Ο Επισκέπτης Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο Επισκέπτης Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με πρωτοβουλία των Επισκεπτών Υγείας του Κέντρου Υγείας της 8ης και 11ης ΤΟΜΥ Δήμου Βέροιας, γνωστοποιούνται τα εξής:

«Ο εορτασμός της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκεπτών Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.4486/2017 ΦΕΚ 115/Α/7-8-2017 έχει ορισθεί την 17η Σεπτέμβρη εκάστου έτους και αποτελεί μία ημέρα όπου αναγνωρίζεται το έργο του Επισκέπτη Υγείας στη Δημόσια Υγεία ενώ συγχρόνως τιμάται η αξία της πρόληψης, της Αγωγής και της Προαγωγής υγείας.

Ο εορτασμός της Πανελλήνιας ημέρας Επισκέπτη Υγείας για το 2023 συνδέεται με την ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας αφενός και των πολιτών αφετέρου και την διάδοση του μηνύματος στην κοινότητα σχετικά με τη σημαντικότητα των προσυμπτωματικών ελέγχων.

Ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας στην κοινότητα - Συμμετοχή σε προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δευτερογενούς πρόληψης και ορίζεται ως «το σύνολο των μέτρων που οδηγεί στην έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη παρέμβαση ώστε να ελεγχθεί η νόσος και να μειωθεί η αναπηρία εξαιτίας της νόσου». Ο όρος «έγκαιρη ανίχνευση» υποδηλώνει ότι μπορεί ήδη να υπάρχουν παθολογικές αλλαγές που εξελίσσονται και μπορούν να εντοπιστούν, ακόμα κι αν δεν προκαλούν συμπτώματα. Στο κλινικό πλαίσιο, η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων αποτελεί σύσταση του ιατρού στον ασθενή, συνήθως όταν ο τελευταίος έχει υψηλό κίνδυνο για κάποιο νόσημα, είναι δηλαδή στοχευμένη, ενώ στη Δημόσια Υγεία, έχουμε το μαζικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού.

Για την ΕΕ Ο Προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελεί μέρος του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Με επίκεντρο την ανίχνευση των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο ,προτείνεται η αύξηση του αριθμού των προσυμπτωματικών ελέγχων.

Στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη με αποτέλεσμα , σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο παρόλο που είναι προλήψιμα νοσήματα.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι τη διετία 2018-2020 μια στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, μία στις 2 γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο ένα στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων (έμφραγμα , εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α) είναι η κύρια αιτία θανάτου , ενώ οι παράγοντες κινδύνου όπως τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων και η υπέρταση δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και ο μόνος τρόπος για να διαγνωστούν είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος.

Οι επισκέπτες/τριες υγείας διαχρονικά στοχεύουν στην εκπαίδευση του πληθυσμού και την προσπάθεια τροποποίησης των συνηθειών και συνθηκών υγείας και υιοθέτησης υγιεινότερων. Η συμβολή τους στους προσυμπτωματικούς ελέγχους προβλέπεται και στο ΠΔ 351/1982 όπου περιγράφονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα «Συμβολή στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και αξιολόγηση της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Στα πλαίσια αυτά διενεργούν με ευθύνη τους προσυμπτωματικό έλεγχο (SCREENING ΤΕSΤ)με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων (δευτερογενή πρόληψη) στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και ειδικότερα διενεργούν σωματομετρήσεις, δοκιμασίες οπτικής οξύτητας, ακουστικής οξύτητας, ζωτικής σπειρομέτρησης και έλεγχο σκελετικών διαταραχών αρτηριακής πίεσης, στοματικής και ατομικής υγιεινής».

Υ.Γ. Στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στο Δήμο της Βέροιας, οι Επισκέπτες Υγείας που υπάγονται στο Κέντρο Υγείας είναι οι: Χουλιάρα Λαμπρινή και Στεργιού Ελένη-Παρασκευή τηλ. 23310-24661), στην 8η TOMY οι: Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος τηλ. 23310-30050) και στην 11η ΤΟΜΥ η Βασιλείου Αθηνά τηλ. 23310-30040 .

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...