Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε αγρότες: Δεν είστε μόνοι. Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό σας, υπηρετώντας το σύνολο των παραγωγών - Συσκέψεις Αυγενάκη με εκπροσώπους γεωργικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Κεντρικής Μακεδονίας

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε αγρότες: Δεν είστε μόνοι. Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό σας, υπηρετώντας το σύνολο των παραγωγών - Συσκέψεις Αυγενάκη με εκπροσώπους γεωργικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Κεντρικής Μακεδονίας

Τα προβλήματα και οι προοπτικές της ζωικής και φυτικής παραγωγής στη χώρα μας, συζητήθηκαν σε διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με εκπροσώπους φορέων από την Κεντρική Μακεδονία.

Οι συσκέψεις έγιναν στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μετείχαν οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης, οι Γενικοί Γραμματείς Κώστας Μπαγινέτας, Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής Γιώργος Κεφαλάς, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχίτας και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών και γεωργικών οργανώσεων και συλλόγων από την Κεντρική Μακεδονία.

Στη συζήτηση αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της γεωργίας και έγινε ευρεία συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η αντιμετώπιση γραφειοκρατικών ζητημάτων για τη συμμετοχή κτηνοτροφικών μονάδων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ζητήθηκε από παραγωγούς και η δυνατότητα συμμετοχής κτηνοτροφικών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο. Επίσης, ετέθη το θέμα των ελληνοποιήσεων το οποίο ο υπουργός χαρακτήρισε «Λερναία Ύδρα», υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι με την ενίσχυση των ελέγχων να χτυπηθούν στη βάση τους τα κυκλώματα παραοικονομίας που τις προωθούν. Συζητήθηκε ακόμη, ο εκσυγχρονισμός στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τα κίνητρα για την είσοδο νέων γεωργών και κτηνοτρόφων στον πρωτογενή τομέα και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα μέσα από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα αρδευτικά έργα του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 4 δις ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθυνόμενος στους εκπροσώπους γεωργών και κτηνοτρόφων τόνισε: «Ο αγρότης δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Έχει την κυβέρνηση δίπλα του. Είμαστε αποφασισμένοι να το αποδείξουμε με πρωτοβουλίες. Υπηρετούμε το σύνολο των παραγωγών της χώρας και όχι μέρος αυτών». Είπε ακόμη ότι αυτού του τύπου η συνεργασία, μέσω συζητήσεων με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμους, θα συνεχιστεί «γιατί μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα και να πάμε τον πρωτογενή τομέα πιο ψηλά».

Μεταξύ άλλων ο ΥπΑΑΤ ΛευτέρηςΑυγενάκης, δήλωσε:

«Διατυπώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Υπάρχει μια πραγματικά πρωτόγνωρη ωριμότητα απ ΄όλες τις πλευρές, η οποία δεν ήλθε μόνη της. Ήλθε με την πάροδο του χρόνου. Μπήκε φρέσκο αίμα, διαφορετικά μυαλά και στους κόλπους των ομάδων παραγωγής, αλλά και στους συνεταιρισμούς. Είναι αυτό που λέμε ότι «πάθαμε και μάθαμε» και πλέον όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι –κι αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεται-να κινηθούμε προς μια διαφορετική κατεύθυνση και να πάμε τον πρωτογενή τομέα πιο ψηλά, εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ, είπε:

Ο ΕΛΓΑ είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Ήδη δουλεύουμε εντατικά για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σκοπεύοντας μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστεί, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να εφαρμοστεί ο νέος, σύγχρονος, δίκαιος κανονισμός του ΕΛΓΑ με κάλυψη επιπλέον κινδύνων και με τρία επίπεδα ασφάλισης. Ξεκαθαρίσαμε πολλές φορές ότι ο ΕΛΓΑ δεν χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του. Συν τοις άλλοις τρέχει ταχύτατα το νέο πρόγραμμα ψηφιοποίησης του ΕΛΓΑ και των εκτιμητών, έτσι ώστε με το νέο έτος οι εκτιμήσεις να είναι απολύτως ψηφιοποιημένες. Οι εκτιμητές θα μπορούν να καταγράφουν, να εντοπίζουν το κτήμα, να βλέπουν τι έχει εντοπιστεί και τι όχι και να βγάζουν επιτόπου το κόστος της αποζημίωσης για τον κάθε ασφαλισμένο.

Μιλήσαμε και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ο εξορθολογισμός, η σωστή λειτουργία του, με όρους διαφάνειας, με όρους συνέργειας, κάτι το οποίο είχε χαθεί το τελευταίο διάστημα, αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας. Γίνονται πολλές και πολυεπίπεδες προσπάθειες, εντός και εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εντός, όσον αφορά το υπηρεσιακό κομμάτι, να ξεφύγουμε από την αντίληψη που για πάρα πολλά χρόνια είχε δημιουργηθεί, αλλά και εκτός, αναφέρομαι στις εταιρίες, οι οποίες για πάρα πολλά χρόνια είχαν μια διαφορετική νοοτροπία καλλιεργήσει, πέρα για πέρα λανθασμένη και την οποία είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε. Ήδη έχουμε συζητήσει με τους άμεσα εμπλεκόμενους των εταιριών αυτών.

Συζητήσαμε και το μείζον θέμα του νερού και την πολιτική που πρέπει να διαμορφώσουμε ειδικά στα θέματα του ΤΟΕΒ, πως θα ακολουθήσουμε σωστά – σε συνεργασία με τις αυτοδιοικήσεις- το μεγάλο πρόγραμμα «ΥΔΩΡ2.0», προϋπολογισμού 4 δις.

Αναφέραμε ζητήματα ολοκλήρωσης των προγραμμάτων, των σχεδίων βελτίωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης, των λοιπών βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και κυρίως να έχουμε αύξηση των απορροφήσεων.

Βάλαμε δημόσιο πλέον στόχο να καταφέρουμε να έχουμε στο τέλος της θητείας μας - της τετραετίας 60 χιλιάδες νέους που συνειδητά θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη γη. Αυτό το μήνυμα στείλαμε εμπράκτως, όταν με 77εκατομμύρια επιπλέον, συμπεριλάβαμε όλους τους επιλαχόντες του προγράμματος Νέων Αγροτών. Περίπου 2.100 νέοι παραγωγοί ενισχύονται και μπαίνουν κι αυτοί στα προγράμματα των Νέων Αγροτών.

Αναφερθήκαμε το ρόλο των διεπαγγελματικών. Θέλουμε ισχυρές διαπαγγελματικές. Σήμερα υπάρχουν οκτώ και δύο είναι υπό ένταξη. Θέλουμε διεπαγγελματικές για το σύνολο των προϊόντων και των δομών που πρέπει να στηριχθούν, έτσι ώστε να έχουμε και ισχυρή φωνή με την Κοινότητα.

Και βέβαια ζητήσαμε – και όλοι συμφωνήσαμε- συνεργασία με το υγιές συνδικαλιστικό κίνημα και τις ομάδες παραγωγών.

Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία αυτή του διαλόγου αποδίδει καρπούς και αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχαμε χθες με τους αλιείς.

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας για δύο ακόμη ημέρες εδώ στην Κεντρική Μακεδονία που χτυπάει η καρδιά της αγροτιάς.

Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα : Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για τους πολλούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και οι πιο αδύναμοι. Κανένας αγρότης δεν είναι μόνος του. Εχει την κυβέρνηση και την πολιτεία δίπλα του, με ότι αυτό σημαίνει . Είμαστε αποφασισμένοι να το αποδείξουμε με πρωτοβουλίες με κινήσεις , οι οποίες είναι απολύτως ορατές και αισθητές στον μεμονωμένο, παραγωγό, αγρότη, κτηνοτρόφο, μελισσοπαραγωγό ,τον αλιέα. Να ξέρει δηλαδή ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ είμαστε εδώ και είμαστε εδώ γι αυτούς. Υπηρετούμε το σύνολο των παραγωγών της χώρας μας και όχι μέρος αυτών».

Ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να ισχυροποιηθεί επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ υπουργείου, κτηνοτρόφων και των Περιφερειών προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, την οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να ενισχύσουμε.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη επισκέφθηκε την καινοτόμα επιχείρηση του Κώστα Κράβα, στη Χαλάστρα, ο οποίος κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η ευφυής γεωργία στη ρυζοκαλλιέργεια, έχει αυξήσει την απόδοση του κατά 16% και έχει μείωση του κόστους παραγωγής κατά 20%.

Κατόπιν ο υπουργός επισκέφθηκε τον νέο κτηνοτρόφο Βασίλη Γουτζένη στην περιοχή του Σοχού, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών του ΠΑΑ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοπρασία, την Παρασκευή  10 Μαΐου, για την εκμίσθωση  του αρίθ. 146Δ αγροτεμαχίου  της Δ.Κ. Κλειδίου

Δημοπρασία, την Παρασκευή 10 Μαΐου, για την εκμίσθωση ...

Ανακοινώνεται ότι για την δημοπρασία εκμίσθωσης του...

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των Συνεταιρισμών

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό...

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που...

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών...

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα...

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο  στις πληρωμές των αγροτών

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές των...

Aπό το Κόμμα της Νέας Αριστεράς ανακοινώνονται τα...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...