Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Οπαδική βία;

Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Οπαδική βία;

Η έφοδος της ομάδας των φιλάθλων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τις μαύρες μπλούζες, τα σκληρά επεισόδια και ο τραγικός θάνατος ενός νέου ανθρώπου, άνοιξε πάλι την συζήτηση, περιορισμένη βέβαια, για τους φασιστικούς πυρήνες που λειτουργούν στους συνδέσμους φιλάθλων πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίοι τροφοδοτούν τα αντίστοιχα πολιτικά μορφώματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.


Φυσικά, ποτέ στην χώρα μας η συζήτηση αυτή δεν πάει σε βάθος, γιατί κανείς από τους φορείς των εξουσιών δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα βασικά αίτια που παράγουν την βία και γιατί, συχνά εκδηλώνεται στους χώρους του ποδοσφαίρου, του πιο μαζικού και ταυτόχρονα του πιο εμπορικού αθλήματος, με μεγάλη κοινωνική και πολιτική επιρροή.


Κάθε φορά υπάρχουν από τους κυβερνώντες μεγάλα λόγια, συσκέψεις και εξαγγελίες. Μερικές από αυτές νομοθετούνται και κατά περίεργο τρόπο, αυτές που είναι και αποτελεσματικές, συνήθως καταργούνται, ακόμη και από την ίδια κυβέρνηση, αρκεί μόνο η αλλαγή του αρμόδιου υπουργού, γιατί δημιουργούν πολιτικό κόστος.


Αυτή την φορά υπάρχουν δυο δεδομένα, που την διαφοροποιούν από τις προηγούμενες: 

α) Οι χούλιγκαν, που προκάλεσαν τα τραγικά γεγονότα ήταν ουσιαστικά εισβολείς από άλλη χώρα, αφού υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.

β) Η αποτυχία να τους αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος, ήταν απόλυτη και ομολογημένη και από την κυβέρνηση, που βρίσκεται στο ξεκίνημα της νέας τετραετίας της.


Θέλω να θυμίσω ότι, στον πρώτο χρόνο της προηγούμενης τετραετίας του, ο κ. Μητσοτάκης, μετά από μια κρίση στο ποδόσφαιρο, είχε καλέσει τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπέγραψε και Μνημόνιο συνεργασίας, για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την ΟΥΕΦΑ, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.


Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή του μνημονίου, είχε δηλώσει: «Εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, εμείς θα πετύχουμε». 

Τώρα και πάλι δήλωσε ότι, θα ζητήσει την τεχνογνωσία της ΟΥΦΑ.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των  πολυδιαφημισμένων συσκέψεων, ήταν απογοητευτικά, αποκαλύπτοντας τον επικοινωνιακό στόχο των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού. 


Χθες, στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, μετά τις συσκέψεις που κάλεσε, φάνηκε  η επικοινωνιακή σκοπιμότητά τους, γιατί:


1. Ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, που ήρθε στην Αθήνα για τον χθεσινό αγώνα Μάντσεστερ Σίτυ-Σεβίλλης, για το Super cup, που οργανώνει η ΟΥΕΦΑ, αποδέχτηκε την δίωρη παρουσία του στο Μαξίμου, για να βοηθήσει στην επικοινωνιακή προσπάθεια του Πρωθυπουργού, δεν είπε τίποτα, πέραν του ότι ξόρκισε τους χούλιγκαν των ομάδων, που προκαλούν επεισόδια και μεταξύ των άλλων κάνουν ζημιά στην πολυεθνική οικονομική υπερπαραγωγή τους, που τελευταία, έχει και πρωταγωνιστές τα πετροδολάρια των αυταρχικών Αραβικών καθεστώτων. 


2. Ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από τις κοινότυπες γενικολογίες, για τον "αθλητισμό που ενώνει" και τον "χουλιγκανισμό που σκοτώνει", δεν είπε τίποτα καινούριο, που δεν είναι ήδη και νομοθετημένο.

 

Υπάρχουν όμως τέσσερα σημεία των δηλώσεών του, που πρέπει να αναφέρω:


α). Η ΕΛ.ΑΣ θα κάνει τον έλεγχο στην είσοδο των κερκίδων, που φιλοξενούν φιλάθλους που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια, και όχι οι εταιρείες ασφαλείας που προσλαμβάνουν οι ΠΑΕ. 


β). Κάθε ΠΑΕ θα έχει μόνο ένα "Σύνδεσμο Φίλων", που θα φιλοξενείται σε χώρο της ΠΑΕ. 


γ) Οι ΠΑΕ θα πρέπει να τοποθετήσουν κάμερες στο εσωτερικό των γηπέδων, για να μπορεί η αστυνομία να ανακαλύπτει αυτούς που κάνουν επεισόδια.


Για το πρώτο σημείο θέλω να θυμίσω ότι, αυτή ήταν η θέση των ΠΑΕ, γιατί έτσι απαλλάσσονται από έξοδα και πολύ περισσότερο από την ευθύνη, όταν οι εισερχόμενοι φίλαθλοι προκαλούν επεισόδια. 


Για το δεύτερο και τρίτο, πρέπει να θυμίσω επίσης ότι, είναι νομοθετημένα. Συγκεκριμένα νομοθετήθηκαν, αμέσως μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.


δ) Μελλοντικά θα μελετηθούν και νέες νομοθετικές αλλαγές, που θα αφορούν τον Ποινικό Κώδικα. 


Το συμπέρασμά μου: Και να ήθελε ο Πρωθυπουργός να πάρει πιο αποτελεσματικά μέτρα, δεν το κάνει, γιατί φοβάται τους ισχυρούς ιδιοκτήτες των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών(ΠΑΕ), που είναι και ιδιοκτήτες των ισχυρών ΜΜΕ, όπως και την εκλογική δύναμη των οργανωμένων και μη οπαδών.


Το αποκαλύπτουν και τα πολυσέλιδα υπομνήματα, που κατέθεσαν οι δυο πρόεδροι ΠΑΕ, στα οποία αναφέρονται στην οργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος, κατηγορώντας την ΕΠΟ, ουσιαστικά δηλαδή τις δύο άλλες ΠΑΕ, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει δραστικά. Έτσι καταλάβαμε, γιατί δεν κάλεσε ο Πρωθυπουργός στις συσκέψεις τον πρόεδρό της, Τάκη Μπαλτάκο. Όσο για τον τρίτο πρόεδρο, αυτός με μια ανακοίνωση λίγων λέξεων, δήλωσε ότι: Συμφωνεί με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. 


Τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ Άρης, που επίσης συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν καταλάβαμε γιατί δεν τον  κάλεσε, μήπως επειδή δεν διαθέτει ισχυρά ΜΜΕ;

Δηλαδή, στο μόνο που συμφώνησαν όλοι οι πρόεδροι ήταν: Να μην έχουν ευθύνη, όταν οι χούλιγκαν των ομάδων τους, κάνουν επεισόδια και η κυβέρνηση το έκανε δεκτό. Οι ανακοινώσεις των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων, είναι καταπέλτης για αυτήν την κυβερνητική απόφαση.

Δυστυχώς, την συνέχεια θα την δούμε σύντομα, ελπίζω να μην είναι και πάλι τραγική.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...