Το «πόθεν έσχες» των φορολογούμενων που αγόρασαν ακίνητα με μετρητά δρομολογεί να ελέγξει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αναζητώντας περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», φοροδιαφυγής αλλά και εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, βρίσκονται πάνω από 40.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων που έγιναν μετά το Μάρτιο του 2021, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty και η εξόφληση του τιμήματος έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα συμβόλαια μεγάλης αξίας με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων καταγράφοντας τα συνολικά εισοδήματα που εμφάνισαν στην Εφορία από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, χρηματικές γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο οι αγοραστές αλλά και οι πωλητές των ακινήτων για να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων ενώ εάν η Εφορία υποψιαστεί ότι τα μετρητά που διατέθηκαν για την αγορά των ακινήτων προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα ή παράνομες δραστηριότητες τότε θα προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Εφόσον από τους ελέγχους προκύψει ότι το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο με συντελεστή 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Επίσης οι υποθέσεις αυτές θα αποσταλούν για περαιτέρω έλεγχο στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σύμφωνα με το ot.gr.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι από τον Μάρτιο του 2021 έχουν υποβληθεί 338.511 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Για 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462.493.710,3 ευρώ. Επίσης έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δις. ευρώ (το ποσό είναι το συνολικό για τις δηλώσεις αυτές, διότι δεν καταχωρείται διακριτά το ποσό που καταβάλλεται με μετρητά). Δειγματοληπτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες θα γίνουν και στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν εν μέρει με μετρητά.
Με στόχο τον περιορισμό των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι και το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2024.