Προβληματικό το σύστημα αντικουνουπικής προστασίας. Σύσκεψη με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας

Προβληματικό το σύστημα αντικουνουπικής προστασίας. Σύσκεψη με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας

Σύσκεψη αρμόδιων φορέων ενόψει της περιόδου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Βέροιας με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το πρωί της Δευτέρας. Παραβρέθηκε η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη η οποία ζήτησε από τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου να συντονίσουν τις ενέργειές τους έτσι ώστε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προληφθεί η εξάπλωση των κουνουπιών τα οποία αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν στρεβλώσεις που αφορούν χειρισμούς από την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες αφενός προκαλούν σύγχυση αρμοδιοτήτων και αφετέρου σημαντικές καθυστερήσεις που καθιστούν το έργο της αντικουνουπικής προστασίας  αναποτελεσματικό.

 

Την αρμοδιότητα έναρξης των ψεκασμών έχει κατ’ αποκλειστικότητα η Περιφέρεια, αλλά κάθε χρόνο παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις που οδηγούν σε έξαρση του πληθυσμού των κουνουπιών, τόνισε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Παρασκευαΐδης. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι όλη η διαδικασία που ακολουθείται για την ανάδειξη εργολάβου των ψεκασμών έχει σοβαρά λάθη και παραλείψεις ώστε τελικά και το έργο να ελέγχεται πλημμελώς αλλά και σε μεγάλη έκταση του να υλοποιείται αναποτελεσματικά λόγω σημαντικών καθυστερήσεων.     

Εκ μέρους το δήμου Βέροιας, τονίσθηκε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της η υπηρεσία κάνει από νωρίς καταγραφή όλων των αιτημάτων από τα χωριά για παρεμβάσεις τεχνικής φύσης όπου διαπιστωθεί η συγκέντρωση στάσιμων νερών εντός των οικισμών και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου ζητηθεί.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων ο κ. Χαμπίδης της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», που αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του συστήματος, ενώ τόνισε ότι οι στρεβλώσεις δεν λύνονται με τεχνικές παρεμβάσεις παρά με αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια και η οποία θέτει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων και σε δευτερεύουσα μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παρασκευαΐδης, η κεντρική κυβέρνηση δεν την λαμβάνει υπόψη της και συνεχίζει με την ίδια αναποτελεσματική μέθοδο των τελευταίων ετών.

 

Το ερώτημα που τέθηκε απ όλους ήταν για πιο λόγο δεν γίνονται οι διαγωνισμοί για τους ψεκασμούς από το Νοέμβρη, ώστε να ξεκινούν έγκαιρα. Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας απάντησε ότι το πρόβλημα ξεκινά από την στρεβλή αντίληψη, πως ο προϋπολογισμός πρέπει να διαμορφώνει το έργο, ενώ θα έπρεπε η αναγκαιότητα των εφαρμογών για την αντιμετώπιση  του προβλήματος να διαμορφώνει τον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο προϋποθέτει σωστή μελέτη για την έγκαιρη και πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της αντικουνουπικής προστασίας (ψεκασμοί) ανέρχεται στα 2,7 εκατομ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία.

Από την πλευρά των υπηρεσιακών στελεχών της δ/νσης υγείας της Ημαθίας, τονίσθηκε ότι πριν τους ψεκασμούς πρέπει να γίνεται καθαρισμός όλων των αρδευτικών και αποστραγγιστικών καναλιών, ώστε να ψεκάζονται να νερά όπου υπάρχουν τα κουνούπια και όχι τα φυτά.

Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο αν η αρμοδιότητα της αντικουνουπικής προστασίας μεταφέρονταν στους Δήμους, μαζί με τα σχετικά κονδύλια και τα απαραίτητο προσωπικό, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, αφού οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα απ τον καθένα τις πραγματικές συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βέροιας, ξεκινά την ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων και επισκέψεις σε περιοχές που έχουν εντοπισθεί ως εστίες συγκέντρωσης κουνουπιών για να γίνουν όπου είναι δυνατόν χωματουργικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη τους. Παράλληλα θα υποβληθεί και αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, για την χορήγηση άδειας χρήσης εγκεκριμένων υλικών ψεκασμού κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις βιτρίνες της Αγοράς τα πρώτα έργα  του Βαρλάμη για τον Μίκη Θεοδωράκη

Στις βιτρίνες της Αγοράς τα πρώτα έργα του Βαρλάμη...

-Παρουσία Θ. Καράογλου και Μαρέβας Μητσοτάκη η έναρξη...

Μήνυμα  της βουλευτού  Φρόσως  Καρασαρλίδου για  την  28η  Οκτωβρίου

Μήνυμα της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου για την...

Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που ...

Στα ροζ χθες το Δημαρχείο Βέροιας για την πρόληψη  του καρκίνου του μαστού

Στα ροζ χθες το Δημαρχείο Βέροιας για την πρόληψη του...

Στα ροζ φωταγωγήθηκε χθες βράδυ το Δημαρχείο Βέροιας,...

«Έφυγε» και κηδεύεται σήμερα ο Κώστας Μαγαλιός, ιδρυτής του Συλλόγου Ντόπιων  Μακροχωρίου και Περιχώρων

«Έφυγε» και κηδεύεται σήμερα ο Κώστας Μαγαλιός,...

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαγαλιός, ιδρυτής και πρώτος...

Χωρίς παρελάσεις λόγω covid η  σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Χωρίς παρελάσεις λόγω covid η σημερινή επέτειος της 28ης...

Χωρίς παρελάσεις, λόγω covid, γιορτάζεται φέτος η...

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για την 28η Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για την...

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έμεινε στη...

ΛΑΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ - Η COSMOS Μεταφορική στη Βέροια ζητά υπάλληλο γραφείου

ΛΑΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ - Η COSMOS Μεταφορική στη Βέροια ζητά...

Από την εταιρεία «COSMOS Μεταφορική» που εδρεύει στην Νέα...

«Έφυγε» από κορωνοϊό η 65χρονη Ιφιγένεια Καραδήμου

«Έφυγε» από κορωνοϊό η 65χρονη Ιφιγένεια Καραδήμου

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών, από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έφυγε σε ηλικία 65 ετών γυναίκα στην Βέροια που νόσησε από κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είχε υποκείμενα νοσήματα και διεκομίσθη από το νοσοκομείο Βέροιας στην Θεσσαλονίκη αλλά εκεί...

Πέντε νέα κρούσματα ανακοίνωσε την Δευτέρα (26/10/2020) ο ΕΟΔΥ στην Ημαθία, σε σύνολο 715 σε όλη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν έκαναν ελέγχους, με τα 5 νέα...

H ΓΣΕΕ και το  Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου.Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου...

Την συγχώνευση ΚΕΠΑ και ΔΗΠΕΘΕ επαναφέρει με επιστολή του ο πρώην Διευθυντής της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας κ. Γιάννης Καμπούρης, κάνοντας αναφορά στο ποσό των 150.000 ευρώ που διέθεσε το ΔΗΠΕΘΕ για τρείς παραγωγές,...