Προβληματικό το σύστημα αντικουνουπικής προστασίας. Σύσκεψη με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας

Προβληματικό το σύστημα αντικουνουπικής προστασίας. Σύσκεψη με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας

Σύσκεψη αρμόδιων φορέων ενόψει της περιόδου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Βέροιας με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το πρωί της Δευτέρας. Παραβρέθηκε η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη η οποία ζήτησε από τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου να συντονίσουν τις ενέργειές τους έτσι ώστε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προληφθεί η εξάπλωση των κουνουπιών τα οποία αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν στρεβλώσεις που αφορούν χειρισμούς από την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες αφενός προκαλούν σύγχυση αρμοδιοτήτων και αφετέρου σημαντικές καθυστερήσεις που καθιστούν το έργο της αντικουνουπικής προστασίας  αναποτελεσματικό.

 

Την αρμοδιότητα έναρξης των ψεκασμών έχει κατ’ αποκλειστικότητα η Περιφέρεια, αλλά κάθε χρόνο παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις που οδηγούν σε έξαρση του πληθυσμού των κουνουπιών, τόνισε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Παρασκευαΐδης. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι όλη η διαδικασία που ακολουθείται για την ανάδειξη εργολάβου των ψεκασμών έχει σοβαρά λάθη και παραλείψεις ώστε τελικά και το έργο να ελέγχεται πλημμελώς αλλά και σε μεγάλη έκταση του να υλοποιείται αναποτελεσματικά λόγω σημαντικών καθυστερήσεων.     

Εκ μέρους το δήμου Βέροιας, τονίσθηκε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της η υπηρεσία κάνει από νωρίς καταγραφή όλων των αιτημάτων από τα χωριά για παρεμβάσεις τεχνικής φύσης όπου διαπιστωθεί η συγκέντρωση στάσιμων νερών εντός των οικισμών και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου ζητηθεί.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων ο κ. Χαμπίδης της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», που αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του συστήματος, ενώ τόνισε ότι οι στρεβλώσεις δεν λύνονται με τεχνικές παρεμβάσεις παρά με αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια και η οποία θέτει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων και σε δευτερεύουσα μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παρασκευαΐδης, η κεντρική κυβέρνηση δεν την λαμβάνει υπόψη της και συνεχίζει με την ίδια αναποτελεσματική μέθοδο των τελευταίων ετών.

 

Το ερώτημα που τέθηκε απ όλους ήταν για πιο λόγο δεν γίνονται οι διαγωνισμοί για τους ψεκασμούς από το Νοέμβρη, ώστε να ξεκινούν έγκαιρα. Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας απάντησε ότι το πρόβλημα ξεκινά από την στρεβλή αντίληψη, πως ο προϋπολογισμός πρέπει να διαμορφώνει το έργο, ενώ θα έπρεπε η αναγκαιότητα των εφαρμογών για την αντιμετώπιση  του προβλήματος να διαμορφώνει τον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο προϋποθέτει σωστή μελέτη για την έγκαιρη και πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της αντικουνουπικής προστασίας (ψεκασμοί) ανέρχεται στα 2,7 εκατομ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία.

Από την πλευρά των υπηρεσιακών στελεχών της δ/νσης υγείας της Ημαθίας, τονίσθηκε ότι πριν τους ψεκασμούς πρέπει να γίνεται καθαρισμός όλων των αρδευτικών και αποστραγγιστικών καναλιών, ώστε να ψεκάζονται να νερά όπου υπάρχουν τα κουνούπια και όχι τα φυτά.

Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο αν η αρμοδιότητα της αντικουνουπικής προστασίας μεταφέρονταν στους Δήμους, μαζί με τα σχετικά κονδύλια και τα απαραίτητο προσωπικό, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, αφού οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα απ τον καθένα τις πραγματικές συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βέροιας, ξεκινά την ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων και επισκέψεις σε περιοχές που έχουν εντοπισθεί ως εστίες συγκέντρωσης κουνουπιών για να γίνουν όπου είναι δυνατόν χωματουργικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη τους. Παράλληλα θα υποβληθεί και αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, για την χορήγηση άδειας χρήσης εγκεκριμένων υλικών ψεκασμού κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των τοπικών Leader

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις...

-Σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες των 7...

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον ΑΚΟΥ 99.6 Self Test, επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και πανελλαδικές εξετάσεις

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον...

Την Παρασκευή 9 Απριλίου στην εκπομπή “ΆΚΟΥ τι λένε”...

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, για τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα...

Το μήνυμά του προς όλες τις πλευρές στέλνει το...

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για...

Πόντιοι.Ένα καραβάνι που συνεχίζει την πορεία του στα...

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας:  Επιστολή προς έναν αγωνιστή του 1940

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας: Επιστολή προς έναν...

Κύριε Γιάννη Κοζάρτση,Πριν από λίγες ημέρες μέρες ο...

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με κλιμάκιο του...

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία...

Δύο δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτή την εβδομάδα με...

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε προπληρωμές επιδομάτων και Δώρου Πάσχα στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε...

Σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...