«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» - Το παράδοξο της Περιφέρειας

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» - Το παράδοξο της Περιφέρειας

Του Κώστα Ασλάνογλου

Πρ. Γραμματέα Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

Λίγες ώρες απέμειναν για τις εκλογές στη αυτοδιοίκηση. Οι περισσότεροι, κατά πάσα πιθανότητα έχουμε αποφασίσει τι θα ψηφίσουμε, έχοντας υποστεί μια πρωτόγνωρη προεκλογική δραστηριότητα με εκατοντάδες υποψηφίους, φίλους, γνωστούς συγγενείς που βρέθηκαν υποψήφιοι σε μια εκλογική διαδικασία που περισσότερο ευτελίζει παρά αναβαθμίζει τον σημαντικό θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Όμως έτσι θα πάμε στις εκλογές της Κυριακής και με αυτά τα δεδομένα θα εκλέξουμε τους ανθρώπους που θα μας διοικήσουν τα επόμενα χρόνια. Για τους τρεις Δήμους της Ημαθίας τα πράγματα, κατά τη γνώμη μου, είναι λίγο – πολύ καθορισμένα. Βέροια και Αλεξάνδρεια δεν θα χρειαστούν δεύτερο γύρο, κάτι που σίγουρα θα συμβεί στη Νάουσα.

Εκεί που νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε είναι η «βεβαιότητα» για την επανεκλογή του Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα με άνεση από την πρώτη Κυριακή.

Είναι άραγε ο συγκεκριμένος το παράδειγμα του πετυχημένου αυτοδιοικητικού που για τρίτη συνεχόμενη τετραετία θα κατέχει τον θώκο του Περιφερειάρχη; Είναι τόσο σημαντικό το έργο του, που οι πολίτες θα το επικυρώσουν, για άλλη μια φορά, με την ψήφο τους; Προφανώς και ΟΧΙ.

Τι συμβαίνει λοιπόν και γιατί ο συγκεκριμένος πρέπει να θεωρείται φαβορί για την επανεκλογή του; Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω μια καθαρή απάντηση για αυτό άλλωστε το ονομάζω, το «παράδοξο της Περιφέρειας».

Έργο μηδαμινό, έως ανύπαρκτο, υποχώρηση της Περιφέρειας σε όλους τους δείκτες, μιζέρια και διαχειριστική ανεπάρκεια. Εμείς, εδώ στην Ημαθία, ποιο έργο μπορούμε να αποδώσουμε στην Περιφέρεια; Κάτι τέλος πάντων που να λέμε ότι έγινε επί εποχής Τζιτζικώστα. Αντιθέτως μπορούμε να είμαστε πολύ θυμωμένοι για τον «τυφλό» δρόμο Σκύδρα – Νάουσα – Βέροια – Εγνατία Οδό ή και για το «κουφάρι» της Κουλούρας, μνημείο ντροπής και ανικανότητας, που οι «πονηροί» πολιτευτές το θυμούνται κάθε φορά παραμονές των εκλογών. Και αυτές οι αναφορές είναι απλώς ενδεικτικές μπροστά στην συνολική ανυπαρξία έργου και αποτελεσμάτων για τον τόπο μας, για τα τελευταία 28 χρόνια, με τις δεξιές διοικήσεις σε αιρετή Νομαρχία και Περιφέρεια.

Είναι παράδοξο λοιπόν που όλο αυτό το «Τίποτα» έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών. Μια εξήγηση είναι οι εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνιακή υπεροχή και τα πολλά… αστραφτερά χαμόγελα. Ζήσαμε άλλωστε πολύ πρόσφατα κάτι αντίστοιχο με την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα για τον τόπο μας; Επειδή προφανώς η απάντηση των περισσοτέρων είναι αρνητική, ας αποφασίσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να προχωρήσουμε. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «ιθαγενείς» που τους τάζουν καθρεφτάκια ή παρουσιάζουν ένα «έργο» που είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και λίγος. Όσοι το καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να στηρίζουν το «Τίποτα» δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία. Δεν είναι θύματα (της γοητείας), είναι θύτες και υπαίτιοι της στασιμότητας και της ανυποληψίας.

Έχοντας υπηρετήσει για 20 χρόνια την αυτοδιοίκηση γνωρίζω ασφαλώς τις «διαπλοκές» τοπικού χαρακτήρα, τις «υποχρεώσεις», τα ρουσφέτια, αλλά ακόμη και τις φιλίες ή και τις συγγένειες, εκλεκτικές ή όχι. Ακόμη και τις κομματικές αγκυλώσεις που αλλού χαλαρώνουν και αλλού κυριαρχούν. Αρνούμαι όμως να δεχθώ και να συναθροιστώ με εκείνους που θα «θαμπωθούν» (και θα ψηφίσουν) κάποιους που σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μας «φλόμωσαν» με κάθε λογής (συνήθως άχρηστη) δραστηριότητα(;), χωρίς ένα σχέδιο και σοβαρές, υλοποιήσιμες. προτάσεις. Μόνο λόγια, γενικότητες και… σκέψεις… ατάκτως ειρημένες.

Την Κυριακή μπορούμε να έχουμε μια άλλη επιλογή, με κριτήρια ορθολογικά και με διακύβευμα την πρόοδο και την προοπτική. Η Παράταξη «Πράξεις Για Τη Μακεδονία» με τον Χρήστο Παπαστεργίου με τους σεμνούς και άξιους συνεργάτες του είναι μια απολύτως χρήσιμη επιλογή. Για να αφήσουμε πίσω μας το χθες, το τίποτα, την ανυπαρξία. Την Κυριακή ΕΜΕΙΣ θα είμαστε οι υπεύθυνοι για όσα γίνουν ή δεν γίνουν στον τόπο μας. Κανείς άλλος.

Υ.Γ. 1 Σπεύδω να προλάβω όσους θελήσουν να σχολιάσουν προβάλλοντας το έργο του «Διοικητηρίου», ως ένα εμβληματικό έργο της απερχόμενης διοίκησης. να το σκεφτούν δυο φορές πριν το πράξουν.. γιατί δεν είναι φρόνιμο να ξύνονται στην «γκλίτσα του τσομπάνη». Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε να πούμε πάρα πολλά, πολύ σύντομα.

Υ.Γ.2 Αναρωτιέμαι αν θα βρεθεί κάποιος να ζητήσει έλεγχο εκλογικών δαπανών των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων. Δεν υιοθετώ τα όσα τερατώδη ακούγονται στην πιάτσα, αλλά θα έχει αξία ένας πραγματικός έλεγχος, έστω και αν για ευνόητους λόγους δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες: ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ!

26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Οι...

Ένα βασικό μήνυμα από την ανάλυση της ευρωπαϊκής...

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Πρόϊος σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Πρόϊος σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Ζαχαρίας Γάππας σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ζαχαρίας Γάππας σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024...

28-30 Ιουνίου πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Βεροίας
Κλειστά τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιουνίου

Κλειστά τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το τριήμερο...

Από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας...

Συγχαρητήρια Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας για την

Συγχαρητήρια Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας...

Συγχαρητήρια επιστολή, στον Πρόεδρο, στους...

Κάηκε ολοσχερώς ψιλικατζίδικο στην Νάουσα

Κάηκε ολοσχερώς ψιλικατζίδικο στην Νάουσα

Ολοσχερής καταστροφή ψιλικατζίδικου από φωτιά λίγο...

Ευχαριστήριο του Δήμου Βέροιας στην Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό μικρής γατούλας

Ευχαριστήριο του Δήμου Βέροιας στην Πυροσβεστική για...

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων-Πρόνοιας  – ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...