ΠΡΟΤΑΣΗ - Εμπλουτισμός  λειτουργίας  του Δημοτικού  Συμβουλίου Βέροιας

ΠΡΟΤΑΣΗ - Εμπλουτισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Γράφει ο Νίκος

Μαυροκεφαλίδης*

Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου των Ελλήνων, όπως αυτός κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989.

Είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμος μας, κατά το Νόμο 3852/2010, υπάγεται στους μεγάλους ηπειρωτικούς δήμους της χώρας. Το πληθυσμιακό του μέγεθος, καθορίζει εν πολλοίς και τη σχέση και την εξάρτηση του από την κεντρική διοίκηση καθώς και την ευθύνη των διοικούντων προς τον ιστορικό δήμο της Βέροιας.

Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί, όποτε Δημόσιες Αρχές ή Αρμόδια Όργανα ζητούν τη γνώμη του (άρθρο 65:Αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου).

Από το παραπάνω άρθρο συνάγεται, ότι οφείλει να έχει κάθε φορά ισχυρή θέση πάνω στα μεγάλα κεντρικά θέματα που απασχολούν το δήμο και τους κατοίκους του. Τούτο δεν μπορεί να επισυμβαίνει ερήμην των δεκάδων φορέων του δήμου και εν τέλει της κοινωνίας. Αντιθέτως επιτυγχάνεται στον υψηλότερο βαθμό, όταν οι αποφάσεις πάνω σε κορυφαία κοινωνικά ζητήματα λαμβάνονται με διευρυμένες διαδικασίες, που μπορεί να διοργανώνει, ο δήμος, σε μία περιοδικότητα και έκτακτα, όταν η συγκυρία το επιβάλλει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε κάθε ημερολογιακό έτος μπορεί να σχεδιάζει τρεις Ειδικές, αποκλειστικές, συνεδριάσεις με ένα και μοναδικό θέμα, κάθε φορά, που θα έχει προετοιμαστεί επιμελώς με τη συμμετοχή, κυρίως, των κοινωνικών φορέων που έχουν συνάφεια με το εισαγόμενο, στην ειδική συνεδρίαση, θέμα. Μέσα από τη ζύμωση και το συγκερασμό των θέσεων θα μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να έχει και τη γενική θέση των δημοτών για τα κορυφαία θέματα. Βεβαίως, τα πορίσματα των ειδικών συνεδριάσεων δε θα συνιστούν αποφάσεις εκτελεστές, αλλά δεξαμενή των κοινωνικών θέσεων πλατύτερη από αυτή ενός δημοτικού συμβουλίου, που ίσως και να μη διαθέτει ενίοτε τις ιδιαίτερες γνώσεις επί όλων των κεντρικών ζητημάτων.

H παρούσα πρόταση σκοπεύει στην προώθηση και εφαρμογή αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, πάνω στα κορυφαία κοινωνικά ζητήματα.

Ενδεικτικά θέματα των ειδικών συνεδριάσεων θα μπορούσαν να είναι: παιδεία, υγεία, πολιτισμός, νεολαία, αστικό και περιαστικό περιβάλλον, πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, τουρισμός, κοινωνικοί θεσμοί κ.ά.

Πέραν των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, στις ειδικές συνεδριάσεις να καλούνται επιστήμονες κι από τις τριτοβάθμιες σχόλες.

Οι προτάσεις, οι θέσεις και τα αποτελέσματα αυτών των θεματικών συνεδριάσεων θα αποτελούν μεσομακροπρόθεσμα το περιεχόμενο της τράπεζας ιδεών και θέσεων των κοινωνικών φορέων και συνακόλουθα των δημοτών.

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας

Πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχονται και πάλι

Έρχονται και πάλι

-Δεν θέλω να έρθουν τα Χριστούγενναααα...δεν θέλω.....

Η ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Η ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Γράφει οΑναστάσιος ΒασιάδηςΤο γενικότερο ενδιαφέρον...

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην Ημαθία

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην...

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν 57 μέλη...

«Μαγειρεύω Απλά και Υγιεινά-Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα»  στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού

«Μαγειρεύω Απλά και Υγιεινά-Χριστουγεννιάτικα...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: «Για θύμισε μου», μια ταινία για το Αλτσχάιμερ»  της Μαρίας Σβολιαντοπούλου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: «Για θύμισε μου», μια ταινία για το...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας σε...

Εποικοδομητικός διάλογος για τον διακριτό ρόλο των γονέων, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα στη σχολική κοινότητα

Εποικοδομητικός διάλογος για τον διακριτό ρόλο των...

Την Πέμπτη 7/12/2023, στη Βιβλιοθήκη «Θ.Ζωγιοπούλου»,...

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου  Μία βραδιά με τη Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου Μία βραδιά με τη Γιώτα...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

ΔΔΕ Ημαθίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρώτων βοηθειών στα σχολεία

ΔΔΕ Ημαθίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρώτων...

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...