Κώστας Βοργιαζίδης για τους πόρους των ΟΤΑ: Είναι αστείο το ποσό της χρηματοδότησης του Δήμου από την ΣΑΤΑ, ενώ δεν πήραμε ακόμη την τελευταία δόση του 2022 και τα 40 εκ. για τις ΔΕΥΑ

Κώστας Βοργιαζίδης για τους πόρους των ΟΤΑ: Είναι αστείο το ποσό της χρηματοδότησης του Δήμου από την ΣΑΤΑ, ενώ δεν πήραμε ακόμη την τελευταία δόση του 2022 και τα 40 εκ. για τις ΔΕΥΑ

-Τι άλλο συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας

Στις πρόσφατες υπουργικές εξαγγελίες και στην χρηματοδότηση των δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παίρνοντας τον λόγο στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι είναι καιρός μετά από τόσα χρόνια οικονομικής καθόδου , η πολιτεία να δει λίγο και την τοπική αυτοδιοίκηση οι πόροι της οποίας εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί κατά πολύ. «Και εννοώ τους τακτικούς πόρους εννοώ τη ΣΑΤΑ, γιατί δεν νοείται ένας Δήμος σαν το δήμο Βέροιας και όπως και άλλοι δήμοι, να παίρνει ετησίως για έργα 860.000 ευρώ. Είναι αστείο το νούμερο. Δεν νοείται ένας Δήμος σαν το δήμο Βέροιας και ισχύει και για τους υπόλοιπους δήμους, να παίρνει 200.000 ΣΑΤΑ για τη συντήρηση των σχολείων. Τα νούμερα αυτά είναι αστεία και αφού ακούμε ότι είμαστε σε μία καλή τροχιά και ότι περιμένουμε την επενδυτική βαθμίδα, με ότι αυτό σημαίνει, είναι καιρός η πολιτεία να σκύψει στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.

«Περιμένουμε τα 125 εκατομμύρια της τελευταίας δόσης του 2022 που δεν ήρθε καθόλου, περιμένουμε τα 40 εκατομμύρια για τις ΔΕΥΑ τα οποία δεν ήρθαν καθόλου, άρα λοιπόν ας καθίσουν οι διοικούντες και ας δουν τα θέματα αυτά σοβαρά, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει ένα τεράστιο έργο και πρέπει να μπορεί να έχει τους πόρους της», πρόσθεσε.

Για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ

με οδηγούς των δήμων

Στη συνέχεια σχολίασε και το θέμα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ με οδηγούς από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο... «Το θέμα τρέχει λίγο παραπάνω και λέει ότι όπου υπάρχουν ανάγκες, θα χρησιμοποιούνται και οδηγοί από τους δήμους. Καλό θα είναι όποιος σχεδιάζει όλα αυτά να κοιτάξει κατά πόσο οι δήμοι έχουν αυτές τις δυνατότητες ή ποιοι δήμοι έχουν αυτές τις δυνατότητες ώστε να μπορούν πράγματι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ σωστά, το ΕΚΑΒ πρέπει να ενισχυθεί εννοείται, αλλά να δούμε και από πού μπορεί να ενισχυθεί», σημείωσε ο δήμαρχος.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Να προσθέσουμε ότι εν όψει αυτής της προοπτικής, συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση της «επαίσχυντης» όπως την χαρακτήρισαν, Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και με υπαλλήλους κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των δήμων. Συγκεκριμένα η ΠΟΕ -ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της εγκαλεί την κυβέρνηση για «προχειρότητα και ανευθυνότητα», τονίζοντας τα εξής:«Γνωρίζουν οι «αρμόδιοι» πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει οδηγούς επαγγελματίες με διπλώματα Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας που επί το πλείστο, οδηγούν απορριμματοφόρα και βαρέα οχήματα κυρίως για αποκομιδή απορριμμάτων, μπαζών και διαφόρων υλικών για να παραμένουν καθαρές οι «πόλεις». Αυτή η «αποκομιδή» μας αφορά και όχι η «αποκομιδή» ανθρώπων και μάλιστα ασθενών που χρίζουν άμεσης και εξειδικευμένης βοήθειας!!!», αναφέρουν χαρακτηριστικά και ζητούν να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ προκειμένου η Δημόσια Υγεία να παρέχεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή.

Ακολούθησαν οι επικεφαλής παρατάξεων

και ερωτήσεις συμβούλων

Η Γεωργία Μπατσαρά αναφέρθηκε στη νέα κυβέρνηση και τις προγραμματικές δηλώσεις, ελπίζοντας να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση, συγχάρηκε τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου και ευχαρίστησε τον δήμαρχο (κάτι που έκανε και στον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής) για τη συνεργασία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Διευκρίνισε ότι δεν θα ξανακατέβει υποψήφια και αναφερόμενη στην σημειολογία του ονόματος του συνδυασμού της «Βέροια ΠΡΩτεύουσα πόλη» τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και τον Δήμο.

Ο Αντώνης Μαρκούλης αναφέρθηκε στις εκλογές και στην νίκη της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων. «Δεν ξέρω εάν η Πρωτεύουσα Πόλη της κας Μπατσαρά και οι Συνδημότες του Παυλίδη είχαν στόχο το 2019 να συγκυβερνήσουν με την παράταξη του δημάρχου (λόγω του νόμου) και αν ζητούσαν ψήφο για να εξαργυρώσουν με μία θέση αντιδημάρχου και δεν ξέρω αν το είχαν αυτό υπόψιν τους και οι ψηφοφόροι», είπε, ζητώντας να γίνει μία δημόσια τοποθέτηση των παρατάξεων για να αναδειχθούν αυτές οι διαφορές. Τόνισε επίσης ότι ο δημόσιος απολογισμός του δημάρχου, γίνεται δημόσια ή στο δημοτικό συμβούλιο, αλλιώς εξασθενίζουν οι θεσμοί.

Ο Βασίλης Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και πάλι στη γέφυρα Κούσιου, λέγοντας ότι πέρασαν τρία χρόνια από τα εγκαίνια και ακόμα δεν φρόντισε ο δήμος για την ασφαλή διέλευση στην είσοδο και την έξοδο της γέφυρας. Ρώτησε αν έγινε απαλλοτρίωση, πεζοδρόμηση κι αν έγινε η οριστική παραλαβή και σχολίασε «κάποιες υποψηφιότητες που δηλώνονται χωρίς να ανεξαρτητοποιηθούν».

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης απάντησε στο κ. Στεφανόπουλο αλλά και προς άλλους αποδέκτες, ότι «αυτοί που μιλούν για ηθική, έψαχναν εναγωνίως δήμαρχο και έχουν αλλάξει τρεις – τέσσερις από τότε και μας έλεγαν να κάνουμε κράτει γιατί έρχεται δυνατό όνομα, ενώ υπήρχε εν ενεργεία, ο επικεφαλής της παράταξης. Είπε ότι όταν κατέβηκαν οι Συνδημότες ήταν ανεξάρτητοι και δεν περίμεναν τη στήριξη κυβερνητικών βουλευτών. Όσο για την απόφασή του να πάει στην παράταξη Βοργιαζίδη, «χωρίς προαπαιτούμενα και καμία συνεννόηση και συναλλαγή» όπως είπε, ενημέρωσε τον Παυλίδη γνωρίζοντας ότι δεν θα κατέβαινε στις εκλογές για τον Δήμο και όχι «όπως κάποιοι θεωρητικά παραμένουν σε συνδυασμό που έχει επικεφαλής, και παράλληλα ψάχνουν να βρούνε άλλον μνηστήρα που θα πάρει τη θέση του γαμπρού».

Λόγια του αέρα χαρακτήρισε τον απολογισμό ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, καθώς, όπως είπε, δεν γίνεται όπως τύχει και όπου τύχει, αλλά συντεταγμένα όπως προβλέπει ο νόμος, στις γενικές συνελεύσεις και όχι στα πανηγύρια των χωριών. Στον Άγιο Γεώργιο δεν ήταν λογοδοσία αλλά ενημέρωση κόντρα στην παραπληροφόρηση που φρόντισαν κάποιοι να κάνουν, απάντησε ο δήμαρχος.

Ο Γιάννης Τσαναξίδης αναφέρθηκε στην σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται αυτές τις μέρες επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για τα ελληνοτουρκικά και έκανε λόγο για φοροεπιδρομή από την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Για την νέα υπουργό Ν. Κεραμέως σχολίασε ότι ζητάει την αξιολόγηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κανένας λόγος για τα πραγματικά προβλήματα, όπως η υποστελέχωση των δήμων και η υποχρηματοδότηση. Παρατήρησε επίσης την έλλειψη τουριστικών εντύπων σε κάποια σημεία της πόλης.

Ο κ. Τσούντας εκτίμησε ότι ο δήμαρχος στέρησε τους δημότες από το δικαίωμα να βρεθούν σε έναν απολογισμό δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος απάντησε ότι οικονομικός απολογισμός γίνεται κάθε χρόνο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπως προβλέπεται και ότι από που έγινε (στο Αιγές) ήταν ένας δημόσιος απολογισμός της διοίκησης. «Μην τα μπερδεύετε», είπε για να ακολουθήσει μια γενικότερη ένταση στην αίθουσα και έντονη αντίδραση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Στέλιο Ασλάνογλου, τόσο που αναγκάστηκε ο πρόεδρος να διακόψει τη συνεδρίαση.

(Υπόλοιπες τοποθετήσεις, ερωτήματα συμβούλων και απαντήσεις στο αυριανό φύλλο)

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...