Σχέδιο καταγραφής των παράτυπων μεταναστών, για να καλυφθούν νόμιμα οι ελλείψεις εργατών στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό

Σχέδιο καταγραφής των παράτυπων μεταναστών, για να καλυφθούν νόμιμα οι ελλείψεις εργατών στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ότι εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα σχέδιο που θα διευκολύνει την νόμιμη εργασία των παράτυπων μεταναστών στη γεωργία, διευρύνοντας τους κλάδους εργασίας.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», «θέλουμε να πάμε από το μαύρο στο άσπρο. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».

Να σημειωθεί ότι η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος και η επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ», βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτηση κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν είναι πρώτη φορά που συζητείται το Μεταναστευτικό, στο ΚΥΣΕΑ και προφανώς ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς έχουμε αυτά τα προβλήματα με τις αυξημένες ροές αλλά και την κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο μέσω Ευρώπης, με Τουρκία και ούτω καθεξής» ανέφερε στη συνέντευξή του ο Υπουργός.

Μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό

Με την επισήμανση ότι είναι ευρύτερο το πρόβλημα, ο κ. Καιρίδης, τόνισε πως στην χώρα μας υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για μετακλήσεις εποχικών εργαζομένων από το εξωτερικό.

Όπως είπε, μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, όπως κατ’ εξοχήν για παράδειγμα η Ινδία. «Όμως πριν φέρουμε κόσμο από τη Μολδαβία, από τη Γεωργία και άλλες χώρες, με την Αίγυπτο έχουμε ήδη τη συμφωνία και υπάρχουν και ζητήματα εφαρμογής των συμφωνιών, διότι τα προξενεία μας είναι υποστελεχωμένα και δεν αντέχουν τον φόρτο της έκδοσης των θεωρήσεων και εξετάζουμε τρόπους ψηφιοποίησης, επιτάχυνσης, διευκόλυνσης, ομογενοποίησης, απλούστευσης των διαδικασιών, πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε πρόσθετους μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι παράνομα» πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης.

«Μας το λένε όλοι οι αναλυτές, μας το λένε οι διεθνείς οργανισμοί, μας το λέει η διεθνής πρακτική, όπως κάνει η Ιταλία, να θυμίσω ότι εκεί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βγήκε με αντιμεταναστευτική ατζέντα πριν από ένα χρόνο. Οι ανάγκες της οικονομίας, αλλά θα έλεγα και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης να καταλογογραφηθούν όλοι όσοι είναι στη χώρα μας αχαρτογράφητοι αυτή τη στιγμή και είναι εδώ πάρα πολλά χρόνια, μιλούν ελληνικά, εργάζονται πολλές φορές μαύρα προφανώς, να μπει μια τάξη σε αυτό το σύστημα» είπε ο Υπουργός.

Για τον αριθμό των μεταναστών

στη χώρα μας

Επιπλέον, σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός μεταναστών στην χώρα μας «βαίνει μειούμενος συν τω χρόνω, όχι αυξανόμενος, παρά τις αυξημένες ροές δηλαδή, που είχαμε το τελευταίο διάστημα και όλη τη φιλολογία η οποία αναπτύσσεται, ενδεχομένως και δικαιολογημένα, για πώς να το πούμε, εισβολή, τα στοιχεία δίνουν μια διαφορετική εικόνα».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε έχουν φύγει πάρα πολλοί μετανάστες, κυρίως αλβανικής καταγωγής, τα χρόνια του κορονοϊού, ψάχνοντας καλύτερα μεροκάματα στην Ιταλία και αλλού. Από τους 60.000 που ήρθαν παράνομα από 1η Ιανουαρίου του 2021, ανέφερε, πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα και προσφυγικά διαβατήρια 92.000, που σημαίνει ότι ήρθαν 60.000 και έφυγαν 92.000, άρα ο συνολικός αριθμός αυτών έχει μειωθεί.

Συνολικά στη χώρα μας έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής, οι άλλοι μισοί κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

«Αυτός ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, έχει μειωθεί περίπου κατά 180.000 τα τελευταία πέντε χρόνια και υπάρχουν, υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και περίπου 300.000, δεν είναι σίγουρος ο αριθμός, διότι μιλάμε για παράτυπους, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Σε αυτό τον πληθυσμό των 300.000 θα υπάρξει, πρόθεσή μας είναι, μία λελογισμένη παρέμβαση, χωρίς να δημιουργείται, επαναλαμβάνω, κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περαιτέρω παράνομων ροών, γιατί αυτός είναι πάντα ο κίνδυνος» επισήμανε ο Υπουργός.

Το ελληνικό σχέδιο για τους μετανάστες

στον ξένο Τύπο

Με το θέμα της καταγραφής των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό, ασχολείται ο ξένος τύπος (μεταξύ των οποίων οι Financial Times, το Reuters και το Associated Press), μετά από πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών, Δημήτρη Καιρίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο υπουργός, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο, το οποίο είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο καθώς αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα την πρωτοβουλία, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον επόμενο μήνα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοπρασία, την Παρασκευή  10 Μαΐου, για την εκμίσθωση  του αρίθ. 146Δ αγροτεμαχίου  της Δ.Κ. Κλειδίου

Δημοπρασία, την Παρασκευή 10 Μαΐου, για την εκμίσθωση ...

Ανακοινώνεται ότι για την δημοπρασία εκμίσθωσης του...

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των Συνεταιρισμών

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό...

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που...

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών...

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα...

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο  στις πληρωμές των αγροτών

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές των...

Aπό το Κόμμα της Νέας Αριστεράς ανακοινώνονται τα...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...