Χρήστος Κοτζαμανίδης: «Έφυγε» ο πρωτεργάτης του ελληνικού χάντμπολ και ο προπονητής που κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα του Φιλίππου Βέροιας

Χρήστος Κοτζαμανίδης: «Έφυγε» ο πρωτεργάτης του ελληνικού χάντμπολ και ο προπονητής που κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα του Φιλίππου Βέροιας

Βαρύ το πένθος για το ελληνικό χάντμπλ που έγινε πιο φτωχό, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ένας από τους πρωτεργάτες του, ο Χρήστος Κοτζαμανίδης. Ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη έτρεφε το βεροιώτικο χαντμπολικό κοινό στον εκλιπόντα αφού το όνομά του ως προπονητή συνδέθηκε με την δημιουργία του πανίσχυρου Φιλίππου Βέροιας την δεκαετία του ’80 και την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος.

Ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και οργάνωσε ως προπονητής- αθλητής τους πρώτους αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου της Φλώρινας στις 13 Φεβρουαρίου του 1977, υπηρετώντας εκείνη την περίοδο στο σχολείο ως καθηγητής φυσικής αγωγής.

Η ανακοίνωση της ΟΧΕ


«Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος με βαθιά οδύνη ανακοινώνει το θάνατο του σπουδαίου πανεπιστημιακού, δασκάλου, προπονητή, συγγραφέα και πρωτεργάτη του ελληνικού χάντμπολ Χρήστου Κοτζαμανίδη σε ηλικία 73 ετών.

O Χρήστος Κοτζαμανίδης μια εμβληματική προσωπικότητα, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1950 στη χαντμπολομάνα Κατερίνη και έμελλε να σημαδέψει με το έργο του και τη ζωή του το ελληνικό χάντμπολ, το οποίο δημιούργησε στην κυριολεξία από το μηδέν, όταν εμπνεύστηκε και οργάνωσε ως προπονητής- αθλητής τους πρώτους αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου της Φλώρινας στις 13 Φεβρουαρίου του 1977, υπηρετώντας εκείνη την περίοδο στο σχολείο ως καθηγητής φυσικής αγωγής.

Συνέδεσε το όνομά του με το πρώτο χρυσό του ελληνικού χάντμπολ, τον Ιούλιο του 1993 στους Βαλκανικούς αγώνες Παίδων στην Άγκυρα, ως επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, θέση που κατείχε για πολλά χρόνια.

Ο Χρήστος Κοτζαμανίδης στιγμάτισε και προπονητικά με την παρουσία του το άθλημα, όντας ο προπονητής που οδήγησε τον ΒΑΟ στην κατάκτηση των δύο πρώτων Κυπέλλων Ανδρών στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ το 1983 και το 1984, ενώ το 1986 ήταν και πάλι πρωταγωνιστής σε ακόμα μία σπουδαία χαντμπολική ιστορία. Οδήγησε τον Φίλιππο Βέροιας στο πρώτο Εθνικό πρωτάθλημα της ιστορίας του, σπάζοντας την παντοκρατορία του αυτοκράτορα Ιωνικού.

Η ομάδα της Βέροιας με προπονητή το Κοτζαμανίδη είχε σταματήσει το αήττητο- ακατάρριπτο ρεκόρ επτά ετών του Ιωνικού την Κυριακή 23 Μαρτίου 1986, νικώντας τον 21-20 και στη συνέχεια έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Ήταν η αρχή ώστε ο Φίλιππος να γίνει ο βασιλιάς του ελληνικού χάντμπολ.

Ο Χρήστος Κοτζαμανίδης διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες διαλέξεις.

Ήταν ένας μετρ της προπονητικής και πρόσωπο σεβαστό σε όλη την κοινότητα του αθλητισμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχοντας μάλιστα συγγράψει πολύτιμα εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα βιβλία "Χάντμπολ- Ζητήματα τεχνικής τακτικής" το 1991, "Θεωρία και μεθοδική της προπόνησης του χάντμπολ" το 2000, το "αθλητική προπόνηση στο χάντμπολ" το 2016, το "Θεωρία και μεθοδική του χάντμπολ" το 2019 και "Το σύγχρονο χάντμπολ τεχνική- τακτική".

Ο πρόεδρος Κώστας Γκαντής, τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΧΕ, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης, το προσωπικό και το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του σπουδαίου Χρήστου Κοτζαμανίδη, τη σύζυγό του Ελένη και την κόρη του Μαριάννα.

Αγαπητέ δάσκαλε, καλό ταξίδι στα αιώνια χαντμπολικά γήπεδα.

Η Ομοσπονδία και όλο το άθλημα θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη σου και όλα όσα έκανες για το ελληνικό χάντμπολ».

Η εξόδιος ακολουθία για την κηδεία του Χρήστου Κοτζαμανίδη θα γίνει την Τετάρτη 2 Αυγούστου 10:30πμ στον Ιερό Ναο της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ του ΣΩΤΗΡΟΣ ( Μητρόπολη Καλαμαριάς) . Η οικογένεια αντί Στεφάνου επιθυμεί να γίνει δωρεά στον https://hefaa.org/ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΦΡΙΕΝΤΡΙΧ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΡ. ΛΟΓ. 66 0814 8241 694 ΙΒΑΝ GR31 0171 6080 0066 0814 8241 694.

Ο ΛΑΟΣ και ειδικά ο εκδότης του Ζήσης Μιχ. Πατσίκας που ήταν φοιτητής του εκλιπόντος και συνεργάστηκε μαζί του στην ομάδα χάντμπολ του Απόλλωνα Καλαμαριάς, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος σφυρίζει την Μ. Τρίτη ευρωπαϊκό ματς στη Λισαβώνα

Ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος σφυρίζει την Μ. Τρίτη...

Ο βεροιώτης διεθνής διαιτητής και αντιδήμαρχος...

Στις Συκιές ο Φέρωνας, στην Κοζάνη τα κορίτσια του Φιλίππου

Στις Συκιές ο Φέρωνας, στην Κοζάνη τα κορίτσια του...

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της ερχόμενης αγωνιστικής,...

Χάντμπολ: Όμιλοι και Πρόγραμμα τελικών φάσεων Εφήβων - Νεανίδων

Χάντμπολ: Όμιλοι και Πρόγραμμα τελικών φάσεων Εφήβων -...

H Επιτροπή Ανάπτυξης της ΟΧΕ ανακοινωσε τους ομίλους...

Έχασε στο

Έχασε στο "Φιλίππειο" από τον Φοίβο ο Φέρωνας -...

Στις Συκιές Θεσσαλονίκης θα κριθεί το ερχόμενο...

Ανακοίνωση της ΟΧΕ για τις τελικές φάσεις Εφήβων-Νεανίδων στα Final-8 Βύρωνα και Βέροιας

Ανακοίνωση της ΟΧΕ για τις τελικές φάσεις...

H Επιτροπή Ανάπτυξης της ΟΧΕ ενημερώνει τα κάτωθι...

Μεγάλη νίκη του Φέρωνα Βέροιας -

Μεγάλη νίκη του Φέρωνα Βέροιας - "Έσπασε" την έδρα...

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Φέρωνας Βέροιας στην Θεσσαλονίκη...

Ισοπαλία με Πανελλήνιο για τα κορίτσια του Φιλίππου Βέροιας

Ισοπαλία με Πανελλήνιο για τα κορίτσια του Φιλίππου...

Μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα, τα κορίτσια του...

Με νίκη ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη σεζόν ο Ζαφειράκης Νάουσας

Με νίκη ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη σεζόν ο Ζαφειράκης...

Νικηφόρα έκλεισε την φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Βέροιας, Γιώργου Φύκατα στην επίσημη σελίδα του Φιλίππου  στο facebook:Στο ίδιο έργο θεατές!!!!Δυστυχώς για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται ο κανόνας που λέει ότι...

Εύκολη νίκη πανηγύρισε ο Ζαφειράκης Νάουσας στην έδρα του απέναντι στον Αρχέλαο Κατερίνης καθώς επικράτησε με 33-24 και παρέμεινε σταθερά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι γηπεδούχοι...

Handball Premier (19η-20η αγωνιστική) Σάββατο 17 Μαρτίου 2018Handball Premier (19η αγωνιστική)Δαϊς 14:00, ΑΣΕ Δούκα- Διομήδης Άργους (Πατιός- Τσιάνας, Αντωνόπουλος)Σπίτι του Χάντμπολ 17:00 (ΕΡΤ3), ΠΑΟΚ ΒΕΡΓΙΝΑ TV- AEK (Μπέτμαν-...

Μια ακόμα νίκη στο πρωτάθλημα της Α2 γυναικών πήρε ο Α.Σ Βέροιας 2017 καθώς επικράτησε στην Κέρκυρα επι του Φαίακα με 22-13.Οι φιλοξενούμενοι πήραν από το πρώτο ημίχρονο ένα προβάδισμα στο σκορ, το οποίο...