικούς, καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς σε περιφερειακό, πανελλήνιο ή διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που πέρασε, ενώ τις απονομές έκαναν Αρχιερείς των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και καθηγητές που συμμετέχουν στο Συνέδριο.

Το 29ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Παυλείων παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής, ενώ τις εργασίες του παρακολουθούν και τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, καθηγητές και ευσεβείς Βεροιείς.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...