Για την πολιτεία και την πολιτική

Για την πολιτεία και την πολιτική

Πολιτεία είναι το σύνολο των θεσμών σύμφωνα με τους οποίους διοικείται μια χώρα ή ένας λαός. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη τρεις είναι οι εξουσίες κάθε πολιτείας: Η Νομοθετική, η Δικαστική και η Εκτελεστική.

Οι τρεις αυτές εξουσίες υπάρχουν και σήμερα και είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Το Δίκαιο της Πολιτείας διακρίνεται σε δημόσιο που καθορίζει τις σχέσεις του κράτους και πολιτών και σε ιδιωτικό που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών.

Άριστη πολιτεία θεωρείται εκείνη που εκπληρώνει την αποστολή της με την ύπαρξη και την εφαρμογή καλών νόμων. Τότε λέγεται Κράτος Δικαίου. Η Πολιτεία για να εκπληρώσει τους σκοπούς της επιβάλλει στους πολίτες της καθήκοντα και υποχρεώσεις που η τήρησή τους βοηθάει στην αρμονική κοινωνική συμβίωση.

Τα καθήκοντα του πολίτη προς την πολιτεία είναι: η τήρηση και η υπακοή στους νόμους, η πληρωμή φόρων, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ο σεβασμός προς τους εκπροσώπους της Πολιτείας και η συμμετοχή στα κοινά. Ο σκοπός και ο προορισμός της Πολιτείας έναντι των πολιτών είναι: η αρμονική τους συμβίωση, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, η πρόνοια τους, η κοινωνική δικαιοσύνη, η φροντίδα για την εκπαίδευση τους, την υγεία και περίθαλψη τους, την εργασία και ασφάλισή τους, την οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πολιτική είναι η τέχνη διακυβέρνησης ενός κράτους. Η πολιτική ως επιστήμη και ως τέχνη είναι έργο δύσκολο γιατί απαιτεί πλήθος γνώσεων, πείρα, γνώση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Διακρίνεται σε εσωτερική και εξωτερική, αλλά ανάλογα με το ενδιαφέρον της σε οικονομική, φορολογική, κοινωνική, κλπ.

Η πολιτική για να είναι επιτυχής χρειάζεται ορθό προγραμματισμό, επιλογή προτεραιοτήτων, στόχους πραγματοποιήσιμους και εφικτούς, συνέπεια και σταθερότητα. Τότε διακρίνεται και ο άξιος και ρεαλιστής πολιτικός.

Ο πολιτικός για να χαρακτηριστεί άξιος θα πρέπει: να έχει ισχυρή βούληση, να διαθέτει παιδεία και μόρφωση, ήθος και αξιοπρέπεια, ικανότητα ανάληψης ευθυνών, συνέπεια, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια, συνείδηση και συνεχής προσπάθεια για το καλό του συνόλου, μετριοπάθεια και διαλλακτικότητα, αμεροληψία και ανεπτυγμένη κοινωνική ευθύνη, δικαιοσύνη και δημοκρατικές αρχές.

Τέλος να μην τον απασχολεί το πολιτικό κόστος και οι ενέργειες του όλες να τείνουν στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Τότε ο πολιτικός αυτός μένει στην ιστορία ως ένας άξιος, δημιουργικός και αγαπητός του λαού.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του Απ. Τζιτζικώστα

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι τρεις άξονες για έναν αυτάρκη Δήμο Νάουσας που ακμάζει

Οι τρεις άξονες για έναν αυτάρκη Δήμο Νάουσας που...

Η Νάουσα και τα χωριά της πρέπει να ακμάσουν ξανά για...

«Άξονας 7ος: Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη»

«Άξονας 7ος: Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του...

Από το γραφείο Τύπου του Υπ. Δημάρχου Δ. Βέροιας Κ....

Το αποτύπωμα του  Κώστα Καλαϊτζίδη στην Ημαθία των έργων και της ανάπτυξης

Το αποτύπωμα του Κώστα Καλαϊτζίδη στην Ημαθία των...

Όταν λέμε ότι δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της...

Νάουσα: Μεγάλη συγκέντρωση γυναικών για την υποστήριξη του Κώστα Καλαϊτζίδη

Νάουσα: Μεγάλη συγκέντρωση γυναικών για την...

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των γυναικών...

Στην αυτοδιοικητική ημερίδα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, «Ακίνητη περιουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

Στην αυτοδιοικητική ημερίδα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, «Ακίνητη...

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους υποψήφιων...

Ασφαλής αποκομιδή  των μολυσματικών αποβλήτων από τα φαρμακεία της Ημαθίας

Ασφαλής αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων από τα...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, για ακόμα μια...

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» στο 5ο Φεστιβάλ KIDOT στη Θεσσαλονίκη

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» στο 5ο Φεστιβάλ KIDOT στη...

Μια μοναδική συμμετοχή είχε η «Πρωτοβουλία για το...

«Έφυγε» στα 73 του  ο Παύλος Γεωργιάδης

«Έφυγε» στα 73 του ο Παύλος Γεωργιάδης

Έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 73...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...